Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
02.10.2020 / 12:24

Neslihan KABAOĞLU

Veriler asla uyumaz!

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren bulut yazılım şirketi DOMO, 2012’den beri yaptığı araştırmanın yeni sonuçlarını yayınladı.

 

 Veriler asla uyumaz!

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren bulut yazılım şirketi DOMO, 2012’den beri yaptığı araştırmanın yeni sonuçlarını yayınladı.

Her yıl, internette geçirilen zamana dönük detaylı araştırma sunan şirketin, bu yılki araştırma sonuçlarına Covid-19 etkisi büyük.

Araştırma, bu yıl yaşanan özel süreçle birlikte, teknoloji ve verilerin günlük yaşamımızda daha önemli roller üstlendiğini ortaya koydu. Domo şirketi, araştırmasına koyduğu isimle, yeni çağa uyum sağlamaya çalışan dünyaya adeta, “Data never sleeps” (veriler asla uyumaz) mesajı veriyor.

1 Dakikada İnternette milyarlarca veri oluşuyor

Bu yıl, yeni dijital platformların ortaya çıkması ve dijital dönüşümün daha fazla insan tarafından tercih edilmesi ve hatta ihtiyaca dönüşmesiyle, internette oluşan veriler arttı.

Öyle ki bu araştırmayla da ortaya konulan rakamlarla, farklı amaçlarla, dijital platformları kullanarak 1 dakikada milyarlarca veri oluşturuyoruz.

Örneğin; zaten yeni dönüşümün en fazla etkilediği, pandemi süreciyle de iyice artan E-Ticaret kullanımı ile ilgili rakamlar oldukça yüksek. Araştırmaya göre; E-Ticarette dakikada 1 milyon dolar harcanabiliyor. Popüler E-Ticaret oluşumu Amazon, 1 dakikada 6.659 paketi kargoluyor.

Zoom zirve yaptı

Dijital dönüşüme geçen şirketlerin online toplantılar için tercih ettiği Zoom, pandemiden sonra hemen hemen her eve giren, girmese de bilinen bir platform oldu.

Artık, iş dünyası toplantılarını, eğitim camiası da derslerini Zoom üzerinden planlayabiliyor. Zoom gibi Micrasoft Teams gibi araçlarla birlikte, iş birliği uygulamalarında, her 1 dakikada 250 bini aşkın kullanıcı online oluyor.

Kendini geliştiren platformlar hep online

Yeni tüketim alışkanlıkları ve ihtiyaçlarla birlikte, kendini geliştirebilen ve değişime ayak uydurabilen dijital platformların kullanımı artarken, diğerleri geride kalabiliyor. Bunu, aynı şirketin oluşturduğu kullanım tablosundan da görebiliyoruz.

 

Milyonlarca kişi Whatsapp ile iletişim kuruyor

Tablonun dikkat çeken platformlarından biri de Whatsapp. Dünyada, tüm yaş gruplarında, tüm iş kollarına yayılmış olan mesajlaşma uygulaması, gün geçtikte platforma kattığı özelliklerle, en fazla tercih edilenlerden biri oldu. Whatsapp ile 1 dakikada 40 milyonu aşkın mesaj paylaşılması da bunu ortaya koyuyor.

İlk etapta sadece yazılı mesaj ve fotoğraf/video dosyası atılabilen uygulama ile artık, ses kaydedilip gönderilebiliyor, görüntülü görüşme yapılabiliyor, ses yazıya çevrilip iletilebiliyor.

Yerinde durmayan, sadece bir özellikle yetinmeyen, yeni dönem ihtiyaçlarına dönük çalışan, çok tutulan özellikleri platformuna ekleyen bir uygulamanın, popülerliğini arttırması da bu noktada kaçınılmaz oluyor.

 Bilgilerimiz her yerde

İnternet, hayatımızı en çok kolaylaştıran, alışkanlıklarımızın değişmesini en fazla etkileyen teknolojilerden biri. Gün geçtikçe artan kullanım ile birlikte oluşan veriler, biraz gözü korkutmuyor değil. Bu kadar veri üretiliyor, saklanıyor, peki sonra ne oluyor? Bu veriler bizim; adımız, soyadımız, nerede yaşadığımız, nereli olduğumuz, medeni durumumuz, ebeveyn olup olmadığımız, aile bireylerimizin isimleri/yaşları, fotoğraflarımız, hobilerimiz hatta fobilerimiz.

Bu bilgilerin, ticari amaçla kurulan platformların yanı sıra, bambaşka amaçla kullanıldığında neler olabileceğini, çeşitli örneklerle görüyoruz. Yine de bu uygulamalardan vazgeçmiyor, her gün daha çok bağlanıyoruz.

 

 

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
>> Vodafone #BenVarım kampanyası yayılıyor - 10.07.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar