Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
28.08.2015 / 10:21

Neslihan KABAOĞLU

Marketlerin doğallık savaşı…

Gıda sektörünün en can alıcı kelimesi “doğallık”. Artık tüketici bilinçlenmeye, doğal yiyecekler aramaya başladı.

Gıda sektörünün önemli bir parçası, marketler de bu modaya ayak uydurmaya çalışıyor. Market reyonlarında, sık sık üzerinde “organik” veya “%100 doğal” yazan ürünler görebiliyoruz. Pek doğru olduğuna inanmadığım için, paketlerdeki bu yazılara itibar edemiyorum.

Her yoldan tüketicisine ulaşmaya çalışan marketlerin reklamlarında da şu sıralar bir “doğallık” vurgusu yapılmaya çalışılıyor. Ancak ne kadar doğru hiç emin olamıyorum.

İki market ürünlerinin kaynağında…

Kipa’nın, Çetin Tekindor’un sesiyle anlam kazanan reklam filmi şu anda yayında. Kipa, “yöresel lezzet hikayeleri” başlıklı reklam fimlerinde, Mandıra Lezzetleri markasını tanıtıyor.

Sıradan bir market dolabında duran ürünlerin aslında derin bir hazırlanma hikayesini vurgulayan reklam filminde, bu hikayeyi anlatan orijinal görüntüler kullanılmış. Tire, Gönen, Manyas, Ödemiş, Menderes ve Bergama’da çekilen filmde, hayvancılığın ne kadar emek istediği vurgulanıyor. Görüntüler ile hikaye iyi ve elbette Çetin Tekindor’un seslendirmesi, reklamı tamamlamış. Etrafta “doğallık” iddiasıyla yer bulmaya çalışan o kadar çok marka var ki bu mandıra ürünlerinin ne kadar doğal olduğu belirsiz. Açıkçası aklımı karıştıran Çetin Tekindor oldu.

CarrefourSa da tarlalara yönelmiş…

CarrefourSa, bu yıl meyve ve sebzelerindeki kampanyalarını duyurmak için hazırladığı reklam filmlerinde, o meyve ve sebzelerin yetiştirildiği tarlaları ekrana getirdi. Ürünlerin toplanma aşamalarını ve çiftçileri izlediğimiz filmlerde, bu meyve ve sebzelerin dalından toplanıp tüketiciyle buluşturulduğu anlatılıyor.

Peki inanıyor muyuz?…

Diyelim ki Carrefour’un reklamlarını izledim ve kirazın, domatesin, karpuzun dalından koparılıp marketteki reyona koyulduğuna inandım. Carrefour’a gittiğimde, bu inancım hemen sıfırlanıyor. Çünkü sebze ve meyveleri, reyonda baygın şekilde buluyorum. Ne bir doğallık, ne de bir tazelik görebiliyorum. Peki bunu gerçeğe yansıtamazsa bir marka, ne gerek var bu kadar emek verip, böyle bir reklam hazırlamaya.

Reklamlar iyi güzel düşünülüyor, hazırlanıyor da gerçeği yansıtmazsa hemen unutulup gidiyor. Reklamlarla tüketciyi, marketinize çekin ama markette de tüketiciyi memnun edin, değil mi?

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar