Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
13.01.2017 / 10:44

Neslihan KABAOĞLU

Bu kampanya alkışlanmalı…

Kızlarımızın özgüvenine dönük çalışmaları ilgiyle izliyorum. Yılın ilk reklam kampanyalarından biri, bu içerikle, Dove’dan geldi.

 

Dove da tıpkı Orkid gibi, kızlarımıza “kendi olmayı” gösteriyor. Bundan önce de Dove’un kadınlara yönelik, bu konseptte, sosyal deneyleri içeren, reklam kampanyaları olmuştu. Oldukça başarılı olan bu reklamlara, henüz genç kız olma yolundaki kızlarımıza dönük olan bir film de eklendi.

Kıvırcık saçın sempatisi…

Ben düz saçlıyım ve kıvırcık saç hep ilgimi çekmiştir. Zaten her zaman kendinde olmayanın güzel olduğunu düşünürsün ya…

Dove’un reklamında da yaşları 10-11 civarında değişen, kıvırcık saçlı kızlar, etrafındakilerin kendilerini güzel bulmadığını düşünüyor. Kıvırcık saçları ve kendini ifade ediş tarzlarıyla oldukça sempatik görünen kızlara bir video izlettiriliyor.

Kızlar şaşkın…

Videoda, kıvırcık saçlarıyla birlikte ne kadar güzel olduğunu anlatan yakınlarını dinleyen kızlar; şaşkın, mahcup ve mutlu!

Ve perde açılıyor, kızlar bir parti ortamında, o eğlenceli şarkıyla dans ediyor. Şarkı ve yorumcusu da oldukça sempatik, şu sözler akılda kalıyor: “Seviyorum her halimi, ister düz ister bukleli. Herkes böyle sevsin beni. Kendine güven en güzeli”

Tam isabet…

Bu yıl ki dileklerimden biri de işte tam buydu. Reklamlar, özellikle hanımlara, güç versin, kendilerini iyi hissetmesini sağlasın. Güzellikle ön plana çıkmak/çıkamamak, fiziği dolayısıyla eleştirilmek kadınların pek hoşlandığı bir durum değil. Ondan da önemlisi, kadınların özgüvenini olumsuz yönde etkilemekte.

Dove, daha geriye giderek, kızlarımızın fiziğiyle ilgili henüz bilinçlendiği bir dönemde, bu noktayı vurgulamasını takdirle karşılıyorum. Orkid gibi, Dove gibi markaları, bu tarz kampanyaları dolayısıyla desteklemek, biz kadınların önemli bir görevdir, bana göre.

Dove’un bundan önce de bu tarz çalışmaları oldu. Hatta bu kampanyalarına sosyal deneyler ekleyerek, kadınları bilinçlendirme yönünde, önemli adımlar attı. Bu kapsamda hazırlanan, en sevdiğim kampanya filmlerinden biri, kadının kendini başkasının gözünden görebildiği reklam, izlemek için tıklayın:

Reklamlarda ve televizyon yayınlarında, kadınların fiziki görünümüne dönük konsept kullanılmaması dileğiyle…

 
YORUMLAR
  • Deniz 2017-01-25 11:43:37

    Pardon ama bu reklamı izledikten sonra bu yazıyı nasıl mutlu mesut yazmış olabilirsiniz??? Resmen kıvırcık saçlı insanlar sorunluymuş, problemliymiş gibi bi algı yarattığını fark etmediniz mi acaba? Saçlarım kıvırcık ce sayelerinde reklamı izledikten sonra benim saçlarımda bi sorun mu var diye düşündüm. Bu reklam hiçbir şekilde sosyal sorumluluk da içermiyor. Kıvırcık saç bir sorun mu ki buna karşı sorumluluk duyuyorsunuz. Bence yazılarınızı yazarken birazcık düşünün.

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar