Ben de Ben de projesi

Medyaloji.net » pr » Ben de Ben de projesi
Ben de Ben de projesi

Fortis Bank Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Ayşen Aslı Aydın, Ben De Ben De projesini anlatıyor...

“Ben De Ben De Projesi”  projesi ile ne hedeflediniz, hangi toplumsal ihtiyaca yanıt vermek istediniz?

"Ben de ben de" projesini tasarlarken ülkemizdeki tüm çocukların kaliteli bir okul öncesi eğitim hizmetinden yararlanabilmesi hedefiyle yola çıktık. Toplumsal gelişim sürecinde büyük önemi bulunan okul öncesi eğitimde fırsat eşitliği sağlanmasını amaçladık. Fiziki ya da maddi koşullar nedeniyle okul öncesi eğitimine ulaşamayan çocuklara destek olmayı hedefledik. Bu kapsamda ilk yılımızda İstanbul'un yoğun göç alan ve ekonomik şartlar nedeniyle okul öncesi eğitime erişim konusunda sorun yaşayan 7 ilçesine odaklandık.
 
4 ana bileşenden oluşan "ben de ben de" projemiz, 5-6 yaş grubundaki çocukların okul öncesi eğitimine destek veriyor. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve T.C Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) desteği ile yürüttüğümüz "Ev Okulum" bileşeni ile fiziki veya maddi koşullardan dolayı okul öncesi eğitimine ulaşamayan çocukların gelişimlerini anneleri aracılığıyla güçlendirmeye yönelik faaliyetler gerçekleştirdik. Bu program ile annelere yönelik eğitimler düzenleyerek onların eğitimci rolünü destekliyor, aile içinde sağlıklı bir iletişim kurulmasını sağlamayı hedefliyoruz. 

Fortis Eğitim Gönüllüleri ismiyle bir araya gelen çalışanlarımız ise "Güzel Sınıfım" programı kapsamında belirlenen ana sınıflarının donanım ihtiyaçlarını karşılıyor. www.acevokuloncesi.org adresinde hayata geçirdiğimiz "Web Okulum" ise ana sınıfı öğretmenlerine ve öğretmen adaylarına yönelik ülkemizin en kapsamlı kaynağını oluşturuyor. Ayrıca, MEB desteğiyle AÇEV tarafından yürütülen, bilinçlendirmeye yönelik "7 Çok Geç" kampanyasının yaygınlık ve bilinirliğine de katkı sağlıyoruz. 

Önümüzdeki dönemde proje kapsamını genişletmeyi, ulaştığımız okul sayısıyla birlikte anne ve çocukların sayısını da artırmayı hedefliyoruz.
 
Bu konuyu seçmenizin nedeni neydi?
Ülkemizin geleceği olan çocuklarımıza odaklanan bir proje oluşturma sürecimizin başlangıcında eğitim üzerine yapılan son bilimsel araştırmaları inceledik. Bulgularımız, çocuklar için 0-6 yaş arasının en kritik dönem olduğunu gösterdi. Bilişsel yetenekleri bu dönemde gelişen, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimleri de buna paralellik gösteren çocuklarımız için okul öncesi eğitimin büyük önemi olduğunu tespit ettik.
 
Okul öncesi eğitim tüm Avrupa ülkelerinde hükümet programları ve yatırımlarının temelini oluşturuyor. Ülkemizde yapılan çalışmalar ise nüfus artışı ve ekonomik koşullar sebebiyle talebi karşılayamayabiliyor. Avrupa ülkelerindeki okul öncesi eğitim oranı % 100'lere ulaşırken Türkiye'de 4-6 yaş arası okul öncesi eğitim oranı % 39'larda kalıyor.
 
Yapılan araştırmalarda erken çocukluk döneminin çocukların öğrenmesinin en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarını edindikleri, kültürel normlarının geliştiği bir dönem olduğu görülüyor. Erken çocukluk eğitimine yapılan her 1 liralık yatırım da ileride ekonomiye 7 liralık kazanç olarak geri dönüyor.
 
Konunun bu derece önemli olmasına rağmen yapılan çalışmaların eksik kalması nedeniyle 0-6 yaş arasındaki çocukların eğitimlerinde anne ve babalara, bu konudaki farkındalığı artıracak sivil toplum kuruluşlarına ve özel yatırımcılara önemli görev düşüyor.
 
Biz de Fortis Bank Türkiye olarak çocukların gelişim sürecine destek olmak amacıyla AÇEV işbirliğiyle 'ben de ben de’ okul öncesi eğitim projesini hayata geçirdik.
 
Proje için yıl boyunca nasıl bir iletişim stratejisi kullandınız, hangi mecralardan ve nasıl yararlandınız?
Projemizin başlangıcını duyurmak amacıyla 13 Ocak 2010’da bir basın toplantısı düzenledik. Ancak iletişim açısından ilk odağımız, projemize destek verecek olan ilköğretim okulları, anneler ve eğitim profesyonelleri oldu. Bu hedef kitleye yönelik iletişim çalışmaları da yüz yüze görüşmeler, afiş ve broşür gibi doğrudan araçların kullanılmasıyla gerçekleştirildi. Ayrıca, sosyal medya tarafında Facebook, güncel bilgilerin paylaşılması açısından yoğun olarak kullanıldı. İstanbul’daki tüm şubelerimizin cephesinde yer alan ışıklı panolarımızın proje görselleriyle donatılması ve şube içinde gişe bölümünde broşürlerimizin yer alması projemizin bilinirliğine destek oldu. Ayrıca, yıl içinde tüm müşterilerimize e-postalar gönderdik ve Alternatif Dağıtım Kanalları üzerinden hatırlatmalarda bulunduk. Bu bilgilendirmelere ek olarak basın kuruluşlarına düzenli bilgi aktarımları yaptık ve gelen özel röportaj tekliflerini yanıtladık.
 
2011 yılında, bu proje çerçevesinde neler yapmayı planlıyorsunuz?
Projemizin ilk yılı olan 2009-2010 eğitim-öğretim döneminde 2010 anne ve 2110 çocuğa ulaştık. 2010 - 2011 eğitim-öğretim yılında da Ev Okulum kursları açmayı, Fortis Eğitim Öncüleri ile beraber kurs açılan ilköğretim okullarının ana sınıflarına yardım yapmayı ve www.acevokuloncesi.org portalı üzerinden çeşitli bilgilendirmeler yapmayı sürdüreceğiz. Eğitim öğretim yılının 2. döneminde Eğitim Öncülerimizle beraber kültür sanat etkinlikleri planlıyoruz. Ayrıca, her kurs dönemi sonunda Ev Okulum mezunlarına yönelik sertifika törenleri düzenleyerek anneler ve evde eğitim alan çocuklarıyla bir araya gelmeyi hedefliyoruz.
 
Sırada yeni bir KSS projesi var mı?

Şu an için öncelikli odağımız okul öncesi eğitim. Önümüzdeki yıl 'ben de ben de' projemizin kapsamını genişleterek çalışmalarımıza devam edeceğiz.

www.medyaloji.net

YORUMLAR