Suudi Arabistan sermayesinin silikon Vadisi’ndeki ağırlığı artıyor

Medyaloji.net » dünya » Suudi Arabistan sermayesinin silikon Vadisi’ndeki ağırlığı artıyor
Suudi Arabistan sermayesinin silikon Vadisi’ndeki ağırlığı artıyor

Son olarak Elon Musk'ı, Tesla'yı özelleştirme konusunda ikna etmeye çok yaklaşan Suudi Arabistan, Silikon Vadisi'nde önemli bir oyuncu olmak istiyor.

Suudi Arabistan yönetimi Silikon Vadisi’nin önde gelen şirketlerine zorla bir şey yaptıramaz ama yapılmasını istedikleri şeyi çok cazip hale getirebilirler. Suudi yönetiminin Elon Musk’ı, Tesla’yı özelleştirmesi için ikna ettiği haberleri, Riyad’ın Silikon Vadisi ekonomisinde göz ardı edilen bir etkisi olduğu gerçeğini yeniden gözler önüne serdi. Eğer Musk ve Suudiler 60 milyar Dolar değerindeki şirketi kamu piyasasından çekme konusunda anlaşırsa bir devlet fonunun Amerika’da yerleşmek için hala çaba sarf ettiği gerçeğinin altı tekrar çizilmiş olacak.

Suudiler son üç yıldır Silikon Vadisi’nin ağır toplarıyla iş birliği yapma çabalarını gizlemiyorlar. Ülkenin Uber’e yaptığı 3,5 milyar Dolar’lık yatırım, Suudi Arabistan’ın ABD şirketlerine göz kırpması şeklinde yorumlanabilir. Bu hamle, Suudilerin petrol merkezli ekonomiden sıyrılıp kaynaklarını çeşitlendirmek istediğini gösteriyor.

Uber hamlesinin hemen ardından Suudi Arabistan’dan yüklü miktarda yatırımlar Silikon Vadisine akmaya başladı. SoftBank Vision Fund’a yapılan 100 milyon Dolar’lık yatırım da bunlardan biriydi. Ayrıca bu yıl içinde Suudi Arabistan’ın temsilcisi Mohammed bin Salman ABD’nin en önde gelen şirketleri tarafından görkemli bir şekilde karşılandı. Çok yakında Suudi devlet fonu San Francisco’da bir ofis açarsa şaşırmayın.

Herkes ikna olmuş değil
Suudilerin bu hamleleri her yerde kabul görmüyor. Evet, para sınır tanımıyor ama bazı CEO’lar ve risk sermayedarları, insan haklarını hiçe sayan bir ülkenin, ABD’nin en hareketli ve yenilikçi sektöründe ipleri elinde bulundurmasını istemiyor. Ancak bu şikayetler çok çok gizli bir şekilde dile getiriliyor. Suudi Arabistan’ın ABD mali silahlarının bir parçası olarak kalacağı kabul ediliyor ve bu yüzden canını sıkmaktan çekiniliyor.

Eğer Suudiler gerçekten Tesla’yı özelleştirme çabasında başarılı olursa bu anlayış bir adım daha ileriye gidecek. Suudiler sadece nakit arayışındakiler için bir nakit havuzu değil aynı zamanda Silikon Vadisi’nde anlaşma gerçekleştirme konusunda önemli bir koz haline geliyor. Genellikle ABD’de yatırım yaparak kısa yoldan zengin olmak isteyen yatırımcılardan çok daha farklı davranıyorlar.

Musk’la defalarca görüşüldü
Elon Musk Tesla’nın özelleştirilmesi konusunda Suudi yetkililerin kendisine daha önce de ulaştığını ancak bu teklifi kabul etmediğini söylüyor. Tekrar tekrar Musk ile bir araya gelen yetkililer her seferinde taleplerini yineleyerek ünlü iş adamını özelleştirme hamlesi yapmaya ikna etmeye çalışmış. Daha sonra Tesla’nın hisselerinin yüzde 5’ini satın alan Suudi yetkililer Musk’a kendilerinden başka kimseyle görüşmek zorunda olmadığını, kabul etmesi durumunda özelleştirme işleminin bir an önce başlayabileceğini söylemiş.

Musk’ın da Tesla’yı özelleştirmek için kendine göre sebepleri var ancak Suudi yetkililerin, Silikon Vadisi’nin en inatçı CEO’larından birini ikna etmek için sabırla çalışması, ekonomiyi çeşitlendirme konusunda ne derece hevesli olduklarının bir göstergesi. Suudiler hala ABD ekonomisine tam olarak adapte olabilmiş değiller. Hala yurt dışından yatırım alma konusunda ABD’deki önemli düzenlemelerin aşılması gerekiyor. Ancak Suudi Arabistan gücünü gösteriyor ve Silikon Vadisi’nin ABD’li yatırımcılarından çok da farklı olmadığını kanıtlamak istercesine hareket ediyor.

YORUMLAR