Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
06.05.2016 / 12:37

Neslihan KABAOĞLU

Annelerin hayalleri, çocukların hediyeleri…

Çocuğunuzla ilgili en büyük hayalinizi sorsalar ne dersiniz? Başarılı bir iş hayatı olmasını mı, iyi bir okul bitirmesini mi, başını sokacağı bir evi olmasını mı? Böyle hayalleriniz varsa şanslısınız.

Bir de başka bir annenin hayalini dinleyelim: “Oğlum, ayakkabılarının bağcıklarını bağlayabilsin, gözümün içine baksın, yemeğini kendi yiyebilsin, kıyafetlerini kendi giyip çıkartsın, en önemlisi de ileride bana anne diyebilsin, yeter”.

Bu sözler, otizmli bir oğlu olan Deniz Hanım’a ait. O’nun hayallerini duyduğunda, kendi hayallerini bir kenara bırakıyor insan.

Bugün, yaklaşan anneler günü ile ilgili reklamlardan bahsedeceğim. Yukarıda anlattığım reklam, Tohum Otizm Vakfı’nın kamu spotu. Erken tanının önemini anlatan bu film o kadar içten ki aşağıda bahsedeceğim tüm reklamların önüne geçiyor.

Reklamlara duygu katmanın tam sırası…

Herkes annesini çok sever, çok özler değil mi? “Anne” denince, tüm yoğun hisler yüreğimize oturur, kelimeler yetmez anlatmaya.

Bir tüketim gününe dönüştürülen bugün, markalar için de bir fırsat. Ne yapsın, onlar da kendi kazançlarının peşinde. Anneler günüyle ilgili hazırlanmış; onlarca kampanya, onlarca reklam var. Tv reklamlarının çoğunu izledim. Etkileyici olanlar olduğu gibi, yavan bulduklarım da var.

Peki, böyle duygusal bir günde dikkat çekici reklam hazırlamak çok mu zor? Bence hiç değil. Önce bugüne özel duyguları, kendisiyle bağdaştırabilmiş reklamlara bakalım.

Abdi İbrahim’in mesajı güzel…

Etkileyici mesaj veren bir reklam Abdi İbrahim’den… Abdi İbrahim’in anne&çocuk görüntülerini ekrana getirdiği reklamda, işlerinin “iyileştirmek” olduğunu ve bunu annelerinden öğrendikleri vurgulanıyor.

Flo’nun anne desteği vurgusu…

Flo Ayakkabı, çimenlerin üzerinde yürümeye çalışan bebeğine destek olan bir anneyi ekrana getiriyor. “Attığımız her adımda onun emeği var” denilen reklamda, marka 100 tl alışverişlerde hediye edeceği kolyeyi tanıtmayı da ihmal etmiyor.

Arçelik’ten anne yemeklerine gönderme…

Arçelik; Engin Öztürk’e patates yemeği, Derya Şensoy’a da kek yaptırmış, kendi mutfak aletleriyle. İki genç ünlü, annelerinin yemeklerini çok sevdiklerini belirterek, yemek yapıyor ve annelerine lezzetli yemekleri için teşekkür ediyor.

Sempatik reklamlar da var…

Karaca Home, bu güne özel reklamında, anneleri konuşturmuş. Anneler, çocuklarının kendini kandıramadığını çeşitli örneklerle anlatıyor. Ancak Karaca #annemiuyutmakicin hashtagiyle de desteklediği kampanyasında, “annelerinizi Karaca nevresim takımıyla uyutabilirsiniz” diyor. Bence sempatik bir reklam olmuş.

Hepsiburada.com, marka yüzü Gülben Ergen ile hazırlamış anneler günü reklamını. Birçok hediye seçeneğinin alışveriş sitesinden bulunabileceğini belirten Ergen, bir ev ortamında annesiyle arasında geçebilecek diyaloğu canlandırıyor.

Procter&Gamble, spor yapan çocuklarına destek veren anneleri anlatıyor. Ve Olimpik Anneler oluşumunu tanıtıyor.

Bosch’un, merkezinde çizgiler olan animasyon reklamı da çok sevimli. Çeşitli hislerini “anne” diyerek ifade eden animasyon çocuklar ekrana geliyor. Acıkan, korkan, heyecanlanan, gururlanan çocuklar “anneeee” diye sesleniyor ve annesi çocuğunun ihtiyacını anlıyor. Kısa ve öz bir anlatım..

Bir kısa ve öz reklam da Tat Salça’dan. Tat, kendi ürünüyle anneliğin bir özelliğini bağdaştırmış bu reklamda. Domatesin yetiştirilmesini anlatan reklam, “Özenle yetiştirip büyütmeyi onlardan öğrendik” sloganı ile ekrana geliyor.
Sinbo, kendi ürünlerinin fotolarından dünya haritası oluşturduğu reklamında, “dünyanın her yerinde en değerli varlık annedir” sloganı ile ekrana geliyor.

Pandora Takı, anneliğin kadınlara getirdiği yeni özellikleri anlatıyor önce. Sonra da “pandora ile anneler gününü kutlayın” diyor. Yani önce anneliğin altını çizmiş, sonra kendi ürününe yönlendirmiş. Diğer takı&mücevher markalarından da aynı içerikte reklamlar gelebilirmiş.

Duygusuz reklamlar da var…

Bolca duygu yüklenecek içerikler oluşturulabilecekken, sadece kendi anneler günü kampanyasını anlatan markaları antipatik buldum.

Altınbaş’ın elmas kolye kampanyasını anlatan reklamı mesela anneliğin kıymetini belirten bir mesaj yok.

Kuyumcukent, anneler gününe özel indirimlerini, “son dakika haber bülteni” formatında hazırladığı reklamlarla anlatmış.

Atasay da anneler gününe özel indirimlerini anlatıyor…

Tıpkı Kadınlar günü gibi…

Kadınlar gününde de yazmıştım. Böyle günlerdeki market indirimlerini anlamsız buluyorum. Carrefour’un veya Migros’un anneler gününde bazı kişisel bakım ürünlerine indirim yapmasının kime faydası var acaba?

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar