Bülent BİRİCİK

bulent.biricik@hotmail.com
31.05.2019 / 10:17

Bülent BİRİCİK

Savulun kötüler görüntüleniyorsunuz!

İletişim teknolojilerindeki ilerlemeler bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken, diğer yandan kötü insanların kriminal dünyalarının afişe edilmesini sağlıyor. Hayatımızın ayrılmaz birer parçası olan internet, akıllı telefonlar, güvenlik kameraları ve sosyal medya gibi araçlar sayesinde suçlar ortaya çıkıyor, suçlular kolayca yakalanıyor.

Medyada şu tür başlıklara sıkça rastlıyoruz:
“10 Yaşındaki Engelli Öğrenciye Dayak”, “Bebekli Kadın Sokak Ortasında Kocası tarafından Tekmelendi”, “Köpeği Arabanın Arkasına Bağlayıp Sürükledi”, “Yoğun Bakım Hastasına Sigara İçirdiler”, “Ayakları Dışarıda Araç Süren sürücü Böyle Görüntülendi”, “Aile Hekimi Yaşlı Hastasını Böyle Azarladı” vs. vs.

İzlediğinizde tüyleriniz diken diken oluyor… Yapanlara diliniz döndüğünce saydırıp, “oh olsun” diyorsunuz. Kim bilir, “Görüntülenmeseydiler belki de yanlarına kalacaktı” diye düşünüyorsunuz.

Akıllı telefonlarının henüz icat edilmediği, kameraların dört bir yanı sarmadığı dönemlerde maalesef benzer olaylar hep tarihin karanlığında kayboluyordu. Birkaç gün konuşulduktan sonra hafızalardan siliniyordu. Aradan yıllar geçse de birçok suç aydınlatılamıyordu.

Kameraların ve sosyal medya mecralarının hayatımızdaki yerini almasıyla suç görüntüleri toplumda daha bir görünür oldu. Ne zaman ki evler ve sokaklar kameralarla donatıldı, ne zaman ki akıllı telefonlarla optimize olmuş bir yaşam sürmeye başladık, suça bulaşanlara karşı üstünlük mağdurların ve iyilerin eline geçti.

Görüntü ve ses kaydedebilen güvenlik kameraları ve akıllı telefonların çektiği görüntüler sosyal medyada saniyeler içinde milyonlara ulaşabiliyor. Böylece suçlular ifşa ediliyor, haksızlığa uğrayanlar hakkını aramanın peşine düşüyor.

Şimdilerde artık yaşam alanlarımız kamera ağı ile çepeçevre sarılmış durumda. Bunların kimine mobese, trafik kamerası kimine de güvenlik kamerası diyoruz. Tüm yaptıklarımız 7/24 belleklere kaydediliyor.

Bu yüzdendir ki; öğrencisini döven öğretmenler, evcil hayvanlara şiddet uygulayanlar, eşine şiddet uygulayanlar, çalışanına kötü davranan yöneticiler, eğlence için hastalarına olmadık muameleler yapan hemşireler, trafikte maskaralık yapan sürücüler ve daha niceleri hayatımızda daha çok var olmaya başladılar. Aslında hep vardılar ama bu kadar görünür değillerdi. Teknoloji ve iletişim araçları onları daha görünür hale getirdi.

Güvenlik kameraları gibi akıllı telefonlar da her olan biteni kaydediyor. Yapılan kayıtlar yeri geliyor delil niteliği taşıyor, yeri geliyor suçluları ifşa ediyor. Görüntülerle ortaya konulan haksızlıklar, zaman zaman da mağdurların hak arama çabasının dayanak noktası oluyor.

Artık hiçbir şey eskisi gibi değil! Şeffaflıktan kaçış yok… Çünkü insanlar ceplerine kadar giren teknoloji ve sosyal medya sayesinde birbirlerine hiç olmadığından daha yakınlar. Her an görüntüdeyiz, kameralardan kaçmalarının imkânı yok… Her gün ekranlarda izlediğimiz türlü pespayelikler saniye saniye maşeri vicdana sunuluyor. Kimin haklı kimin haksız olduğu, neyin doğru neyin yanlış olduğu bir bir ortaya çıkıyor. Artık minare kılıfa sığmıyor, kötülüklerin üstünü örtmek mümkün olmuyor. Savulun kötüler! Çünkü görüntüleniyorsunuz.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Fox Haber ve Portakal'ın yeni hayatı... - 05.10.2020
>> Fatih Portakal ve Fox üzerine - 04.09.2020
>> Siyasal iletişim ve dijital dil - 17.07.2020
>> Ana akım medyanın yerini Youtube mi alıyor? - 28.05.2020
>> Medyada virüs etkisi - 24.04.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar