Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
28.06.2019 / 14:42

Neslihan KABAOĞLU

THY’nin Eren Bülbül kararı…

Son birkaç gündür, sosyal medyada dikkat çeken bir kampanya izliyoruz. Önce, Türk Hava Yolları (THY) filosunun ilk Boeing 787-9 tip Dreamliner tip uçağının adı için, sosyal medyada anket başlattı. 25 Haziran’da başlatılan kampanyada, 4 isim seçeneği yer aldı; Perge, Assos, Göbeklitepe, Zeugma.

Eren Bülbül Çağrısı...

THY, anketi başlatırken 4 isim üzerinde durdu ama sosyal medya kullanıcıları, başka bir isim önerisinde bulundu. Binlerce vatandaş, yeni uçağa, Trabzon Maçka’da 2 yıl önce 15 yaşındayken şehit olan Eren Bülbül’ün adının verilmesini önerdi.
Başta Hasan Kaçan olmak üzere, sosyal medyada destek gören öneri, #AdıErenOlsun hashtagiyle, kısa sürede kampanyaya dönüştü.

DigiLUP kampanyayı dinledi…

MTM Medya Takip Merkezi’nin sosyal medya çözümü DigiLUP kampanya sürecinde, yansımaları dinledi. Yansımalara göre, THY’nin yeni uçağına seçeceği ismin, Eren Bülbül’e ithaf edilmesi, sosyal medya kullanıcılarını aynı duyguda birleştirdi.
İlk aşamada, 50 bini aşkın paylaşımda, kullanıcılar seçenek hakkını Eren Bülbül’den yana kullandı.

Yeni uçağın ismi Maçka…

THY bu kampanyayı görmezden gelmedi ve anket seçeneklerinin dışına çıkarak, yeni uçağının ismini Eren Bülbül’ün memleketi olan Maçka olarak belirledi. Uçak isimlerinin, kişi adlarıyla belirlenemeyeceği için böyle bir tercih yaptığını da açıkladı.

185 bin yansıma…

Kampanyanın en öne çıkan ismi Hasan Kaçan oldu. Kaçan, @hetenketenabi adlı Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla, kampanyaya adeta yön verdi, önemli bilgiler paylaştı. Trabzonspor yaptığı paylaşımlarla, bu fikre destek verdiğini belirtti. Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, Baykar Savunma’nın eğitimde kullandığı Siha’lardan birine “Eren” isminin verildiğini açıkladı.

Bugün itibariyle, başlangıçtan bitişe kampanyanın sosyal medya yansımaları, 185 bine ulaştı. Bu kararda ailesinin fikrinin alınıp alınmadığı, neden isminin değil de memleketinin verildiği gibi yorumlar yapılsa da yansımaların çoğu Eren Bülbül isminde birleşildiği yönünde oldu.

İlk uçuş Trabzon’a…

THY, yeni uçağın isminin Maçka olduğunu sosyal medya paylaşımıyla da açıkladı. Açıklamaya göre, Maçka uçağının ilk uçuşu, Trabzon’a olacak ve ailesiyle birlikte Eren ziyaret edilecek. Pilotun ilk anonsu, “İyi ki Varsın Eren” olacak.

Sosyal medyanın etkisi…

Bu kampanyadan sonra sosyal medyanın gündem konularına olan etkisi, tekrar tartışılmaya başlandı. Bazı kampanyalar bilinçli olarak yayıldığı gibi, bazı kampanyalar kendiliğinden yayılabiliyor. Bu kampanyanın nasıl ilerlediğiyle ilgili bir netlik yok. Ancak, sonucun THY’ye marka değeri kattığı ve milli duyguları tekrar hatırlattığı kesin.

https://twitter.com/Neslihan_Kbgl

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar