Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
28.08.2020 / 15:36

Neslihan KABAOĞLU

NO ON Coca Cola’yı geçti

Dünyada belli markaların popülerliğini yürüttüğü kola sektörüne dönük, bu ay Türkiye’de yeni bir gelişme yaşandı. Torku, kola markalarına rakip olarak duyurduğu yeni gazlı içeceği NO ON’u, yeni bir reklam kampanyasıyla tanıtmaya başladı.

 

Reklamda, az da olsa, Türk toplumuna vurgu yapan bazı detaylar var. Örneğin, filmin en başında mehter marşını andıran bir müzikle giriş yapılıyor. Son zamanlarda öne çıkan “sağlıklı beslenme” noktasına değinilen reklamda, gazlı içeceğe özgün bir yorum getirildiği anlatılıyor.

Başta kola olmak üzere, gazlı içeceklerin sağlıksız olmasına dönük tartışmalar karşısında açıklama içeren reklamda, ürünün katkı malzemeleri içermediği vurgulanıyor.

Yine de NO ON’un, “kola” veya “gazoz” olmadığının altı çizilen reklam “Türkiye’nin yeni gazlı içeceği” sloganıyla son buluyor.

Sönük bir reklam

Yeni yerli gazlı içecek markası, çoğumuza yıllar önce “Türkleşen” karakterle çekilen Cola Turka reklamlarını hatırlattı. Cola Turka da yerli kola markası olarak iddialı bir çıkış yapmıştı. Şimdi markanın en çok reklamı hatırlanıyor.

Ancak, NO ON’un reklamının bu şekilde hatırlanacağını sanmıyorum. Çünkü, ürünün iddiası reklama yansımamış. Bir ünlüyle, Türk toplumuna özgü daha fazla detayla, hatta yerli marka olmanın önemiyle başlangıç yapılabilirdi.

Bu reklam filmi, Torku’nun önemli bir projesinin tanıtımı olmasına rağmen, herhangi bir içecek reklamı gibi olmuş.

Oysa, diğer kola markaları, Türkiye’de tanınmış bir çok ünlüyü marka yüzü yaptı, yapmaya devam ediyor.

MTM’nin kola sektörüne özel analizi

Uzun süredir, akıllandırılmış yapay zeka teknolojisiyle donatılmış profesyonel sosyal medya servisi Digilup ile bu mecra da hizmet veren Medya Takip Merkezi (MTM) artık, gündeme özgü konularda, sosyal medya analizleri yayınlıyor.

Kuruluşundan bu yana edindiği tecrübesini, sosyal medya ölçümlerine aktaran MTM’nin uzman ekibi, Torku’nun NO ON çıkışından sonra, kola markalarını da mercek altına aldı.

NO ON öne çıktı

MTM’nin, Digilup platformunda, 14-21 Ağustos tarihleri arasında yaptığı araştırmaya göre, bu tarihlerde en fazla konuşulan marka NO ON oldu.

Torku’nun, yeni gazlı içeceği NO ON için hazırladığı reklam filmini, 14 Ağustos’ta yayınlamasıyla marka, sosyal medyada hemen yayılmaya başladı.

Yorumlarda; yeni ürünün yerli bir marka olması ve global kola markaları arasında önemli bir rekabet ortamı oluşturabilmesi, öne çıktı.

NO ON’u deneyenler, lezzeti ile ilgili olumlu yorum yaparken, bulundukları lokasyonda ürünü bulamadıklarına dair yorum yapan sosyal medya kullanıcıları da oldu.

Cola Turka merak edildi

Yeni bir yerli gazlı içecek markası oluşunca, geçmişte de büyük iddia ile piyasaya çıkan yerli marka Cola Turka hatırlandı ve markanın akıbetine dönük yorumlar yapıldı. Sosyal medyadaki etkileşimi, rakiplerine göre oldukça düşük olan Cola Turka’nın 2016’da Japon firmasına satıldığı belirtildi.

Diğer bir yerli marka Kristal Cola’nın ise sosyal medyada, rakipleri gibi aktif olmadığı görüldü.

Kola markaları ile ilgili sosyal medya analizinin diğer detaylarına ulaşmak için Tıklayın

https://twitter.com/Neslihan_Kbgl

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> Vodafone #BenVarım kampanyası yayılıyor - 10.07.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar