Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
23.10.2018 / 10:09

Neslihan KABAOĞLU

Cif’ten Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine katkı…

Toplumsal cinsiyet eşitliği; üstüne yapılan tartışmalar olsa da maalesef henüz doğru çözüm bulunamamış bir yara olmaya devam ediyor.

Geleneksel alışılmışlıklar ve cinsiyete göre görevlendirmeler, özellikle kadınların çok fazla yıpranmasına sebep oluyor. Bazı markalar da çeşitli kampanyalarıyla, bu konuda bir farkındalık oluşturmaya amaçlayarak, toplumsal iyileşmeye destek olmaya çalışıyor.

Şu sıralar başlattığı “Hepimizin Elinde” adlı kampanyayla dikkat çeken Cif de bu markalardan biri.

Rakamlarla hareket edildi…

Cif’in ev işlerinin üstlenilmesinde eşitlik ve aile bireyleri arasında sorumluluğun dengeli dağılımı vurgusu yapan yeni projesi “Hepimizin Elinde”, Türkiye’de Toplumsal Eşitliğin sağlanmasını gündeme getiriyor.

Cif’in, bu kampanyadaki çıkış noktasını rakamlara dayandırması önemli. Oldukça dikkat çekici sayısal verilerle, ev işlerinin çoğunlukla kadının sorumluluğunda görüldüğü tespit edilmiş.

Verilerin bir kısmı sosyal medyadan;

Sosyal medyadaki organik sonuçlar; Ocak 2014 ile Eylül 2018 arasında Ekşi Sözlük, Twitter, Instagram, forumlar gibi pek çok sosyal paylaşım mecrasındaki konuşmalar taranarak, elde edilmiş. Bence, sosyal medya sonuçlarına göre hareket etmek, gerçeğe en yakın sonuçları getirebiliyor. Çünkü artık insanların etrafından sakladığı çoğu fikri sosyal medyadaki paylaşımlarına yansıtması gibi bir gerçek var. Yanısıra Cif, sonuçları farklı bir bakış açısıyla harmanlamak için, Ipsos’un “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” araştırma sonuçlarını da değerlendirmiş.

Tüm bu araştırmalar sonucu oluşan veriler, pek iç açıcı olmasa da kampanyanın gerekliliğini öne çıkartıyor. Verilere göre; insanların yüzde 86’sı ev işlerini, yüzde 77’si temizliği, yüzde 79’u çamaşır yıkamayı, yüzde 69’u bulaşık yıkamayı, yüzde 72’si ise yemek yapmayı ‘kadının görevi’ olarak tanımlıyor. Ayrıca, kadınların yüzde 72’sinin ev işlerinin eşler arasında eşit paylaşılması gerektiğini düşünüyor olması da araştırmanın diğer sonuçlarından biri.

Doğru bir seçim: Arzum Onan…

Kampanyanın yüzü; naif kişiliği, hayattaki duruşu ve insanlara örnek davranışlarıyla tanımlayabileceğim Arzum Onan. Arzum Onan, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki tavırları nedeniyle, çok doğru seçilmiş bir isim. Hatta ünlü sanatçı, kampanyanın yüzü olmasının yanı sıra kendi yaptığı heykeli de kampanyaya dahil ederek, önemli bir katkıda bulunmuş.

Altı kolu ve dört bacağı bulunan kadın heykeli, ev işleri konusunda kendisinden beklenen tüm sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan gerçek üstü güçteki bir kadını temsil ediyor.

Tam da kampanyanın vurgulamaya çalıştığı konunun böyle bir heykelle de desteklenmesi ve Arzum Onan tarafından yapılması, farkındalığın artmasına sebep olmuş.

Kampanya sürprizlerle sürecek…

2016 yılından beri, bu başlığı gündemine aldığını belirten Cif, çeşitli kampanyalarında da bu konuya dikkat çektiğini vurguluyor. Reklamlarında, #iştegeldimburdayım #hepimizinelinde gibi hashtagleri öne çıkaran marka, önümüzdeki dönemde de farklı yüzlerle kampanyaya devam edeceğini açıkladı.

Eminim bu kampanyaya dahil olmak isteyen ve dikkat çekecek yeni ünlü kişiler olacaktır. Mesela bir ünlü erkek de bu tarz kampanyalarda dikkat çekebilir. Çünkü aslında bu konu, kadınlardan daha çok erkeklerin bakış açısında sağlanması gereken bir farkındalık.

Arzum Onan’ın sesiyle de katkı sağladığı videoyu izlemek için tıklayın:

https://www.youtube.com/watch?v=cX9zd4RKL_Y

https://twitter.com/Neslihan_Kbgl
n.kabaoglu@medyaloji.net

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar