Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
21.12.2018 / 11:34

Neslihan KABAOĞLU

İşte ilgi çeken bir reklam.…

Apple, yeni reklam filmi, geçen hafta televizyonlarda yayınlanmaya başladı. Reklam, kurgusu ve teknikleriyle hemen dikkat çekiyor. Zaten, sosyal medya mecralarında da sponsorlu olarak sık sık karşımıza çıkan bir video olduğundan, reklamı göz ucuyla da olsa izleyenler çoğunluktadır.
Animasyon tekniğiyle hazırlanan filmi, Apple olduğunu anlamadan bile izlemeye başlıyorsunuz. Karakterleri sempatik, mekan sevimli, hava koşullarıyla birlikte ortam yeni yıl konseptinde ve izlerken keyif alıyorsunuz.
 
Bu süre önce Mevlana haftasına dönük bir reklam hazırlayan Apple, bu sefer de özellikle gençlere “yaratıcılık” konusunda cesaret veriyor.
 
Kendi halinde bir kız…
 
Reklamın baş rolünde; köpeğiyle birlikte yaşayan, çilli, kıvırcık saçlı, kalın kaşlı, kendi halinde genç bir kız var. Kızın kırmızı bol kazağı da ilgiyi vücuduna çekmemeye dönük bir hareket olmuş.
 
Bu sevimli kız; evinde veya kafede bilgisayar başında, fırında ekmek yaparken, otobüste camda oluşan buğuyla oynarken, hep yaratıcı sonuçlar elde ediyor. Ancak, bu örnekleri insanlarla paylaşmaktan çekiniyor.
 
Ama bir gün rüzgarla birlikte bütün çalışmaları caddelere dağılıyor. Kırmızı kazaklı kız hepsini yakalamaya çalışıyor ama toplamakta güçlük çekiyor. Kağıdı yakalayan insanlar ise tasarımları çok beğeniyor ve kızı şaşırtıyor.
 
“Daha önce hiç harika bir şey yarattığınız ama paylaşmaktan korktuğunuz oldu mu” sorusunu soran Apple, bu noktada “yaratıcılık en güzel hediye” mesajını ekrana getiriyor.
 
Fiziksel özellikler özgüven eksikliğiyle ilgili mi?
Neden çilli ve kıvırcık saçlı bir kız yerine, sarı saçlı vücut hatları ortaya çıkan bir karakter oluşturmamışlar, merak ettim doğrusu. Veya fiziğinde, uç noktada özelliği olmayan bir genç olabilirdi. Hatta neden bir kız da erkek değil?
Burada yaratıcılık yeteneği olan birinin özgüven eksikliği yaşamasıyla, fiziksel özelliklerin bir bağlantısı olduğunun öne çıkarıldığı görülüyor.
Apple buna karşı bir duruş da ortaya koysa ve yaratıcılık ile bir fiziki özelliği bağdaştırmasa daha iyi olabilirdi.
İşte Billie Eilish’ten “Come out and play” adlı şarkıyla tamamlanan reklam:
 

 
 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar