Google'ın haber sitelerine telif ödeme dönemi başlıyor

Medyaloji.net » sosyal medya » Google'ın haber sitelerine telif ödeme dönemi başlıyor
Google'ın haber sitelerine telif ödeme dönemi başlıyor

Konuya ilişkin; Fransa'da Emsal Bir Anlaşma İmzalandı.

Google’ın ana bilgiyi arama sonuçlarında gösterip kullanıcıları sitelere yönlendirmemesi, geçtiğimiz yıl Fransa’da gündem yaratmıştı. 300 haber sitesini temsil eden bir dernek ve Avrupa Birliği yasaları, teknoloji devini köşeye sıkıştırdı ve imzalar atıldı. Google haber sitelerine ödeme yapmaya başlayacak.
 
Google herhangi bir şey aradığınızda en tepede çıkan ve aradığınız bilgiyi içeren paragraf, liste ve benzeri sonuçlar; Google’ın başına dert oldu. Fransa’da yayın yapan 300 farklı haber sitesini temsil eden APIG adındaki bir dernek, söz konusu özelliğin basın sektörüne zarar verdiği gerekçesi ile Google’ı resmi mercilere şikayet etmişti. 

Fransa’daki rekabet kurumu FCA’nın ve 2019’da Avrupa Birliği’nde kabul edilen telif hakkı düzenlemesinin katkısı ile Google, bu konuda son zamanlarda iyice köşeye sıkışmıştı. Basın kuruluşlarının hakkını savunan taraf APIG, yaptığı açıklama ile emsal bir anlaşmaya imza atıldığını duyurdu. Google, artık Fransız haber sitelerine telif hakkı ödemeye başlayacak. 

YORUMLAR
En çok okunan haberler