Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
23.11.2017 / 15:54

Neslihan KABAOĞLU

Black Friday’a hazır mıyız?

Birkaç yıldır, tanıştığımız yeni bir uygulama var: “Black Friday (Kara Cuma)…

ABD’de her yıl Şükran Günü’nden sonraki gün gerçekleşen Black Friday, Noel alışverişlerinin başlangıcı olarak da kabul ediliyor. Amerika’da 1952’den bu yana bir gelenek haline gelen bu etkinlik, dünyaya yayıldığı gibi, Türkiye’de de uygulanıyor.

Bizim markalar da fırsatı kaçırmadı…
Türkiye’de bir çok marka, bu etkinliğe dahil oldu ve çılgın Black Friday kampanyaları hazırladı.
Bu yıl 24 Kasım tarihine denk gelen “Cuma” günü, kimi markalar tarafından sadece o gün değerlendirilirken, kimi markalar için kampanyalar, öncesi ve sonrasındaki diğer günleri de kapsıyor.

Hepsiburada.com atakta…
Bu güne özel kampanyalar konusunda epeyce marka, özellikle internet üzerinden, duyurular yapıyor.
Hepsiburada.com da bu kampanyalarını çeşitli mecralardan duyurmaya başladı, hatta televizyonda bu içerikte reklam veren tek marka oldu.
Bugün Hürriyet gazetesinde ve Hurriyet.com.tr’de, Hürriyet gazetesinin yazarlarının da Cuma günü ne alacaklarını belirttikleri, haberi yayınlandı.
Hürriyet gazetesi ve hepsiburada.com’un ortaklaşa hazırladığı bu yayın, bu cumaya dikkat çeken önemli bir yayın olmuş.
Bunun yanısıra; Teknosa, Boyner, Flormar, Bershka, D&R, Mediamarkt, Morhipo, Trendyol gibi bir çok marka, müşterilerini Black Friday kampanyalarıyla buluşturmaya hazırlanıyor.

Medya da bu “Cuma”ya ilgili…
MTM Medya Takip Merkezi’nin verilerine göre, bu hafta, Black Friday ile ilgili, haber sitelerinde 218, gazetelerde 11, televizyon kanallarında 7 adet haber yayınlandı.
Sosyal medyada ise içinde “noel” “ABD” “yabancı ülke geleneği” “Şükran günü” geçen konulardan nem kapanlar, bu etkinlikten de rahatsız. Ancak daha büyük bir kitle, Black Friday’ı cüzdanını boşaltmak için sabırsızlıkla bekliyor. Bu konuyla ilgili açılan hashtag; #BlackFriday2017.

Bir de uyarı var…
Geçmiş yıllara bakıldığında, en fazla teknoloji alanında satış yapılan bu özel gün için, ntv.com.tr’de, bu kampanyaları içeren internet sitelerinden alışveriş yaparken, alınması gereken güvenlik önlemlerine değinildi.

Geçen yılın en fazla satılan markası, Apple ve Samsung olmuş, bakalım bu yıl Black Friday, markaların satışlarını ne kadar etkileyecek?

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar