Anadolu Sigorta'nın KSS projeleri

Medyaloji.net » pr » Anadolu Sigorta'nın KSS projeleri
Anadolu Sigorta'nın KSS projeleri

Anadolu Sigorta - Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, Anadolu Sigorta'nın "Bir Usta Bin Usta” ve “Kaybetmek Yok” adlı kurumsal sosyal sorumluluk projelerini anlatıyor...

Ülkemizde ne yazık ki çok sayıda yerel meslek, yeni ustalar yetişmediği için ya yok oluyor ya da azalıyor. Bu gerçekten yola çıkarak, Anadolu Sigorta'nın ülkemize olan bağlılığını ve “Kaybetmek Yok” hizmet sloganımızı da göz önüne alarak “Bir Usta Bin Usta” projesini oluşturduk.
 
Projemizde amaç, meslek ustalarının deneyimlerini gençlere aktarmasına fırsat yaratarak yerel mesleklerin geleceğe taşınmasına katkıda bulunmak, bir anlamda kültürel zenginliğimizi oluşturan bu meslekleri yaşatmaktır.
 
“Bir Usta Bin Usta” projesi kapsamında 2010 yılı için seçilen 5 ilde meslek ustalarının 20'şer gence yerel meslekleri öğretmeleri hedeflenmektedir.
 
Projenin 10 yıl boyunca her sene farklı illerde ve farklı mesleklerde yinelenmesi ve sürekliliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu sayede proje ilerleyen yıllarda ülkemizin kültür mirasına da önemli bir katkı sağlamış olacaktır. 
 
Projenin ortakları, Projede kimler görev alıyor?
Arya Sponsorluk ve İletişim Danışmanlığı tarafından geliştirilen “Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında sürdürülmektedir.
 
2010 yılı için projenin sivil toplum kuruluşu ortakları şu şekildedir;
o       Bursa: UNİMA–Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği
o       Eskişehir’de- Lületaşı Sanatkarları Eğitim Kültür Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği
o       Edirne: Edirne Kültür ve Sanat Derneği
o       Gaziantep: Gaziantep Kültür Turizm Derneği
o       Trabzon: Trabzon Sanatevi Derneği
 
Bir Usta Bin Usta” projesi kapsamında ülkemizin önde gelen belgesel kanallarından İz TV ile de işbirliği yapmaktayız.
 
Gazeteci Coşkun Aral öncülüğündeki İz TV; açılan kurslarda, ustalar ve gençlerle görüşerek özel bir belgesel hazırladı Bu belgesel Aralık ayı içinde İz TV’de yayınlanacak ve projenin kamuoyunda tanıtımı için önemli bir katkıda bulunacaktır.
 
Proje nerede gerçekleştiriliyor?
2010 yılında başlattığımız yeni sosyal sorumluluk projemiz “Bir Usta Bir Usta” ile Türkiye genelinde kaybolan veya kaybolmakta olan meslekleri canlandırmaya Bursa ve Eskişehir'den başladık... Eylül ayında Gaziantep, Edirne ve Trabzon'da açılan kurslarla birlikte projemizdeki il sayısı beşe ulaşacaktır. 2011 yılı için seçilen il ve meslek grupları şu şekildedir: Hatay- İpek Dokumacılığı, Mardin- Taş İşlemeciliği, Sivas- Boynuz Tarak, Van Savatlı- Gümüş İşlemeciliği ve Çorum- Kargı Bezi
 
“Bir Usta Bin Usta” projesi kapsamında 2010 yılı için seçilen iller ve meslekler ise şu şekilde sıralanıyor; Eskişehir: Lületaşı işlemeciliği, Gaziantep: Kutnu dokumacılığı, Bursa: Karagöz tasvir, Trabzon: Kazaziye, Edirne: Edirnekari (Bu ürünler ile ilgili detaylı bilgi aşağıda mevcuttur)
 
Neden bu meslekler seçildi?
2010 yılı için seçilen meslekler TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tavsiyesi üzerine kararlaştırıldı. Projenin teknik danışmanlığını yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı, seçilecek illerin belirlenmesi haricinde, bu şehirlerde projenin iş ortağı konumundaki STK’larla iletişimin düzenlenmesi sürecinde de önemli katkılarda bulunmaktadır.  
 
Eğitmenleri nasıl buldunuz?
“Bir Usta Bin Usta” projesi TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında yürümektedir. Birlikte belirlenen illerde projeyi yürütecek STK’ları, Kültür ve Turizm Bakanlığı belirlemiştir. STK’lar, eğitim görecek öğrenci ve hocaları, İl Kültür Müdürlükleri ise kurs mekanlarını belirlemektedir.
 
Kurslara Eğitim almak için kaç kişi başvurdu? Çok talep geldi mi?
Kursiyer sayımız kursun verimli olabilmesi açısından 20 ile sınırlandırıldı. Fakat bazı illerde, , çok fazla talep olması nedeni ile -mesleklerin özelliklerini de dikkate alarak- bu sayıda esneklik yapıldı. Özellikle kurs başladıktan sonra ilginin oldukça arttığını görüyoruz.
 
Mezun olanlar ne yapacak?
  • Kurslara başvurularda mülakat da yapılıyor. Özellikle meslek ile ilgili bir bağı olan ve bu mesleği sahiplenerek sonraki nesillere aktaracak başvurular değerlendiriliyor.
  • Kursları bitirenlere Kültür Bakanlığı tarafından sertifika veriliyor.
  • Anadolu Sigorta ve Kültür Bakanlığı olarak önümüzdeki 10 yıllık süreçte kurslara katılan kişilerin gelişimlerini izleyeceğiz. Destek verdiğimiz yerel mesleklerin daha da gelişmesi için kursiyerlerimizin meslekleri sahiplenmelerine katkıda bulunmaya çalışacağız. Bu çerçevede kursiyerlere kredi olanakları sağlanması ile ilgili çalışmalarımız da sürmektedir.
Proje kapsamında yapılan diğer çalışmalar…
·         Anadolu Sigorta, -Kültür ve Turizm Müsteşarı İsmet Yılmaz ve Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su’nun katılımı ile- Haziran 2010'da resmi lansmanı yapılan “Bir Usta Bin Usta” projesi kapsamında, ülkemizdeki meslek ustalarını onurlandırmayı amaçlayan “Yaşayan İnsan Hazineleri” Ödül Töreni'nin de sponsorluğunu üstlenmiştir. 
·         Kasım ayında yapılan ödül törenine sponsor olan Anadolu Sigorta bu sayede, Unesco’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri’ni oluşturma çalışmalarına da doğrudan destek vermiş ve katkıda bulunmuştur. 
·         Bir Usta Bin Usta” projesi kapsamında kurs gören gençler ile mesleğin deneyimli ustaları bu ödül töreninde bir araya gelerek, bir anlamda gelenekten geleceğe yönelik bir köprü oluşturmuşlardır.

·         Edirne’ye Kasım ayı içinde bir basın gezisi düzenlenmiş ve bu sayede projenin bilinirliğine katkı sağlanmıştır.  

www.medyaloji.net

YORUMLAR