Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
15.05.2015 / 14:44

Neslihan KABAOĞLU

Keşke çocuklar üzerinden yapmasaydın bu işi Maret…

Yine çok eleştirilen bir reklamdan bahsetmek istiyorum bugün. Duyar duymaz, etkilendim, içinde detaylandırılacak öyle başlık var ki. Aslında duyduğumda dikkatimi çeken başka bir tarafı da vardı, 90’lı yılların ünlü bir şarkısı markaya uyarlanmıştı, “yoook muu” diye bağıran bir çocuk sesiyle başlıyordu reklam.

Çocuklar üzerinden hedef kitlesine ulaşmaya çalışan markaların bu davranışlarını, bir çok izleyici gibi ben de doğru bulmuyorum. Hele de bu ürün, çocuklarla direk bağlantısı olan bir ürün değilse…

Maret’in bu ayın ilk haftasında yayına giren reklamı, işte tam böyle bir reklam. Reklamda sadece çocuklar var ve Maret istediklerini içeren bir şarkı seslendiriyorlar. Şarkı da az önce yazdığım gibi, 90’lı yıllardan hatırladığımız, Grup Vitamin’in “Ellere var da bize yok mu” şarkısının Maret’e uyarlanmış hali.

Çocuklar, “tamam brokoli de yiyelim ama haftada 1 gün de Maret yiyelim” diyor. Çocuklar bunu söyleyince çok masum geliyor değil mi?

Bırakın, et ürünlerini, “brokoli”yi bilmeyen çocuklarımız var, haberiniz var mı? Kaç tane anne, çocuklarına her sebzeden veya meyveden yedirebiliyor? Bu reklam hazırlanırken konunun ne kadar değişik boyutları olduğu hiç hesaplanamamış mı acaba? İnce hesaplar yapılması gereken bir konularda, çocuklara yer verilmesi bence yanlış olmuş.

Reklamda sosyo-ekonomik boyut düşünülmüş mü?

Evine, salam, sucuk, sosis giremeyen aileler var ki çocuklarına nasıl yedirsin? Bu reklamı izleyen çocuk, ailesine “ben de istiyorum” diye dayatmayacak mı? Çünkü çocuklar reklamda “Maretsiz sandviç hiç olur mu” diyor, nasıl bir algı bırakır çocuğun üstünde…

Peki çocuklar için sağlıklı mı?

Bu ürünler, çocuklarımız için ne kadar sağlıklı ki bir de özendirme çabasına girilmiş? Evet “bari haftada bir olsun o da Maret olsun” diye bir söylem geçiyor reklamda, sanırım marka bu durumu düşünmüş. Ama bunu çocuklarımıza ne kadar anlatabiliriz? Markete gittiğimizde o reyonların önünden mi kaçalım?


Alerjiye dikkat çeken aileler tepkili..

Bu reklama bir tepki de çocukları bu ürünlere alerjisi olan ailelerden geldi. Çocuklarını bu ürünlerden uzak tutmaya, özendirmemeye çalışırken, böyle reklamların yayınlanmasını doğru bulmuyorlar. Bence haklılar.


Markanın reklam hazırlaması, reklamlarında dikkat çekici detaylar yakalaması, hatta absürd senaryolarla izleyiciyi buluşturmasına varım. Ama bari bunu çocukların üzerinden döndürmeyelim. Aile sofraları kurun, sucuklu yumurta, pastırmalı kuru fasülye olsun, ürünlerinizin sağlıklı üretildiğini içersin reklamlarınız. Ama bangır bangır çocuklara “Maret istiyorum” dedirtmek, onların masumiyetini kullanmak pek hoş olmamış.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar