Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
22.09.2017 / 12:24

Neslihan KABAOĞLU

Çocuğa yazık değil mi?

Yine çocuklar, yine çocuklar… Hep karşı olduğum, çocukların masumiyetini ve saflığını merkezine alan programlar popüler şu sıralar. Yani yine çocukları değil, ratingini düşünen yayınlar.

Ben en çok Show Tv’de yayınlanan Çocuktan Al Haberi programından rahatsız oluyorum. Çünkü o programdaki çocuklar çok küçük. Hele “Çitos Efe” lakaplı çocuğun bir şov malzemesi haline dönüştürülmesi, içimi acıtıyor.

Ne faydası var?…
Geleceği ve sağlıklı yetişmesi için çaba gösterilmesi gereken bir çağında, çocuğun içinde bulunduğu durumun, O’na bir faydası var mı? Peki, bu durum üzerinden para kazanılması, ne kadar doğru?

Efe’nin adına sosyal medya hesapları var, videolarına her yerden ulaşmak mümkün. İzlendikçe daha fazla video çekiliyor, çocuk daha fazla şov malzemesine dönüştürülüyor. Efe, bu durumun kendine nasıl zarar verdiğini bilecek yaşta değil, anlaşılan ailesi de memnun. Bir de üstüne, Show TV’nin bundan faydalanmasını yanlış buluyorum.

Ünlüler de ses çıkarmıyor…
Efecan Koçyiğit’in yer aldığı programlarda, yarışmacı olarak ünlüler yer aldı. Ben ekran başındayken bile Efe’nin kilosu dolayısıyla hareket edemediğini, konuşurken nefes alamadığını gördüğümde üzülüyorum. Ünlüler de keşke bu duruma tepki gösterseydi.
Mesela özellikle, programa katılan çocuk sahibi ünlülere sormak isterim: Kendi çocuklarını bu ortamda görmek isterler miydi?

Bakanlığın müdahalesi…
Efe ve ekrandaki diğer tüm çocukların durumu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da dikkatini çekti. Efe’nin ailesi tarafından önemsiz bulunsa da bence bakanlığın dikkat çektiği konu önemli. Çocukların; reklamlarda, televizyon programlarında veya kamuya açık herhangi bir aktivitede yer alması, hassasiyet gerektiren bir durum. Çocukları, bu kültüre esir etmeyi yanlış buluyorum.

MTM Medya Takip Merkezi’nin Digilup sisteminden alınan verilere göre, son 1 ayda dijital medyada, Efe 6 bin kez yer aldı. Peki, bunun Efe’nin gelişimine bir faydası var mı?

Büyüdüğünde Efe bu durumdan hoşlanacak mı?
Umarım bakanlığın Efe ve O’nun gibi ekran önündeki çocuklar için faydalı bir uygulaması olur.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medya takibine ilgi ne zaman ve nasıl başladı?
Tüm Yazarlar