İşte, kurumsal sosyal sorumluluğun lider şirketleri!

Medyaloji.net » dünya » İşte, kurumsal sosyal sorumluluğun lider şirketleri!
İşte, kurumsal sosyal sorumluluğun lider şirketleri!

MTM Medya Takip Merkezi, 2010 yılının en çok konuşulan kurumsal sosyal sorumluluk projelerini belirledi. Düzenli olarak hazırladığı araştırmalar ile medyanın nabzını tutan MTM’nin raporuna göre; yıla damgasını vuran KSS projeleri hangileri oldu?

Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin, pazarlama iletişimi planlarındaki yeri yıldan yıla büyüyor. Sosyal sorumluluk projeleri, kurumların, hem sosyal yükümlülüklerini yerine getirmelerine hem de hedef kitleleri ile daha kuvvetli bağlar geliştirmelerine fırsat tanıyor.
 
Özellikle gelişmiş ülkelerde kurumların büyük önem verdiği sosyal sorumluluk kavramı, ülkemizde de hızlı bir yükselişte. Türkiye’nin önde gelen kurumları, yürüttükleri başarılı projeler ile yurtdışında da örnek gösterilir hale geldi. Kurumlar, kurumsal sosyal sorumluluk projelerine yaptıkları iletişim yatırımları ile de dikkat çekti.
 
MTM Medya Takip Merkezi, Medyaloji.net okuyucuları için, yılın KSS projelerini belirledi. 1800’ü aşkın gazete ve dergide yayınlanan her haberi inceleyerek, nicelik ve niteliksel anlamda analiz eden MTM, 2010 yılında basında en çok yansıma bulan projeleri ortaya koydu.
 
Araştırma raporuna göre, 2010 yılında da kurumlar en çok eğitim, çevre, sağlık ve spor alanlarında yürüttükleri sosyal sorumluluk projeleri ile dikkat çekti. Peki, basında en çok yansıma bulan KSS projeleri hangileri oldu? Hangi kurumlar, sosyal sorumluluk faaliyetleri ile öne çıktı? İşte araştırmanın detayları…
 
SOSYAL SORUMLULUK ÇALIŞMALARIYLA EN ÇOK DİKKAT ÇEKEN KURUMLAR TURKCELL VE İŞ BANKASI
MTM Medya Takip Merkezi’nin gazete ve dergileri kapsayan araştırmasına göre, Türkiye’nin, sosyal sorumluluk çalışmalarıyla basında en çok yansıma sağlayan şirketi Turkcell İletişim Hizmetleri oldu. Kardelenler, Gönül Köprüsü, Geleceğe Koşanlar, Turkcell Gönüllüleri Hayat Ormanı Derneği projeleriyle dikkatleri üzerine çeken Turkcell’i ikinci sırada İş Bankası takip etti. İş Bankası ve iştirak şirketleri Anadolu Hayat Emeklilik ile Anadolu Sigorta projelerinin değerlendirildiği rapora göre, İş Bankası finans sektöründe, kurumsal sosyal sorumluluğa en çok yatırım yapan şirket oldu.
 

SOSYAL SORUMLULUĞA EN ÇOK PR YATIRIMI YAPANLAR
Turkcell İletişim Hizmetleri
İş Bankası
Koç Holding
Doğan Holding
Türk Telekom
Sabancı Holding
Doğuş Grubu
Coca Cola Company
Visa Electron
Renault-Mais
Bosch
Aviva Sigorta
Eczacıbaşı Holding
Aras Cargo
Efes İçecek Grubu
*Yukarıda listelenen grup şirketlere, iştirak şirketler de dahildir. Listeleme, toplam haber sayıları baz alınarak yapılmıştır.

 
KSS projeleri ile en çok dikkat çeken üçüncü kurum, holdingin yanı sıra iştirak şirketleri Yapı Kredi Bankası, Aygaz, Opet ve Arçelik firmalarının projeleri ile de basında sıkça yansıma sağlayan Koç Holding oldu. Özellikle Ülkem İçin projesiyle dikkatleri üzerine çeken Koç Holding’in en çok öne çıkan diğer projeleri sırasıyla; Engelsiz Bankacılık (Yapı Kredi Bankası), Yarın Hava Nasıl Olacak? (Aygaz), Ekstreler Ağaç Olsa (Yapı Kredi Bankası), Sevmek Korumaktır (Opet), Diyabetik Çocuklar Kampı (Aygaz), Okuyorum Oynuyorum (Yapı Kredi Bankası), Temiz Tuvalet (Opet) ve Örnek Köy Projesi (Opet) oldu.
 
Medya sektöründe, kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle en çok öne çıkan kurum ise açık arayla Doğan Yayın Holding oldu. Kurum en büyük yansımayı, Milliyet tarafından uzun yıllardır yürütülen Baba Beni Okula Gönder projesi ile sağladı. İkinci sırada ise uzun zamandır Hürriyet gazetesi önderliğinde sürdürülen Aile İçi Şiddete Son kampanyası yer aldı. Türkiye’nin en büyük medya grubu olan Doğan Yayın Holding, 2010 yılında Radyo D önderliğinde başlattığı yeni projesi Ormanların D’lisi, Yangınların Düşmanıyız projesiyle de dikkatleri üzerine çekti.
 
YILIN EN ÇOK KONUŞULAN PROJELERİ 
MTM’nin araştırma raporuna göre geçtiğimiz yıl basında en çok yansıma bulan kurumsal sosyal sorumluluk projesi Turkcell’in MEB ile beraber 2008 yılından beri yürütmekte olduğu projesi, “Gönül Köprüsü” oldu. Yıl boyunca, yurdun çeşitli illerinde yapılan etkinlikler ile adından söz ettiren Gönül Köprüsü, 830 haber/yazıya konu edildi. Gönül Köprüsü, yerel basından da yüksek ilgi gördü. Proje haberlerine gazete ve dergilerde ayrılan stxcm toplamı 122 gazete sayfası kadar alana denk geldi. Turkcell, Gönül Köprüsü projesi ile kişilere 151 milyonu 422 bin 446 defa erişim sağladı.
 
Yılın en çok yansıma sağlayan ikinci projesi ise 717 haber/yazı ile yansıma sağlayan “Kardelenler” oldu. ÇYDD işbirliği ile sürdürülen Kardelenler projesinin basın yansımaları önceki yıla göre küçük bir düşüş gösterdi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile ilgili gelişmeler ve bir Kardelen öğretmeninin eşinin şehit düşmesi konuları, projenin kontrolsüz haberler ile de yansıma bulmasına neden oldu. Kardelenler, yıl toplamında, tüm KSS projeleri arasında, 197 milyonu aşkın erişimi ile, kişilere en fazla erişim sağlayan projeydi.
 
YILIN EN ÇOK KONUŞULAN ÜÇ KSS PROJESİ DE TELEKOM SEKTÖRÜNDEN…
MTM’nin 2010 yılı KSS Projeleri Basın Analizi raporuna göre, yılın basında en çok yansıma bulan üçüncü projesi, yine bir telekomünikasyon firması olan Türk Telekom’un yürüttüğü “Türkiye’ye Değer” projesi oldu. Türk Telekom’un birden fazla projesini tek bir çatı altında topladığı “Türkiye’ye Değer” projesi, yıl toplamında 491 haber/yazıya konu edildi. Gazete ve dergilerde yayınlanan haberleri ile 42 gazete sayfasını aşkın alanda yer bulan Türkiye’ye Değer, bu haberler ile kişilere 95 milyon 194 bin 861 defa erişim sağladı.
 
Aynı araştırma raporuna göre, geçtiğimiz yılın basında en çok bahsi geçen dördüncü projesi, 476 haber/yazı ile Koç Holding’in yürüttüğü Ülkem İçin oldu. Ülkem İçin çatısı altında tüm KSS projelerini toplayan Koç Holding özellikle “Meslek Lisesi Memleket Meselesi" projesiyle büyük ilgi gördü. Ülkem İçin projesine ayrılan stxcm toplamı 64 gazete sayfasına denk gelirken, proje basında en geniş alan ayrılan üçüncü KSS projesi oldu. Proje aynı zamanda, en yüksek erişime ulaşan KSS projeleri arasında dördüncü sırada yer buldu.
 
ÜNLÜ DESTEĞİ İLE YOLA ÇIKAN “ÇOCUKLAR GÜLSÜN DİYE”YE YÜKSEK İLGİ 
2010 yılının en çok konuşulan beşinci sosyal sorumluluk projesi, Gülben Ergen’in öncülüğünde hayata geçen Çocuklar Gülsün Diye projesi oldu. Ünlü desteği nedeniyle magazin basınının da yakın markajına giren proje, yıl toplamında 372 haber/yazı ile yansıma buldu. Bu haberlere ayrılan alan 37 gazete sayfasına yakın olurken, projenin ulaştığı erişim ise 186 milyonu aşkındı. Çocuklar Gülsün Diye, yılın en yüksek erişime ulaşan ikinci KSS projesiydi.
 
Milliyet gazetesinin 2005 yılından bu yana ÇYDD işbirliğiyle yürüttüğü Baba Beni Okula Gönder kampanyası ise yılın en çok konuşulan bir diğer projesiydi. 363 haber ve yazıda bahsi geçen projenin haber sayısı önceki yıla göre yüzde 42 oranında düşüş gösterdi.
 
FİNANS SEKTÖRÜNÜN EN YÜKSEK İLGİ GÖREN PROJESİ: 81 İLDE 81 ORMAN
MTM’nin hazırladığı aynı araştırma raporuna tüm KSS projeleri arasında en yüksek yansıma bulan yedinci proje olan İş Bankası’nın 81 İlde 81 Orman projesi, finans sektörünün en çok konuşulan projesiydi. Finans sektörünün KSS projelerine en çok yatırım yapan kurumu olan İş Bankası, 81 İlde 81 Orman, satranç sporuna desteği, Karneni Göster Kitabını Al ve 81 İlden 81 Öğrenci projeleriyle basının yakın markajındaydı.
 
YILIN EN ÇOK KONUŞULAN KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
Proje
Haber/Yazı Adedi
Gönül Köprüsü Projesi (Turkcell)
830
Kardelenler Projesi (Turkcell)
717
Türkiye'ye Değer (Türk Telekom)
491
Ülkem İçin (Koç Holding)
476
Çocuklar Gülsün Diye
372
Baba Beni Okula Gönder (Milliyet)
363
Fay Hatları TIR’ı (DASK)
282
81 İlde 81 Orman (İş Bankası)
269
İş Bankası Satranç Sponsorluğu (İş Bankası)
233
Hayata Devam Türkiye (Ak Sigorta)
215
Aile İçi Şiddete Son (Hürriyet)
155
Mikrokredi Topluma Destek Projesi (HSBC)
140
Kadın Gözüyle Hayattan Kareler (Anadolu Hayat Emeklilik)
131
Öğretmenin Sınırı Yok (Garanti Bankası)
110
Bir Usta, Bin Usta (Anadolu Sigorta)
96
Sokakta İlk Adımlar (Renault-Mais)
94
* MTM Medya Takip Merkezi’nin 2010 yılının bütününde, gazete ve dergilerde yayınlanan haber ve yazıları raporlaması sonucunda oluşturulmuştur.
 
DEVLET TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELERDE BASIN EN ÇOK EĞİTİME İLGİ GÖSTERDİ
Devletin çeşitli kurumları tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projeleri, basının da yakın markajındaydı. MTM’nin raporuna göre, 2010 yılında basında en çok yansıma sağlayan projelerden dördü, eğitime yönelik projelerdi. Bu projeler arasında en çok öne çıkanı ise 341 haber/yazıda bahsi geçen Eğitime Yüzde 100 Destek projesi oldu.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde yürütülen "Ana Kız Okuldayız" projesi 289 haber ile ikinci sıraya yerleşirken, Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün himayesinde sürdürülen Eğitim Her Engeli Aşar projesi ile 284 haber ile üçüncü sırada yer buldu. Basında en çok yansıma bulan bir diğer proje ise Haydi Kızlar Okula (277 haber) oldu.
 
YORUMLAR