Bülent BİRİCİK

bulent.biricik@hotmail.com
26.09.2019 / 11:02

Bülent BİRİCİK

Sokaktan beslenen habercilik

Türkiye’de her gün öyle şeyler oluyor ki yazılı ve görsel medya organları hiç mi hiç haber sıkıntısı yaşamıyor. Hatta öyle ki editörler önlerine gelen yüzlerce haber arasından yayınlanmaya değer haberleri seçerken epey zorlanıyor.

TV kanalları haber kaynağı olarak genellikle sokaktan beslendiklerinden siyaset, ekonomi, kültür, sanat gibi alanlara soğuk duruyor. Durum böyle olunca da bültenler türlü türlü sokak haberleriyle adeta yurttan sesler korosuna dönüyor.

Aslında televizyon kanalları sokak haberlerine bu denli ağırlık vermekte haksız da değiller. Hem iyi reyting getiriyorlar, hem de mevcut siyasi iklimde siyaset haberleri gibi riskli sınıfta yer almıyorlar. Sokaktan evlerimize taşınan bu haberlerin kimi yüz güldürüyor, kimi hayret uyandırıyor, kimi kızdırıyor, kimi de üzüyor… Ama hangi hissi uyandırırsa uyandırsın mutlaka reyting olarak bir karşılığı bulunuyor.

Kuşkusuz TV kanalları yaşanan haber bolluğunu WhatsApp ihbar hatları ile İHA, DHA ve AA gibi ajanslara borçlular. Kanallar, bu kaynaklardan gelen haberlerin niceliği nedeniyle son dönemde muhabir ve kameraman sayısında kısıntıya giderek editör masasını güçlendirmeyi tercih ettiler. Gündeme düşen haberler editör maharetiyle önce hikayelendiriliyor, ardından da prodüktör ve kurgu operatörlerinin elinde ayıklama işlemine tabi tutuluyor. Ayıklama işleminde; kanlı, ahlaki değerlere aykırılık taşıyan, kötü örnek oluşturan görüntüler buzlanırken, küfür, hakaret içeren, sesler bip’leme yöntemiyle RTÜK kurallarına uygun hale getiriliyor.

Üçüncü sayfa haberi olarak nitelendirilen asayiş haberleri doğal olarak bültenlerin vazgeçilmezlerinden… Gürültülü patırtılı, aksiyonu bol haberlere gerek ana haber öncesindeki özel bölümde gerekse bültenin içinde bolca rastlayabiliyoruz. Aslında bu haberlerin yoğun olarak ekranlara gelmesi nedeniyle TV kanallarının yöneticilerine çok da sorumluluk yüklememek gerekiyor. Zira TV’ler Türkiye’de en çok hangi olaylar yaşanmışsa onları ekrana yansıtıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı (TÜİK) bir araştırma, ülkemizde suç oranlarının giderek arttığına işaret ederken, sırasıyla en sık karşılaşılan suçları da şöyle ortaya koyuyor: İcra İflas Kanunu'na muhalefet, hırsızlık, yaralama, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve satış, yağma/gasp, öldürme, dolandırıcılık, sahtecilik, ateşli silahlar ve bıçaklar ile ilgili suçlar, tehdit, cinsel suçlar, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma-satın alma ve ailenin korunması tedbirine aykırılık.

Görüldüğü gibi sokakta ne oluyorsa ekranlar da tıpkı bir ayna gibi onu yansıtıyor.
Ekranlara yurdum insanına dair eğlenceli haberler de yansımıyor değil… Söz konusu haberlerin bolluğundan, bültenler zaman zaman şaka programı ya da eğlencelik videoların bir araya getirildiği programlara da dönüşebiliyor.

İşte televizyonlardan evlerimize yansıyan bazı haberlerin başlıkları:
“Çay Kaşığı İle Kamyon Çaldılar”, “İskambil Tutkusu Sınır Tanımadı! Kahvehaneye Kolunda Serumla Geldi”, “Jandarma Spiker Oldu, Muhabire Anons Dersi Verdi”, “Fıtıkçı Rot Balans Ustası Tedavilerine Son Verdi”, “Ayakları Dışarıda Otomobil Kullandı”, “Sahte Öğretmen Mesleğinin 17’nci Yılında Yakalandı”, “Sürücü Kırmızı Işıkta Arabasından İnip Oynamaya Başladı.”

Birbirinden ilginç ve de bu kadarı ancak Türkiye’de olabilir dedirten haberler bunlar. Aslında belki haber bile değil ama yaşanmışlar bir kere…
Sözün özü, mevcut yayıncılık anlayışından dolayı kimsenin televizyon yöneticilerine kızmaya hakkı yok. TV haber merkezlerinin yöneticileri eğer ülke gündemi ağırlıklı olarak kültür, sanat, müzik, magazin, bilim, ekonomik ve uluslararası politika başarılarından oluşsaydı muhakkak ki bu haberleri ekrana yansıtmak zorunda kalacaklardı. Ne var ki sokak konuştuğundan sokağı yansıtıyorlar ve sokaktan besleniyorlar. Maalesef olan bu…

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Fox Haber ve Portakal'ın yeni hayatı... - 05.10.2020
>> Fatih Portakal ve Fox üzerine - 04.09.2020
>> Siyasal iletişim ve dijital dil - 17.07.2020
>> Ana akım medyanın yerini Youtube mi alıyor? - 28.05.2020
>> Medyada virüs etkisi - 24.04.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar