Bülent BİRİCİK

bulent.biricik@hotmail.com
28.02.2020 / 10:04

Bülent BİRİCİK

İçine virüs kaçmış sosyal medya

Bir tevatürdür almış yürümüş… Gazete okuyorsunuz coronavirüs, televizyona bakıyorsunuz coronavirüs, sosyal medyaya göz atıyorsunuz coronavirüs…

Özellikle sosyal medya ahalisi coronavirüs paylaşımlarıyla iyiden iyiye çıldırmış… Twitter, facebook, youtube ve instagramın içine adeta virüs kaçmış.

Bir yanda 3 bine yakın can alan, neredeyse dünyanın tamamına yakınını etkileyen ve salgın tehdidi bulunan bir virüs, diğer yanda da sosyal medya geyikleri… Yaklaşık 1 saatlik sosyal medya turunda gördüm ki, yurdum insanı virüs üzerinden fena geyik muhabbeti çevirmiş de benim haberim yokmuş. Youtube ve instagram gibi platformlarda daha çok bilgilendirici paylaşımlar yapılırken, twitter’da şirazenin biraz şaştığını görebilirsiniz. Bu platformda #koronavirüs hashtagini yazarak arama yaptığınızda ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

İşte twitterda insanı güldüren ve eğlendiren coronavirüs geyiklerinden bazıları…

Bu konuda başı elbette başı koruyucu maske meselesi çekiyor…

Bir twitter kullanıcısı üşenmemiş ev yapımı maske yapımının videosunu çekmiş. Videodan kullandığı malzemelerin: kâğıt havlu, zımba ve paket lastiği olduğu görülüyor.  Mesaj bölümünde ise şöyle diyor:  “Maske de Maske diyordunuz, alın size ev yapımı tadında maske…”

Bir başka twitter kullanıcısı da maske fiyatlarının son zamanlarda el yaktığından dertlenmiş olacak, yine kendi çözümünü kendi üretmiş. Bir portakalı ortadan ikiye bölerek içini boşaltmış ve kabuğuna ip bağlayarak maske haline getirmiş. Ve mesaj bölümüne şu cümleleri yazmış: “Bir korunma biçimi olarak; portakal… Maske fiyatları o kadar arttı ki, bence mantıklı bir hareket…”

Ve maske fırsatçılığına dair tepkiler:

Kimi twitter kullanıcıları maske fiyatlarından dert yanarak, tepkilerini şu cümlelerle ifade etmişler: “Fırsatçılık bu, 10 gün önce 18, bugün 240 lira… Allah bildiği gibi yapsın sizi…”, “Maske fiyatları canınızı mı sıkıyor? Çare Puşi… Tek sorun, sık sık kimlik kontrolüne takılabilirsiniz!”,  “2.499 TL’ye maske mi olur, virüsten ölürüm daha iyi...”

Bunlar da akla zarar coronavirüs paylaşımları:

“Hastalığa yakalanmış tek bir Adanalı var mı? Yok! Çünkü bumbar ve şırdan #Koronovirus’ün ilacıdır...”,

“Evde üçten fazla hapşırınca herkes birbirinin gözüne bakıyo #Koronovirus”,

 “Bu virüs benimle birlikte bu hayatı yaşayacaksa gelsin kardeşim bakalım bu acıya dayanabilecek mi #Koronovirus”,

“Zaten Fenerbahçe bizi öldürüyor. Sana hiç gerek yok. #Koronovirus”,

“Kellepaça çorbası, limon, sirke sarımsak sosu, pul biber… Şimdi #Koronovirus düşünsün.”

“#Koronovirus Giderim delikanlı gibi virüsün elini sıkar kafa tokuştururum daha iyi.”,

“Hadi Çinlilerin gözü çekik olduğu için anlayıp uzak duruyoduk, e İranlıları nasıl tanıycaz?”,

 

Bu da twitterda coronavirüs üzerine İslami yorum:

“- Sık sık elinizi yıkayın (Abdest alın)

- Maske takın (Örtünün)

- Kalabalık ortamlarda dolaşmayın (Ev emindir)

- Herkesle tokalaşmayın (Harem/selam) İslam her çağa çağdaş, tüm reçeteler İslam'ı yazacak.”

 

Kuşkusuz, coronavirüse ilişkin en özgün çalışma, şarkısının yazılmış olmasıydı… Aydın Aydın isimli şarkıcı, “Korona” isimli şarkı besteleyerek, özene bezene bir de klip çekmiş. Şarkıcı klipte karlı dağlar üzerine kırmızı boya ile “Korona” yazıyor. Klipte oynayanlar da yörenin insanları…  

Klipi oldukça yaratıcı olan şarkının sözleri ise şöyle:

 

Korona var öpme

Hastayım ben öpme

Bir selamın yeter

Fazla ısrar etme

Öppp meeğ!

Öppp meeğ!

Coronavirüs doğal olarak ünlüler dünyasında da yankılandı. İşte ünlüler dünyasına ilişkin twittera yansıyan paylaşımlar:

“#AydemirAkbaş: Bana virüs falan işlemez, #Koronavirüs benden korksun!”

“Dünyaca ünlü aktör Jackie Chan, coronavirüsün tedavisini bulana 860 bin TL ödül vereceğini açıklamıştı. Chan'in coronavirüse yakalandığı iddia edildi”,

 “Sanatçı Gülben Ergen duruşmaya coronavirüs korkusu nedeniyle katılmadı”

Twitter’daki koruyucu tulum giyen Çinliler’in Coronavirüsü balesi çok iyiydi ama bizdeki koronavirüs klibinin eline asla su dökemez. Ayrıca sosyal medya üzerinden satışı yapılan 29.90 TL’ye Coronavirüs muskasını da unutmamak gerekir.

Ne var ki coronavirüsle ilgili bekar evinden paylaşılan bir görsel efsaneydi:

Masanın üzerinde kararmış bir tencere, tencerenin içinde küflenmiş bir makarna ve paylaşımın üzerinde yazan mesaj: “Korona burdan da yayılmış olabilir, bekâr evi… #Koronavirüs”

Gerçekten de yaratıcı… Bekar evi üzerinden coronavirüs geyiği türetilmeseydi eksiklik olurdu zaten…

Virüsle mücadele eden ülkelerden biri olan İran’dan gelen videoyu da unutmamak gerekir. Coronavirüs’ün can kayıplarına yol açtığı İranlılar, tokalaşmayı ve öpüşmeyi bırakıp ayakla nasıl tokalaştıklarını video ile anlatmışlar. Caddede birbiriyle karşılaşan İranlılar videoda selamlaşmak amacıyla birbirlerine ayaklarını değdiriyorlar. Hem mizahi, hem yaratıcı bir yöntem…

Tabii ki bunlar konunun mizahi tarafı… Umarız coronavirüs, dünyada büyük salgınlara yol açmaz ve bizler de bu yaratıcı paylaşımları sağlıkla ve huzurla geriye dönüp tekrar yüzümüz gülerek anımsarız.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Fox Haber ve Portakal'ın yeni hayatı... - 05.10.2020
>> Fatih Portakal ve Fox üzerine - 04.09.2020
>> Siyasal iletişim ve dijital dil - 17.07.2020
>> Ana akım medyanın yerini Youtube mi alıyor? - 28.05.2020
>> Medyada virüs etkisi - 24.04.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar