Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
07.09.2019 / 12:21

Neslihan KABAOĞLU

Anadolu Efes’e “Zilli” tepkisi…

Anadolu Efes, yeni çıkardığı biralardan birine “Zilli Sally”, birine de “Delikanlı Henry” adını verdi. Firmanın bu çıkışı, cinsiyet ayrımcılığı olarak algılanarak, tepki gördü. Özellikle sosyal medyada Efes’in boykot edilmesi için kampanya başlatıldı.

Alkol oranına göre cinsiyet       

Anadolu Efes, biraların alkol oranına göre, ürünlerine cinsiyetçi çağrışım yapan isimler verdi. Alkol oranı %3,9 olan birasına “Zilli Sally”, alkol oranı %4,8 olan diğer ürününe ise “Delikanlı Henry” adını koydu. Bu isimleri de şişelerin üstüne “kadın ve erkek” çizimleriyle birlikte ekledi.

Kadının toplumdaki yeri, kadına şiddet, kadının ezilmesi ve küçük düşürülmesi gibi tartışmaların olduğu bir ortamda, Anadolu Efes gibi bir markanın, reklam kampanyasında bu hassasiyeti görmezden gelmesi, gerçekten çok ilginç.

Reklamı hazırlayanların gözünden kaçmış olsa da bu kampanyaya onay veren yöneticilerin, neyi nasıl tarttığı merak konusu. Belki bu yolla çok konuşulur, diye düşünmüş olabilirler. Ancak artık dünyada kadına yönelik bakış açısı öyle vahim bir hal aldı ki bu durum böyle deneme tahtasına dönüştürülebilecek bir konu değildi.

Reklam kampanyasına çalışılırken, birada kadın ve erkek ayrımı yapılmasının yanı sıra, kadına yüklenen sıfat ile erkeğe yüklenen sıfat da “gözden kaçmış”. Firma, yumuşak içimli birasına “edepsiz – adı kötüye çıkmış” anlamına gelen “zilli”, diğer ürününe ise erkekliği yücelten “delikanlı” ismini koymuş. 

Sosyal medyada #EfesBoykotu

Ürünlerin piyasaya çıkmasıyla, sosyal medyada paylaşımlar yapılmaya başlandı. Eleştirel yorumlar içeren paylaşımlara eklenen #EfesBoykot hashtagi TT listesine girdi.

MTM Medya Takip Merkezi’nin profesyonel dijital medya listening servisi DigiLUP verilerine göre, Efes’in yeni ürünleri, 15 bini aşkın iletiye konu oldu. Aynı sonuçlara göre, bu yorumlar, 67.500 etkileşim aldı ve milyonlarca kişiye erişim sağladı. Konuyla ilgili yorum yapanların %53,9’u kadın sosyal medya kullanıcıları olurken, %46,1 oranındaki erkekler de bu cinsiyetçi yaklaşıma tepki gösterdi. Sosyal medya kullanıcıları, kampanya eleştirilerinin dışında, biranın içeriğine, yurtdışındaki kullanımına dair bilgiler de paylaştı.

Bira tüketen hedef kitlenin yanısıra; kadın dernekleri, pazarlamacılar, reklamcılar ve iletişimciler, böyle bir kampanyanın sonuçlarının nasıl düşünülemediğini yorumladılar.

En fazla etkileşim alan paylaşım, Yurtsuz ATU adlı kullanıcı tarafından yapıldı.

Anadolu Efes’ten açıklama…

Anadolu Efes, tüm bu tartışmaların ardından, ürünün, üretim ve fabrika çıkışlarını durduğuna dair açıklama yaptı. Ve bu örnek de artık sosyal medyadaki bazı çıkışların, bazı kararlarda ne kadar etkili olduğunu gösterdi.

 

https://twitter.com/Neslihan_Kbgl

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Dürüstlük pahalı bir hediyedir
Tüm Yazarlar