Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
09.11.2017 / 17:17

Neslihan KABAOĞLU

Şehri dolduran sektör ekranları da doldurdu…

Televizyonda yayınlanan reklamlara baktığımda, sürekli bir inşaat tanıtımıyla karşılaşıyorum. İnşaat projelerinin artmasıyla; şehirlerin betonla dolması, her yerden göğe yükselen binaların şehrin görüntüsünü bozması, çevre kirliliği vs. konularına hiç değinmeyeceğim.

Ekranları, reklamlarıyla “dolduran” inşaat şirketlerinden bahsedeceğim. İnşaat sektörünün reklamları öyle çok arttı ki bir televizyon kanalına reklam verecek olsanız, adeta yer bulamayacaksınız.

%31 artış …
MTM Medya Takip Merkezi’nin reklam verilerine göre, 2016 yılının ekim ayında inşaat/emlak sektörünün 26 bin 10 adet, 2017 yılının aynı döneminde ise 34 bin 173 adet reklamı yayınlanmış. Yani, geçen yıla oranla yüzde 31 artış var.

Projeler artarak çoğalıyor…
Yıldan yıla artan projelerin reklamları da artıyor. Örneğin; 2016 Ekim’de toplam 49 marka reklam vermişken, 2017 Ekim’de 58 markanın reklamını izledik.
Bunun yanı sıra; marka sayısı artmasına rağmen, en çok reklam veren markalar değişmiyor. İki döneme ait sıralamaya göre, ilk 5 marka şöyle:


Yaratıcı reklam var mı?
Bu kadar fazla reklam yayınlayan inşaat şirketi varken, dikkatimi çeken bir reklam olmadığını belirtmek isterim. Bu reklamlar genel olarak aynı.
Restoranlara yakın, AVM’ye yakın, Metrobüse yakın, özlediğiniz yaşam alanı, doğanın içinde vs. Aralarında farklı bir söylem var mı?

Mesela, oldukça pahalı olan bir proje için “metrobüse yakın” olmak ne kadar önemli? Veya AVM’ye yakın olmak artık gerçekten değerli mi, çünkü İstanbul’da zaten adım başı AVM var.

Artık inşaat reklamlarından yaratıcı, ilgi çekici formatlar bekliyorum. Mesela geçen yıl bu zamanlar yayına giren Zingat.com reklamlarını ilk gördüğümde, bu sektörün reklamları için ümitlenmiştim. Çünkü, ev alırken/kiralarken anlatılanların doğru olmadığını, mizahi bir dille vurguluyordu ki bu çok ilgi çekiciydi.

Bir inşaat şirketi de “bu reklam diğerlerinden farklı-bana gerçeği anlatıyor” algısı yaratarak, projesine dikkat çeksin de reklam pastasındaki büyük dilimleri, karşılık bulsun.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar