AB'den Google'a rekabet soruşturması

Medyaloji.net » dünya » AB'den Google'a rekabet soruşturması
AB'den Google'a rekabet soruşturması

Avrupa Birliği, Google'a reklamcılık uygulamalarında rekabet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla yeni bir soruşturma başlattı.

Avrupa Birliği (AB), Google’ın dijital reklam faaliyetlerinde rekabete aykırı davranışta bulunduğuna ilişkin bir soruşturma başlattı. Soruşturmada, Google’ın reklam teknolojisinde kendi hizmetlerine öncelik verip vermediğinin ve rakip reklam hizmet sağlayıcıları bu sebeple zarara uğratıp uğratmadığının inceleneceği belirtildi.

AB Rekabet Şefi Margrethe Vestager Salı günü yaptığı açıklamada, Google’ın pazardaki hâkimiyeti nedeniyle rakip çevrimiçi reklamcılık hizmetlerinin rekabet etmesini zorlaştırdığından endişe duyduğunu söyledi ve “Hem reklamcıların yayıncıların sitelerindeki tüketicilere ulaşması hem de yayıncıların alanlarını reklamcılara satarak gelir ve finansman yaratması için adil rekabet oldukça önemli” ifadesinde bulundu.

Avrupa Komisyonu, soruşturmanın bir parçası olarak reklamverenlerin Google’ın AdX ve DV360 gibi hizmetlerini haksız bir şekilde kullanmaya zorlanıp zorlanmadığını inceleyecek. AdX, kullanıcıların çevrimiçi reklam alanı için gerçek zamanlı olarak teklif vermelerini sağlayan bir platformken, DV360 ise reklamların başarılarını görüntülemek, bütçeleri izlemek ve yeni kampanyalar için öneriler sunmak için kullanılan bir modül olarak biliniyor. Yetkililer ayrıca Google’ın Google Chrome’da üçüncü taraf reklam çerezlerini ortadan kaldırma planlarını da incelemeyi bekliyor. Bu süreçte Google, AB’nin bulgularını reddetmeye devam ediyor.

AB, teknoloji devini daha önce de rekabete aykırı davranış iddiaları nedeniyle 2017’de 2,7 milyar dolar, 2018’de 5 milyar dolar ve 2019’da 1,7 milyar dolar olmak üzere üç yıl üst üste para cezasına çarptırmıştı.

YORUMLAR