Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
07.04.2021 / 16:26

Neslihan KABAOĞLU

Medyada Deepfake tartışması

Dünya dijital değişime ayak uydurmaya çalışırken, günden güne yeni teknolojilerle karşılaşıyor. Bir süredir gündemde olan teknolojilerden biri de Deepfake.

Deepfake içeren medyalara, ünlülerin yüzlerinin başka insanlara eklenmesi veya hayatını kaybetmiş popüler isimlerin yüzlerinin hareket ettirilmesi gibi, görsellerde sıkça rastlanıyor.

Bu durum, baştan eğlenceli ve ilgi çekici gelse de zamanla karşılaşılan gelişmeler, yeni bir etik tartışmayı beraberinde getirdi.

Türkiye’de yayın yapan medya kuruluşları da hem Deepfake ile oluşan tartışmalara, hem Deepfake teknolojisiyle yapılabileceklere hem de teknolojinin detaylarına değinen haberler yaptı. Medya Takip Merkezi (MTM) verilerine göre, en fazla haber internet sitelerinde yayınlandı.

Nasıl bir teknoloji?

Deepfake, mevcut bir görüntü veya videoda yer alan kişinin, yapay sinir ağları kullanılarak başka bir kişinin görüntüsü ile değiştirildiği sistemdir.

Genellikle, otomatik kodlayıcılar ve üretmen çekişmeli ağlar olarak bilinen makine öğrenme tekniklerini kullanarak, mevcut olmayan görselin, kaynak görsel üzerinde birleştirilmesi ve üst üste konması ile üretilirler.

Her gün farklı bir gelişme

İnsanın yüzünü değiştiren ve harekete geçiren bu uygulama ile alınan sonuçların, günden güne değiştiği görüldü. Kimi sadece eğlence için hazırladığı videoları sosyal medyada paylaşırken, kimi bu teknolojiyi kullanarak suç işledi.

Vefat eden ünlülerin konuşturulduğu videolar sık sık sosyal medyada etkileşimi arttırdı. Ünlülerle hazırlanan videoların, film endüstrisinde de tartışmaya yol açacağı konuşuldu.

Platinonline.com’da yayınlanan habere göre; Pek çok uzman, gelecekte teknoloji geliştikçe ‘derin sahte’nin, ‘derin sahtekarlıkları’ da beraberinde getireceğini düşünüyor. Dolandırıcılığın çok daha karmaşık hale geleceğine ve ek suç faaliyetleriyle ilgili olarak halka daha ciddi tehditler getirebileceğine inanılıyor.

Bir suç örneği ABD’den geldi

Deepfake teknolojisiyle, yalan video hazırlayan anne dikkat çekti. ABD’de yaşayan Raffaela Spone, kızının amigo takımına girmesi için, bu teknolojiyle rakiplerinin sigara ve içki içen görsellerini hazırladı. Hırslı anne, IP adresi takibiyle tespit edildi.

Reklamda kullanıldı

Aynı teknolojinin reklamlarda kullanıldığı görüldü. Ziraat Bankası, deepfake teknolojisiyle Kemal Sunal’ı konuşturarak reklam filmi hazırladı. Kemal Sunal’ı televizyon ekranında gören izleyici, reklam videosuna dair olumlu yorumlarını sosyal medyada paylaştı.

İşte Türkiye’de yayınlanan bazı haberler:

Her gelişme, günden güne karşılaşılan her video, medyaya farklı boyutlarla taşındı. Türkiye’de yayın yapan gazeteler, televizyon kanalları ve internet sitelerinde, 2 bine yakın haber yapıldı.

Yazarlar, sık sık bu teknolojiyle yapılabilecek sahtecilikleri köşesine taşıdı.

Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu, 14 Mart’taki yazısında sahteciliğe dikkat çekti.

İsrail merkezli, ölmüş kişilerin videosunu yapan soyağacı sitesi MyHeritage, Abraham Lincoln’ün videosuyla konuşulmuştu. İngiltere’de deepfake teknolojisiyle videoları yapılan kişilerin rızasının alınması gerektiği gündeme alındı.

Türkiye’den ise Zeki Müren fotoğrafıyla hazırlanan video, kısa sürede sosyal medyada yayılmıştı.

 

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
>> Vodafone #BenVarım kampanyası yayılıyor - 10.07.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar