69. Cannes Film Festivali Başlıyor

Medyaloji.net » dünya » 69. Cannes Film Festivali Başlıyor
69. Cannes Film Festivali Başlıyor

11-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek 69. Cannes Film Festivali programı dün açıklandı. arışmaya seçilen 20 film arasında Türkiye’den kimse yok.

Beklenen gün geldi. Cannes programı dün Paris’te yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Ne yazık ki, yarışmaya seçilen 20 film arasında Türkiye’den kimse olmadığı gibi, Resmî Program içinde yer alan ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünde de yokuz. Doğrusu, dün İstanbul Film Festivali’nde izlediğim Zeki Demirkubuz’un Cannes’a seçilmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Cinefondation’un proje geliştirme bölümüne kabul edilen 15 film projesi arasında iki yönetmenimizin projelerinin olması (Kaan Müjdeci’nin “Iguana Tokyo” ve Rezan Yeşilbaş’ın “Yatılı Okul”) tek teselli kaynağımız.

11-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek 69. Cannes Film Festivali programında tanıdığımız yönetmenler çoğunlukta; bazı yıllarda olduğu gibi gençlere pek şans verilmediği görülüyor. Fransız sinemasının her zaman olduğu öncelikli bir yeri var programda, dört yapıtla. Olivier Assayas “Personel Shopper”, Nicole Garcia “Mal de Pierres”, Alain Guiraudie “Rester Vertical/ Dik Dur”, Bruno Dumont “Ma Loute” adlı filmleriyle katılıyor yarışmaya.



ÜÇ KITADAN USTALAR
Amerikan sineması üç yönetmenle temsil ediliyor: Jim Jarmusch “Patterson”, Sean Penn “The Lost Face/ Kayıp Yüz”ve Jeff Nichols “Loving” adlı filmleriyle… Kanada’dan tanıdık bir sima Xavier Dolan “Juste la la fin du monde/ Tam Dünyanın Sonu”, Brezilya’dan Kleber Mendonça Filho “Aquarius”, Filipinler’den Brillante Mendoza “Ma’Rosa”, Hollanda’dan Paul Verhoven “Elle/ O”, Belçika’dan J.Pierre ve Luc Dardenne kardeşler “La Fille Inconnue/ Tanınmayan Kız”, Danimarka’dan Nicolas Winding Refn “The Neon Demon/ Neon Şeytan”, G.Kore’den Park Chan-Wook “Agassi” adlı filmleriyle yarışmaya seçilirken, Birleşik Krallık ve Romanya’dan ikişer film var programda.

Romen sineması son yıllardaki tırmanışını sürdürüyor. Christian Mungiu “Bakalorya”, Cristi Puiu “Sieranevada” adlı filmleriyle Cannes’a gelecek. Ken Loach bir kez daha son filmim dediği bir yapımla karşımıza gelecek: “Daniel Blake”. İngiliz kadın oyuncu Andrea Arnold ise “American Honey/ Amerikan Balı” adlı filmiyle… N. Garcia ve A. Arnold’un yanısıra bir kadın yönetmen de Almanya’dan geliyor: “Toni Erdman” adlı filmiyle Maran Ada. Listenin son ismi, hiç kuşkusuz yarışmanın favorilerinden biri olan Pedro Almodovar. İspanyol usta “Julieta” adlı yeni filmiyle katılıyor yarışmaya.

Usta yönetmenlerin ağırlıkta olduğu programdaki filmlerin oyuncularının çoğunluğunu da ‘star’lar oluşturuyor. Belli ki, bu yıl kırmızı halıdan magazin basınına çok malzeme çıkacak. Seçilen filmler içinde genre (tür )filmleri de var, Danimarka’da fotomodellerin dünyasına bakan korku filmi “Neon Şeytan” gibi; politik içerikli yapımlar da. Sean Penn, 15 yıl sonra yeniden Cannes’a gelirken yanında Charlize Theron, Adele Exarchapoulos, Javier Bardem gibi yıldızlar da getiriyor.

BELİRLİ BİR BAKIŞ
Resmî Programın, kendi içinde yarışması da olan yan bölümü ‘Belirli Bir Bakış’ta ise tanıdık isimlerden çok, yeni yüzler yer alıyor. 19 filmin seçildiği bu bölümde İran’dan Singapur’a, İran’dan İsrail’e, Filistin’den Rusya’ya, Kore’den Arjantin’e geniş bir panorama yer alıyor. Sinemamızdan bir yapıtın seçilmemiş olması üzücü (Bu yılın iyi filmlerinin pek çoğunun Berlin’de prömiyer yapması en önemli neden galiba). Bu bölümde, her zaman olduğu gibi dünyanın dört bir yanındaki siyasal- toplumsal sorunları irdeleyen filmler izleyeceğimiz anlaşılıyor; Mısır toplumunun günümüzdeki siyasal çalkantılarından, Arjantin’de Videla diktasının zulümlerine uzanan…

Yarışma dışı gösterilecek filmler arasında Steven Spielberg’in “BFG” , Jodie Foster’ın “MoneyMonster/ Para Canavarı”, Shane Black’in “The Nice Guys/ İyi Adamlar”adlı filmleri merakla bekleniyor. Geceyarısı gösterimleri ve özel gösterilerde ise, Jim Jarmusch’un “Gimme Danger”ı, Mahamet- Salah Aroun’un “Bir Çad Trajedisi”, Albert Serra’nın “XIV. Louis’nin Ölümü” öne çıkan yapımlar. Kamboçyalı Ritty Panh’ın ülkesinin tarihini yorumlayan yeni belgeseli “Sürgün”, Paul Vecchiali’nin geçmişine bakan bir adamın öyküsünü anlattığı yeni filmi de ilgiyle beklediğimiz filmler arasında. Toplam olarak 28 ülkeden filmlerin seçildiği resmî programda yedi ilk film yer alıyor. Hepsi de ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünde. Festivalin yan bölümleri “Quinzaine des Realisateurs/ Yönetmenlerin Onbeş Günü” ve “Semaine de la Critique/ Eleştirmenler Haftası”ndaki ilk filmlerle birlikte ‘Altın Kamera’ ödülü için yarışacak bu yedi film.

PANAMA’DAN BİR FİLM

Festival Başkanı Pierre Lescure ve Sanat Yönetmeni Thierry Fremaux’nun gerçekleştirdikleri basın toplantısı her zaman olduğu gibi dakik başlamadı. Canlı yayın 20 dakika geç başladı, çünkü sinema endüstrisi çalışanlarının bir engellemesi vardı. Biz de bilgisayarın başında merak içinde bekledik. Elbette, güvenlik sorunu üstüne de sorular soruldu yöneticilere. “Festival keyfini engellemeden her türlü önlem alınacak” yanıtı geldi yanıt olarak. Yani, “ne olur ne olmaz, iptal edelim gitsin” diyecek göz yok bu adamlarda! Festival yönetmeni, bu yıl izlenen film sayısının rekor düzeye ulaştığını söyledi.
Bu arada, önümüzdeki günlerde programa bir filmin eklenebileceği bilgisini, mizahi bir tonla açıkladı Fremaux: “Panama’dan bir film ekleyebiliriz programa. Çok güçlü bir finansmanla yapılmış bir film!” diyerek…

MİLLER BAŞKAN

Festival, Woody Allen’in yeni filmi “Cafe Society” ile açılacak. 1930’ların Hollywood dünyasına bakan bir filmmiş “Cafe Society” . Hollywood’a kapağı atmak isteyen bir gencin ‘sosyete’ ile karşılaşmasını anlatmış Woody. Genç kuşaktan iki oyuncu Kristen Stewart ve Jesse Eisenberg’in yanında Parker Posey, Steve Carell gibi deneyimli oyuncularla birlikte. Görüntü yönetmeni ise efsanevi Vittorio Storaro. “Kıyamet”, “Reds” ve “Son İmparator”la üç kez Oscar almış bir usta.
Allen’in filmleri 14 kez yarışma dışı gösterilmiş; üç kez festivalin açılışını yapmış. Açılış ve kapanış gecelerinin ‘master of ceremony’si Laurent Lafitte. Kapanış filmi olmayacakmış bu yıl. Yerine ‘Altın Palmiye’yi alan film gösterilecekmiş. Uluslararası Jürinin diğer üyeleri henüz açıklanmadı ama, Jüri başkanı belli. Ünlü Avustralyalı yönetmen/senarist/yapımcı George Miller. Geçen yılın büyük ses getiren filmi “Mad Max: Fury Road”un yönetmeni…
Belli olan bir diğer Jüri başkanı da Kısa Film ve Cinefondation Jürisi başkanı Japon kadın yönetmen Naomi Kawase. Bu bölüme de 10 film seçilmiş, izlenen 5000’in üzerindeki film arasından. Fransa, İtalya, İsveç, İspanya, Romanya, Birleşik Krallık, Tunus, Filipin, Kolombiya ve Brezilya’dan.

Cannes’da her yıl bir ustanın verdiği “Masterclass” ise bu yıl “French Connection” adlı yapıyla sinema tarihinin ölümsüzleri arasında yer alan 80 yaşında bir yönetmen: William Friedkin. Her zaman olduğu gibi söyleşinin moderatörlüğünü Fransızların ünlü sinema yazarı Michel Ciment yapacak. Ciment, hiç kuşkusuz Friedkin’in anılarını topladığı kitabı “The Friedkin Connection: A Memoir”a göndermeler yapacak söyleşi boyunca. Ve, hiç kuşkusuz 69. Festivalin en keyifli dakikaları arasında yer alacak bu söyleşi.

(Kaynak:Taraf)

YORUMLAR