Davet gazeteciliğini yerden yere vurdu

Medyaloji.net » reklam » Davet gazeteciliğini yerden yere vurdu
Davet gazeteciliğini yerden yere vurdu

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, bugünki yazısında tüm medyayı saran ve reklam gelirlerini düşüren davet gazeteciliğini yerden yere vurdu.

İşte Faruk Bildirici'nin o yazısı:

Reklamın etkili ve ucuz yolu

 RESTORAN, bar, otel, beach, casino, mağaza gibi yeni ‘mekân’ açacak ya da oralarda etkinlik düzenleyecek işletmeciler ve onların PR şirketleri, işin kolayını buldu.

Gazetelere reklam vermek yerine gazeteci davet edip, reklamdan daha etkili ve daha ucuz yolla tanıtım yapıyorlar.
Gazetecilerin davet edildiği yerler bazen yurtiçinde ama çoğu zaman yurtdışında oluyor. Gazetecilerin ulaşım ve konaklama giderlerini, o firma ödüyor; gazetecilerin o açılış ya da etkinliğe ilişkin yazdıkları da genellikle olumlu ve tanıtıcı nitelik taşıyor.
Davetlerle ‘haber’ yaptıranlar, restoran, otel gibi mekânların sahipleriyle sınırlı değil. Büyük şirketler, holdingler ve politikacılar da bu yöntemi ‘başarı’ ile uyguluyor; kimi şirket yurtdışında ‘lansman’ toplantıları düzenliyor, kimi de gazetecileri uzak ülkelerdeki maçlara, konserlere, fuarlara götürüp ağırlıyor.

Elbette bu açılış, toplantı ya da etkinliklerin bir bölümü gerçekten haber değeri taşıyor ve gazeteci davet edilmese de yazılması gerekiyor. Ama bazen bakıyoruz, asla yazı ve haber konusu olmayacak bir faaliyet, sırf gazeteci o geziye davet edildiği için yazılıyor ve yayınlanıyor. Hatta bazen birden fazla gazeteci davet edilince gazetenin birden fazla sayfasında yer işgal ettiği de oluyor bu tür haberlerin.

yazının devamı için tıklayın

YORUMLAR