Coca Cola'nın KSS çalışmaları

Medyaloji.net » pr » Coca Cola'nın KSS çalışmaları
Coca Cola'nın KSS çalışmaları

Coca-Cola Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Ebru Bakkaloğlu Tüzecan, Coca Cola'nın Kurumsal Sosyal Sorumluluk alanındaki çalışmalarını anlatıyor...

Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) tarafından yürütülen "Hayata Artı" Gençlik Programı, 18 – 30 yaş arasındaki gençlerin çevre sorunlarına çözüm önerileri getiren, yenilikçi, sürdürülebilir projelerini destekliyor. Kamu-STK-özel sektör işbirliği için bir model sunan "Hayata Artı" Gençlik Programı yerel çevre sorunlarının çözümü için kamu kuruluşlarından sivil toplum kuruluşlarına, yerel yönetimlerden sulama birliklerine, belediyelerden tarım kredi kooperatiflerine proje konusunun kapsadığı tüm kuruluşların ve kişilerin işbirliği içerisinde çalışmasına destek oluyor. Program, yereldeki çevre sorunlarının çözümünde gençleri çözüm ortağı olarak konumlandırıyor. "Hayata Artı” Gençlik Programı projeleri son iki yılda yaklaşık 100 bin kişiye Türkiye’nin su kaynakları, yenilenebilir enerji imkanları ve atık yönetimi ile ilgili mesajlarını iletti, projelerin düzenledikleri etkinliklere yaklaşık 20 bin kişi katıldı, projeler sivil toplum, kamu, tarım, sanayi ve ticaret sektörlerinin temsilcilerinden oluşan 10 bin kişiyle buluştu, 100’den fazla kamu kuruluşu ve belediyeyle ortaklık kurdu, yaklaşık 3.000 çitçinin üretim ve sulama yöntemlerini dönüştürdü, binden fazla kişiye güneş enerjisini kullanma deneyimi yaşattı. “Hayata Artı” Gençlik Programı çevre alanında yerel sivil toplum kuruluşlarının kurulmasına öncülük etti.
 
2005 yılında oluşturulan "Hayata Artı" Gençlik Programı kapsamında bugüne kadar 34 ilde toplam 52 proje hayata geçirildi. Gençlerin çevre alanındaki sorunlara yönelik çözümler üreten projeler geliştirmelerine, hayata artı katacak gençlik girişimlerinin önünün açılmasına katkıda bulunan "Hayata Artı", bugüne kadar projelere yaptığı maddi desteğin yanı sıra, yerel sivil toplum kuruluşlarının proje geliştirme ve yürütme kapasitelerinin gelişimine de katkıda bulundu.
 
Cappy, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi AKÇAM ortaklığıyla gerçekleştirilen “Çocukların Meyve Bahçeleri” projesi ise, ilköğretim okullarında meyve bahçeleri kurarak öğrencilerin meyve yetiştirme deneyimi kazanmalarını sağlamayı ve öğrencilerin bahçelerle temasını artırmayı amaçlıyor. Proje ile çocuklar, okullarında kendi meyve bahçelerini kurup büyütüyor, toprağı, meyveyi, ağacı tanıyıp, doğanın değerini bilerek yetişiyor.
 
2009 yılında İstanbul’da 3, İzmir’de 4 olmak üzere toplam 7 ilköğretim okulunda pilot uygulaması yapılan “Çocukların Meyve Bahçeleri Projesi” Cappy, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Ankara Üniversitesi AKÇAM ve Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığı ile gerçekleştiriliyor. 2010 yılında ise proje kapsamında Antalya, Adana, İzmir, Gaziantep, Bursa, İstanbul ve Ankara’dan toplam 70 ilköğretim okulunda meyve bahçeleri oluşturuldu. 2009 yılında gerçekleştirilen pilot proje kapsamında toplam 727 meyve fidanı ve süs bitkisi dikildi. 2010 yılında ise 22.000 m2’lik alana, 2200 adet meyve fidanı dikilerek meyve bahçesi oluşturuldu.
 
2011 yılında ise Cappy Çocukların Meyve Bahçeleri projesi Konya, Van ve Samsun illerinde 30 ilköğretim okulunun da eklenmesiyle genişleyerek devam edecek.Hayata Artı” Gençlik programı ise 6. Döneminde Elazığ, Erzurum, Kırklareli, Muğla, İzmir ve Adana’da bölgedeki çevre sorunlarına dikkat çeken ve çözüm önerilerinde bulunan altı projeyi destekliyor.
 
2008-2010 yılları arasında yürütülen “Bafaya Su Ege’ye Bereket” projesinde Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) arasında kurulan ortaklık 2011 yılında başka sivil toplum kuruluşlarının da katılımı ve desteği ile gelişerek yeni bir projeye hayat verecek. Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, WWF-Türkiye ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) işbirliği, Ege Derneği ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) desteğiyle gerçekleşecek “Yaşayan Nehirler, Yaşayan Ege” projesi Büyük Menderes Havzası'nda suyun her alanda sürdürülebilir kullanımı ve entegre yönetimi konularında farkındalığın artırılması ve bu çerçevede bir talep yaratılması amaçlıyor. Bu kapsamda, havzada suyu kullanan ve yöneten tüm paydaşları bir araya getiren katılımcı bir yapının kurulması hedefleniyor. Böylelikle havzada gerçekleştirilecek faaliyetlerle Büyük Menderes Havzası'nın su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve yönetimini sağlayacak Entegre Havza Yönetimi yaklaşımının tüm paydaşlarca benimsenmesi amaçlanıyor. Büyük Menderes Havzası'nda gerçekleştirilen etkinliklerin ve edinilen deneyimlerin, Ege Havzaları’ndan bir diğeri olan Gediz Havzası'nda yaygınlaştırılması ve projenin Türkiye’nin diğer havzaları içinde model oluşturması planlanıyor.
 
Reklam ve Tanıtım Çalışmaları:
“Hayata Artı” Gençlik Programı ve Cappy Çocukların Meyve Bahçeleri projeleri için, projelerin yürütüldüğü illerde gerek yerel gerekse de ulusal basının katılımıyla etkinlikler / açılışlar düzenlendi. Projeler ulusal basında gerçekleştirilen röportajlarla desteklendi.  

Ayrıca, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı 2009 yılında gerçekleştirdiği reklam kampanyasıyla çevreye gönül vermiş gençlerin gerçek hikayelerini ilk ağızdan anlattı. Kampanya kapsamında televizyon ekranlarında gösterilen reklam filmlerinde “Hayata Artı” Gençlik Programı kapsamında yürütülen projelerde yer alan gençler ve bu gençlerin aileleri rol aldı. Reklam filmlerinde gençlerin yaşadıkları bölgedeki çevre sorunları karşısında duydukları kaygılarının, “Hayata Artı” Gençlik Programı desteği ile umuda dönüşmesi, bu umudun çevrelerine de yayılarak toplum hareketine dönüşmesi konu alındı. 2010 yılının son günlerinde “Hayata Artı” Gençlik Programı kapsamında yürütülen iki proje daha öykülendirilerek reklam filmi haline getirildi ve bu iki proje ile beraber “Hayata Artı” Gençlik Programı projelerinden toplam dört proje gazete ve dergilerde özel ilan çalışmaları ile yer buldu. Yine 2010 yılı içerisinde, Çocukların Meyve Bahçeleri projesi kapsamında Cappy tarafından bir reklam kampanyası gerçekleştirildi.

www.medyaloji.net

YORUMLAR