Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
13.11.2015 / 11:55

Neslihan KABAOĞLU

Kızlarımızın gücünü küçümsemeyin…

Sıkça karşımıza çıkan “Barbie Bebek” kavramına değineceğim bu hafta. Hani şu, minik kızların elinden düşürmediği, süslü püslü bebekler var ya.

Hatta kapitalist düzene karşı gelen yazılarda, Barbie Bebek “tipine” değinilir, eleştirilir ve “Barbie bebeklerle büyüttüğünüz kızlarınız, süslenmek istediğinde onlara neden kızıyorsunuz” söylemine yer verilir ya, işte o konuda bir adım atıldı.

Ben de henüz 3 yaşına giren kızıma bebek ararken, çok zorlanıyorum. Ya yeni doğmuş bebek kıvamında oyuncaklar ya da aşırı süslü ve şık elbiseler giymiş bebeklere rastlıyorum. 3-4 yaşlarında bir kız çocuğunun gerçek “tipi”ne rastlamak pek zor oluyor maalesef.

Hatta, bir süre önce, tam da bu konudan rahatsız olan bir annenin hikayesini izlemiştik. Tazmanyalı sanatçı Sonia Singh, “Tree Change Dolls” adını verdiği projesiyle, Barbie bebekleri bambaşka bir hale sokuyordu.

Çoğu kız annesinin yaşadığı endişede olduğu gibi; muhteşem vücutlu, bol makyajlı Barbie bebeklerin bir süre sonra güzellik anlayışını değiştirdiğini düşünen sanatçı anne Singh, oyuncak bebeklerin yüzlerini asetonla siliyor ve gerçek “masum” bebeklere dönüştürüyor.

İzledikten sonra siz de etkileneceksiniz:

Barbie de harekete geçti…

Elbette marka, tüm bu eleştirilere ve değişen dünyaya, kayıtsız kalamazdı. Geçtiğimiz ay, bu konuya değinmeyi amaçlayan Barbie, yeni reklam kampanyasıyla bu algıyı silmek için harekete geçti. Kızlarımızı cesaretlendirmeyi amaçlayan yeni reklam filmini yayınladı.

Barbie’nin online reklam filminde, genç kızların kendilerini keşfetmeleri ve istedikleri her mesleği hayal etmekten çekinmemeleri gerektiği vurgulanıyor.

BBDO San Francisco reklam ajansı tarafından hazırlanan yeni reklam filmi, gizli kamera çekimleriyle hazırlanmış.

+

Reklamda, konuşmaları ve tavırlarıyla etrafındakileri şaşırtan, kız çocuklarını çeşitli mesleklerde görebiliyoruz. Ve marka, yeni reklamında, kızların bu bebeklerle oynarken, Barbie gibi bir tipe bürünmek istemesini unutturup, geleceğiyle ilgili her şeyi hayal edebileceği mesajını veriyor.

Film, fikir ve verilen mesaj hiç fena değil. Ancak, ben hala kızımın; bu kadar süslü, lüks içinde yaşayan, hatta sevgilisi olan bir bebekle aklının karışmasını istemiyorum. Barbie, bu reklam filminin yanı sıra, bebeklerini biraz daha sadeleştirse ve televizyonlarda yayınlanan reklam filmlerine de yeni bir boyut kazandırsa, gerçek amacını ortaya koymuş olacak.

Bu konuya değinen sadece Barbie değil…

Başka bir oyuncak markası Goldie Blox da yeni bebeği Ruby Rails ve Goldie ile farklı bir reklam filmi hazırladı.

Marka, bu reklamında, Hollywood’un özellikle aksiyon filmlerinde, erkeklerin baş kahraman olmasını eleştiriyor..

Cesaret ve güç gerektiren birkaç erkek başrol oyuncusunun yerine geçen Ruby ve Goldie’yi; James Bond, Indiana Jones, Gladyadör gibi, tanıdığımız birçok karakterde izliyoruz.

Sinema sektöründeki, kadınlar ile erkekler arasındaki eşitsizliğin altını çizen reklam filmi “dünyayı kurtaran kahramanlar kız olsaydı” vurgusuyla izleyiciyi düşünmeye davet ediyor. Bu konudaki istatistik bilgilere de yer veren filmde, bize hiç de yabancı olmayan bir müzik kullanılmış.

Reklam filmi de kampanya da çok başarılı, umarım devamı gelir. Belki başka mesleklere hatta siyasetçilere değiniliri…

n.kabaoglu@medyaloji.net

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar