2010 yılının dikkat çeken gelişmeleri

Medyaloji.net » dünya » 2010 yılının dikkat çeken gelişmeleri
2010 yılının dikkat çeken gelişmeleri

2010 yılında medyada en çok dikkat çeken başlıca gelişmeler şöyle;

2010 yılında medyada en çok dikkat çeken başlıca gelişmeler şöyle;
  • Basın özgürlüğü tartışmaları
  • Dijital yayıncılık (ipad)
  • Yerli dizilerin yurt dışında kazandığı başarılar
  • Reyting ölçümlerindeki şaibeler
  • İnternette TV yayıncılığı
  • HD yayına geçiş
  • Yerel medyanın geliştirilmesine yönelik çalışmalar
  • “Yerli dizi yersiz uzun” kampanyası
  • Wikileaks belgeleri
 
İşte ay ay, 2010 yılında medya dünyasındaki en önemli gelişmeler…
 
OCAK
 
  • TMSF’nin satışa çıkardığı Cine-5 TV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’ne talip çıkmazken, Radyo 5 Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’ne 1 milyon 510 bin 9 dolarlık tek teklif Matriks Radyo Yayıncılığı'ndan geldi.
 
  • ABD'de DirecTV altında yeni bir kanal, HD destekli olarak tamamen 3 boyutlu yayın yapmaya hazırlanıyor.
 
Yeni işbirlikleri
  • Anadolu Ajansı, dünyanın haber fotoğrafı konusunda sayılı ajanslarından European Pressphoto Agency (EPA) ile önemli işbirliğine imza attı.
 
·         TRT ile Avusturya Devlet Televizyonu (ORF) arasında işbirliğini öngören mutabakat yapıldı.
 
Reyting ölçümlerinde şaibe iddiaları
  • Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun, son iki yılda yaptığı atılımlarla kamuoyunun beğenisini kazandığı ancak bu beğeninin istenen ölçüde reyting sonuçlarına yansımadığı belirtilerek, ölçüm sisteminden ayrıldığı duyuruldu.
 
·         Türkiye'de reyting ölçümleri üzerindeki şaibe iddialarını ısrarla gündeme getiren TRT, TİAK ve ABG aleyhinde, piyasadaki hakim durumlarını (tekel) kötüye kullandıkları gerekçesiyle Rekabet Kurumu’na başvurdu.
 
·         Yanlış reyting ölçümleri iddiasıyla AGB’den çekilen TRT’nin ardından TVNET de AGB Neilsen ile yollarını ayırdı.
 
Yayın hakları
  • Futbolda önümüzdeki 4 sezonu kapsayan ihalede, A paketi yıllık 321 milyon dolar bedelle Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş, B paketi, yıllık 40 milyon 210 bin dolara TRT'nin, C paketi ise yıllık 13,5 milyon dolara Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin oldu.
 
·         Saran Media, dünyanın en çok izlenen liglerinin başında gelen İngiltere Premier Ligi’nin Türkiye’deki yayın haklarını 2010-11 sezonundan itibaren, 3 yılsüreyle yeniden satın aldı.
 
ŞUBAT
 
·         Bugün gazetesi de 1 Şubat'tan itibaren abonelik uygulamasına geçiyor...
 
·         Salih Memecan`ın öncülüğünde Medya Derneği kuruluyor.
 
  • Yerel televizyonlara prodüksiyon hizmeti sunan Cihan Haber Ajansı'nın 2003 yılında başlattığı Cihan TV Network, Türkiye'de yayın yapan yerel kanalları bir internet sitesi altında toplamaya başladı.
 
  • İhlas Holding, Türkiye Gazetesi'nin içinde bulunduğu İhlas Gazetecilik'in halka açılacağını duyurdu.
 
·         İhlas Haber Ajansı, 1 Şubat tarihi itibariyle abonesi olan yüzden fazla ulusal, bölgesel ve yerel TV kanalına haberleri logosuz olarak geçmeye başladı.
 
·         TT'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve internet ile TV'yi birleştiren platformu Web TV, 24 Şubat'ta resmen faaliyete geçecek.
 
  • Başbakanlık, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), basın mensuplarının, basın kartı ile ilgili yeniliklerden haberdar olabilmesi için yeni bir uygulama başlattı. Yeni uygulamaya göre, gazeteciler bundan böyle BYEGM’in internet sitesi üzerinden yaptıracakları kayıtla, yeniliklere daha kolay ulaşabilecek.
 
  • Uluslararası bir marka kendi TV kanalını kurarak bir ilke imza attı. Renault, Fransa’da Canalsat 349 ve İngiltere’de Sky Guide 883. kanalları üzerinden yayın yapan kendi televizyon kanalını açtı.
 
  • Hürriyet Gazetesi ve Matbaacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın görevinden ayrılacağı, yerine Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Yürütme Komitesi (İcra Kurulu) Başkanlığı görevini yürüten Vuslat Doğan Sabancı'nın getirileceği bildirildi.
 
Basın özgürlüğüne ilişkin raporlar
  • Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 2009'da meslekleriyle bağlantılı olarak hedef alınan 110 gazetecinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
 
  • Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi raporu Türkiye'de haber alma ve ifade özgürlüğünün karşısında ciddi engeller olduğunu vurguluyor.
 
·         Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Masası'nın 2009 Medya Gözlem Raporu'nu göre, geçtiğimiz yıl TMY'den en az 9 gazete kapatıldı, 123'ü gazeteci toplam 323 kişinin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında yargılandı.
 
MART
 
·         Bünyesinde, 1 TV kanalı, 4 gazete ve 26 dergi ile Türkiye televizyon ve gazete ilan pazarının ''yüzde 20''sini elinde bulunduran Turkuvaz Medya'nın, Güney Kore'nin en büyük medya grubu Maeil Business ile içerik değişimi anlaşması imzaladığı kaydedildi.
 
·         TMSF, Olay Medya Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü, Toprak Karo'yu ve Le Chic FM Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle satışa çıkardı.
 
·         RTÜK, "Moğolistan'da 6 kadına 1 erkek düştüğü için Moğollar'ın Türkiye'den 20 bin erkek istediği" şeklinde haber yapan TV kanallarına ceza verdi
 
·         Britanya devletinin özerk yayın kuruluşu BBC'nin iki radyo istasyonu ve internet sitelerinin yarısını kapatıp yaklaşık 600 çalışanı işten çıkarma kararı ülkede büyük kaos yarattı.
 
NİSAN
 
  • TRT birbiri ardına açtığı yeni kanallarla farklı kitle ve kültürlere ulaşmaya devam ediyor. TRT birbiri ardına açtığı yeni kanallarla farklı kitle ve kültürlere ulaşmaya devam ediyor. TRT 1, TRT Haber, TRT 3, TRT 4, TRT Çocuk, TRT Türk, TRT Avaz, TRT Gap, TRT 6, TRT Belgesel, TRT Müzik ve TRT el Türkiye ile birlikte yelpazeyi genişleten TRT'de tarım ve hayvancılıkla ilgili yayınlara ağırlık verilecek Tarım TV kanalı için çalışmalar sürdürülüyor.
 
  • 30. yaşını kutlayan Dünya Gazetesi, internet sitesi www.dunya.com, Dünya e-gazete ve iPhone uygulamasından sonra internet üzerinden yayın yapan Dünya Ekonomi TV video sitesini de yayına açıyor.
 
  • GuvenliInternet.org sitesi, Guvenli Internet kampanyası kapsamında açıldı. Microsoft ve Habertürk Gazetesi desteğiyle başlatılan Güvenli İnternet Kampanyası internetin rahatsız eden yanlarını ve sakıncalı taraflarını hayatımızdan uzaklaştırmayı vaad ediyor.
 
  • Burson Marsteller’ın medya uzmanlarının ekonomik krizin ve dijital medyanın medya sektörü üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla 27 ülkede 115 basın mensubuyla görüşerek yaptığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuç, medya sektörünün, bir yandan eski çalışma modellerine son darbeyi vuran global ekonomik krizle mücadele ederken, diğer yandan dijital medya kullanımının gittikçe artan rekabetçi ve “yıkıcı” gücü karşısında kaygılı olması...
 
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun, 1 milyon 600 bin dolar muhammen bedelle satışa çıkardığı Radyo 5 Ticari ve İktisadi Bütünlüğü için yapılan ihale bugün gerçekleştirildi.
 
  • Orta Doğu ülkelerinde popüler olan Türk televizyon dizilerine ve bu dizilerde rol alan sanatçılara, Dubai'de düzenlenecek törenle 17 dalda "Sultan Ödülleri" verilecek.
 
Basın özgürlüğü
  • Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Hrant Dink cinayetiyle ilgili kaleme aldıkları kitaplar nedeniyle ağır hapis istemiyle yargılanan gazeteciler Nedim Şener ve Kemal Göktaş ile ilgili suçlamaların geri çekilmesini talep etti.
 
MAYIS
 
  • Doğan Gazetecilik AŞ’ye ait Radikal gazetesi, yine DYH bünyesinde faaliyet gösteren Hürriyet Gazetecilik AŞ’ye satıldı.
 
  • Dünyaca ünlü Playboy dergisi artık üç boyutlu olarak yayımlanacak. Dünyaca ünlü erkek dergisi Playboy, internet yüzünden düşen tirajını arttırmak için üç boyutlu fotoğraf yayınlanmaya karar verdi.
 
  • Mobil iletişim cihazı üretiminde ilk sırada bulunan Nokia ile dünyanın en büyük ikinci arama motoru ve e-posta sağlayıcısı Yahoo mobil iletişim pazarında güçlerini artırmak üzere işbirliğine gidiyor.
 
  • TRT'den sonra ATV de HD yayına hazırlanıyor. ATV HD test yayınlarına başladı.
 
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Le Chic FM Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü 500 bin dolar muhammen bedelle satışa çıkardı.
 
Basın özgürlüğü
  • 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Ancak BİA tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'de basın özgürlüğü temenni olmaktan öteye gidemiyor. Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Masası'nın üç aylık raporu, 69'u gazeteci toplam 216 gazeteci, yazar, yayıncı, karikatürist, siyasetçi ve yurttaşın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilecek davalardan yargılandığını ortaya koyuyor.
 
  • Vakit gazetesine tazminat cezası… Ankara Asliye 20. Hukuk Mahkemesi, kamuoyunda “312 general davası” olarak bilinen davada Vakit gazetesinin toplam 624 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Medya Derneği Başkanı Salih Memecan Anadolu'da Vakit gazetesine verilen 1,5 milyon lirayı bulan tazminat cezasının basın özgürlüğü açısından kaygı verici olduğunu söyledi.
 
HAZİRAN
 
·         Habertürk, AGB tarafından ölçülen kanallar listesinden çıktı.
 
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun elindeki son ulusal kanal olan Cine 5 TV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün yeni fiyatı belli oldu. TMSF'nin başlangıçta 51 milyon dolar olarak açıkladığı Cine 5'in satış fiyatı, bu sefer 45 milyon dolara düşürüldü.
 
·         TMSF'nin 500 bin dolar muhammen bedelle satışa çıkardığı Le Chic FM Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’ne tek teklif Dost Radyo TV ve Reklam A.Ş.'den geldi.
 
  • Basın İlan Kurumu gazete okunma oranını artırmak için okullarda gazete dağıtacak.
 
  • Türk iş adamı Hakan Ceray'a ait olan ve yaklaşık 3 ay önce Fox-Türk'ün yayın haklarını ve stüdyolarını satın alan TR1 televizyonu, aldığı lisans ile Almanya'da Türkçe yayın yapan medya kuruluşları arasına girdi.
 
  • Doğan Grubu yayınlarından olan Radikal ile Referans gazetelerinin birleşme kararlarının ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) inceleme başlattı.
 
  • Doğuş Yayın Grubu'nun yeni kanalı HD-EN yayına başlıyor. NTV, NTV Spor, CNBC-e ve e2 kanallarından seçilmiş en güzel programlarla eş zamanlı yayın yapacak olan "HD-en" izleyicilere D-Smart HD 116. kanal üzerinden sunuluyor.
 
·         TRT'nin yeni HD kanalı açıldı.
 
·         İnternet üzerinden televizyon yayını IPTV için altyapısını hazırlayan TTNet, RTÜK’ün konuyla ilgili yönetmeliğini bekliyor. TTNet, yönetmelik çıktığında 7 Mbit hızla HD yayın yapabilecek.
 
·         ABD'li dev arama motoru Google, bilinen televizyon teknolojisi ile internetin özgür ve güçlü dünyasını birleştiren Google TV'nin önümüzdeki sonbaharda satışa sunulacağını duyurdu.
 

·         TRT'den sonra Kürtçe yayın yapacak ilk özel televizyon kanalı önümüzdeki günlerde açılıyor. Samanyolu Yayın Grubu'na ait Dünya TV ilk özel Kürtçe yayın yapan ulusal kanal olacak.

 
·         Kuruluşunun 40. yılını kutlayan Türkiye gazetesinin sahibi ve yayıncısı İhlas Gazetecilik A.Ş.'nin yüzde 33'ünün halka arzında talebin ancak yüzde 72'inin karşılanabildiği bildirildi.
 
Türk dizilerine yabancılardan büyük ilgi
·         Arap dünyasının Türkiye’ye olan ilgisi geçen gün artarak devam ediyor. Arap ülkelerinde yayınlanan Türk dizileri rayting rekorları kırarken şimdi de bir Arap gazetesi her gün Türkiye eki yayımlamaya başlıyor.
 
·         Yayına girdiği günden bu yana konusu, başrol oyuncularının açıklamaları ve özel hayatlarıyla pek çok defa gündeme gelen Aşk-ı Memnu, New York Times sitesinde manşet haber oldu.
 
  • Araplar, Balkanlar, Yunanistan ve Türk Cumhuriyetleri'nden sonra Çin'liler de Türkiye'den film ve dizi alışverişine geliyor.
 
TEMMUZ
 
  • BBC HD Kablolu TV’de yayına başladı… BBC Worldwide Channels’dan uluslararası yüksek çözünürlükteki (HD) kanal BBC HD, Türkiye’de yerel kablo operatörü Türksat’ın bütün HD abonelerinin kullanımına sunuldu.
 
  • TRT Radyo Dairesi Başkanlığı’nın çağrısıyla İstanbul'da bir araya gelen 35 ulusal radyo temsilcisi, ''ortak yayın platformu'' başlığı altında, kamu vicdanını rahatsız edecek olağanüstü durumlarda radyoların ortak tavır sergilemesini kararlaştırdı.
 
  • Aylardır yapılan görüşmeler sonucunda Albayraklar'a ait TV Net kanalı El Cezire'ye satıldı.
 
  • Türkiye’de Ströer Kentvizyon olarak açıkhava reklamcılığı alanında hizmet veren Ströer Out of Media AG, Almanya’da başarılı bir operasyonla hisselerini halka açtı. Ströer AG hisseleri, 15 Temmuz 2010 tarihinden başlayarak Frankfurt Borsası’nda işlem görmeye başladı.
 
  • Karamehmet ile Doğan arasında yıllar öncesine dayanan ilan kavgası sona erdi. Hürriyet'in, birinci sayfasına Vodafone ilanı aldığı gün, arka kapağında Turkcell ilanı yer aldı... Yıllardır Doğan Grubu gazetelerine ilan vermeyen Turkcell, bu geleneği son 1 yılda yaşanan yakınlaşma sonrası bitirdi. Hatta Ertuğrul Özkök döneminde yaşanan Can Dündar'ın Mustafa filmi polemiğinde Turkcell'in hiçbir haberinin Hürriyet'e girmediği iddia edilmişti.

Basın özgürlüğü
  • Medya Derneği, Vakit gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ahmet Karahasanoğlu'na verilen hapis cezasının basın özgürlüğüne yönelik ciddi bir ihlal olduğunu açıkladı. Vakit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ahmet Karahasanoğlu'na Ergenekon davası sanığı Mehmet Haberal ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki haberleri sebebi ile 1 yıl 2 ay 17 gün hapis ve 6 bin 500 TL para cezası verildi. Konuyla ilgili Medya Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, Ahmet Karahasanoğlu'nun ifadesinin alınmadığı iddiasının dikkate alınması gerektiği kaydedildi.
 
  • Milliyet gazetesi yazarı Melih Aşık, köşesinde yer verdiği bir yazıda Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru'ya hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.
 
Gazetelerin iPad ilgisi
  • İngilizce yayınlanan Today's Zaman gazetesi, geçtiğimiz haftadan itibaren geliştirilen iPad uygulamasını Apple Store'da hizmete sundu. iTunes hesabı olanlar tarafından ücretsiz bir şekilde indirilebilen uygulama, Türkiye'de ilk olmanın yanı sıra tek olma özelliği de taşıyor.
 
  • Today's Zaman'dan sonra iPad'e giren ilk Türk gazetesi Habertürk oldu. Ancak Habertürk'ün iPad versiyonu günlük yüklenmiyor. Bir gün öncesinin gazetesi yer alıyor.
 
  • Bir Türk gazetecinin kendi adını taşıyan iPhone uygulaması, Apple'ın App. Store'una girdi… O gazeteci CNBC-e'nin New York temsilcisi ve Star yazarı Selim Atalay... Apple'ın uygulama dükkanındaki finans bölümünde aplikasyonu "Selim Atalay Bildiriyor" adı ile yer alan Atalay, bu alanda çığır açan ilk Türk gazeteci oldu.
 
  • TRT mobil izlenmede reyting rekoru kırdı. Dünya Kupası'nı 3. Nesil (3G) sayesinde 'cep'e taşıyan Turkcell'in bu hizmeti TRT'ye reyting rekoru kırdırdı. MobilTV'den maçların canlı yayınlandığı TRT1 kanalının izlenme oranı yüzde 560 artış gösterdi.
 
AĞUSTOS
 
  • Daha önce yeni parçalarını klip çekerek tanıtan şarkıcılar bunun için şimdi dizileri tercih ediyor. Geçtiğimiz yıl 'Canım Ailem' dizisinde albümü çıkmadan 'Kördüğüm' şarkısını duyuran Gülben Ergen'i daha sonra Aslı Güngör, İzel ve Göksel izlemişti. 'Aşk Mümkün müdür Hâlâ?" adlı single çıkartan Levent Yüksel, şarkısını 'Melekler Korusun'un geçen haftaki bölümünde izleyicilere tanıttı. 'Küçük Sırlar'da da Atiye'nin son albümünde Teoman'la düet yaptığı 'Kal' şarkısı kullanılıyor. Ayrıca bu dizide Aylin Aslım'ın 'Aşk Geri Gelir' şarkısı da izleyicilere tanıtıldı.
 
  • İnternet üzerinden 2006'dan beri yayın yapan ATV, yüksek kalitede yayına başladı.ATV’nin, A kalite yayın yapan webtv hizmetine ulaşmak için http://webtv.atv.com.tr/webtv   adresi ziyaret edilebilir.
 
  • Dünyanın pek çok ülkesinde olan, ''bir ay sonra oku, ucuz oku''modelini Türkiye'ye taşıyan dergidunyasi.com ekibi, 40 bin dergiyi yüzde 70'lere varan indirimle sunuyor.
 
  • İlk olarak 1979'da Amerika'da ve Mayıs 2005'de Türkiye'de bir dünya markası olarak yayına başlayan; çocukların hem öğrenmek hem de eğlenmek için severek izlediği ve çocuklara yönelik yayın yapan tek global televizyon kanalı nickelodeon artık yerli lisansta, %100 Türk kanalı…
 
  • Cumhuriyet'in ilk yıllarından bu yana gazetelerin siyah beyaz sayfalarında yayımlanan Resmi İlanlar artık renkleniyor. Basın İlan Kurumu, 49 yıldan bu yana aracılık ettiği resmi ilanların renkli yayınlanmasına karar verdi. İlk uygulamayı Posta gazetesi gerçekleştirdi.
 
  • Almanya’nın en yüksek tirajlı Bild gazetesi, Alman basın tarihinde bir ilke imza attı. Gazetenin özel sayısında tüm sayfalar, haber ve fotoğrafıyla birlikte üç boyutlu olarak basıldı. Gazeteyle birlikte bedava dağıtılan üç boyutlu gözlükle okurlar, Bild’i üç boyutlu olarak okuma keyifini yaşadı.
 
  • Aşk-ı Memnu dünyaya açılıyor. Başta İtalyan, İspanyol ve Amerikalı yapımcılar olmak üzere çok sayıda ülkenin önde gelen firmaları dizinin senaryo haklarını almak istiyor.
 
Basın özgürlüğü
  • Çağdaş Gazeteciler Derneği Ağrı Şube Başkanı Hüseyin Bayram yaklaşık 5 yıldır görev yaptığı Anadolu Ajansı İl Temsilciliğinden "siyasi baskı" gördüğünü iddia ederek istifa etti.
 
EYLÜL
 
·         IPhone uygulaması, bir kanal tarafından daha hayata geçirildi. NTVSPOR.NET IPhone uygulaması Apple ITunes Store'da yayında.
 
 
  • Yeni Radikal boyut olarak tabloid olacak ama içerik olarak küçük punto ve sade başlıklar kullanacak. Logo olarak mavisinin tonu da aynen Guardian gibi olan Radikal'de Guardian'ın açık mavisinin bulunduğu yere "yeni" ibaresi girecek.
 
  • Google'un rüştünü ispatlamış kardeş şirketi Youtube, kullanıcılara online film kiralama hizmeti sunmaya başlayacak.
 
·         Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, video paylaşım sitesi Vimeo'nun kapatılmasına karar verdi.
 
Basın özgürlüğü
  • Küresel ölçekte basın özgürlüğünü savunan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 60’ıncı kuruluş yıldönümünde dünyanın dört bir yanından 60 ‘Basın Kahramanı’nı ödüllendirdi. Abdi İpekçi ve Hrant Dink’in ardından, Milliyet Gazetesi’nin araştırmacı muhabiri Nedim Şener, Türkiye’den bu ödüle layık görülen üçüncü gazeteci oldu.
 
  • İnternet Medyası Derneği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın basın temsilcileriyle buluşmasında, yazılı basın ve internet medyası için RTÜK benzeri bir üst kurul önerisinde bulunulmasına tepki gösterdi.
 
16 yayın kuruluşu RTÜK'ün izniyle çeşitli dillerde yayınlarına başladı…
RADYOLAR:
  • Cemre FM-Mardin: Kırmançi ve Zazaca yayın
  • Çağrı FM-Diyarbakır: Kırmançi ve Zazaca yayın
  • Gün Radyo-Diyarbakır: Kırmançi ve Zazaca yayın
  • Nur FM-Diyarbakır: Kırmançi ve Zazaca yayın
  • Radyo Ses-Mersin: Kürtçe, Zazaca ve Arapça yayın
  • Radyo Net-Şanlıurfa: Kırmançi, Zazaca ve Arapça yayın
  • Can Rd-Diyarbakır: Kırmançi ve Zazaca yayın
  • Aktüel FM-Diyarbakır: Kırmançi ve Zazaca yayın
  • Aksa FM- Diyarbakır: Kırmançi ve Zazaca yayın
  • Medya FM-Şanlıurfa: Kırmançi, Zazaca ve Arapça yayın
  • Yaşam Radyo-İstanbul: Kımançi, Kurmanci, Lazca, Süryanice, Çerkezce, Arapça ve Ermenice yayın.
TELEVİZYONLAR:
  • Gün TV-Diyarbakır: Kırmançi ve Zazaca yayın
  • TV21-Diyarbakır: Kırmançi ve Zazaca yayın
  • ART TV-Diyarbakır: Kırmançi ve Zazaca yayın
  • Can TV-Diyarbakır: Kırmançi dilde yayın
  • Dünya TV-Gaziantep: Kürtçe yayın

EKİM
 
  • Türkiye'nin önde gelen gazetelerinden biri olan SABAH abonelik sistemine geçti. Sabah gazetesini isteyen bayisinden, isteyen de abonelik sistemi ile alabilecek.
 
  • Anadolu'da Vakit gazetesi Yayın Kurulu, bugünden itibaren "Yeni Akit" adı ile yayına devam etme kararı aldı.
 
  • İngiliz medyası, Mudoch'a karşı birleşti.Başta devlet kuruluşu BBC olmak üzere İngiliz medyasının büyük bir kısmı, SKY televizyonunun tamamının Rupert Murdoch'a satılmasına karşı çıktı.
 
  • Mısır'da geçen hafta kapatılan 4 TV kanalının ardından 12 kanalın yayınına daha son verildi.
 
  • Televizyon tarihinde ilk Kürtçe sit-com TRT 6’da yayınlanacak… Cîran Cîran adlı ilk Kürtçe sit-com, 25 Ekim pazartesi akşamı 20.30’da izleyiciyle buluşacak.
 
  • Doğan’ın vergi davası aleyhine sonuçlandı… Doğan Yayın Holding aleyhine vergi mahkemelerinde açılan davalardan yaklaşık 1.5 milyar liralık cezanın daha grup aleyhine sonuçlandığı öğrenildi. Böylece toplam 4.8 milyar TL'yi bulan vergi cezalarının faiz hariç yaklaşık 2.2 milyar lirası Doğan aleyhine sonuçlanmış oldu. Doğan Yayın Holding A.Ş. 2006 yılında dolaylı bağlı ortaklığı D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım A.Ş’de ilmühaber devrinde KDV matrah farkı hesaplanmasına ilişkin vergi davası, D Yapım aleyhine sonuçlandı.
 
  • Haber kanalı 24 ile Star Gazetesi'nin en büyük hissedarı Ethem Sancak medyadan çekilme kararı aldı. Sancak, yüzde 51 hissesini kapatılan Fazilet Partisi ve Ak Parti eski Erzincan milletvekili Tevhit Karakaya’ya sattı.
 
  • TMSF, bu hafta başından beri Cavit Çağlar ile yapmış olduğu görüşmeler sonucunda, Olay TV'yi Cavit Çağlar'a geri verme konusunda büyük oranda anlaşmaya vardı. Yakın zamanda sözleşmelerin yapılması bekleniyor.
 
  • BYEGM'den yerel medyaya yönelik çalışma… Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), yerel medya mensupları arasında dayanışmanın artırılması amacıyla protokol imzalandığını bildirdi.
 
  • Türkiye ve Azerbaycan arasında gazeteci işbirliği… Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Azerbaycan Matbuat Şurası arasında imzalanan protokolle, Türk ve Azeri gazeteciler mesleki işbirliği yapacak.
 
  • Geçen yıl haber kanalı TV Net’i satın alan El Cezire, birkaç ay içinde El Cezire Türk olarak yayında olacak.
 
  • Hürriyet İnternet Grubu’ndan yeni mobil uygulama… Türkiye’nin internet ve blog dünyasına giriş kapısı olan YazarKafe.com’un iPad uygulaması başladı. Yeni geliştirilen iPad uygulamasıyla bundan sonra blog içerikleri, binlerce mobil cihazda geniş kitleler tarafından görüntülenecek.
 
Basın özgürlüğü
·         Türkiye'de basın özgürlüğü adına endişe veren davalar uluslararası medyanın da dikkatini çekti.Dünyaca ünlü Associated Press Ajansı, Zaman Gazetesi yargı muhabiri Büşra Erdal’ın yaşadıklarından yola çıkarak Türkiye’deki gazeteciler üzerindeki yargı baskısını dünya gündemine taşıdı. AP’nin haberine, ABD ve Avrupa medyasında geniş yer verildi.
 
·         Adalet Bakanı, haberden dolayı yargılanan gazetecileri rahatlatacak yasa taslağının hazırlandığını açıkladı.
 
KASIM
 
·         Sabah gazetesi internet sitesindeki e-gazete uygulamasını paralı hale getirdi. Uygulama; "Teknolojiyi gazete okuma alışkanlılarınızla birleştiren "Sabah e-Gazete" her an, her yerden gazete okuma keyfini sizinle paylaşıyor." cümlesi ile duyuruldu.
 
  • Senaryo yazarları “Tadında Bırakalım”, “Yerli Dizi Yersiz Uzun” sloganları ile sorunlara dikkat çekecek... Senaryo yazarları “Tadında Bırakalım”, “Yerli Dizi Yersiz Uzun” sloganları ile yerli televizyon dizi sektöründeki haksızlıklara karşı seslerini yükseltmeye devam ediyor.
 
  • Çalık Grubu dünyanın en önemli medya planlama şirketlerinden Booz & Co. ile anlaştı. İngiltere'de Daily Telegrapf, BBCve Guardian gibi medya devlerini geleceğe hazırlayan Booz Company'nin müşterileri arasında çeşitli sektörlerden Fortune 500 listesine girmiş dünya devleri de var. Booz & Co.Sabah'ı dijital medya ve yakın gelecekteki gazetecilik normlarına göre yeniden yapılandırma reçetesini hazırladı. Çalık Grubu, ABD'li şirkete bu danışmanlık için 5 milyon dolar civarı bir ödeme yapıyor.
 
  • TRT'nin TİAK Televizyon Araştırmaları Anonim Şirketine ortaklığına ilişkin karar yürürlüğe girdi. 'Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun TİAK Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketine Ortak?Olmasına İlişkin Karar''ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre TRT, Yönetim Kurulunun alacağı kararla özel hukuk hükümlerine tabi olarak kurulacak olan 50 bin TL sermayeli TİAK Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketine, sınırlı sorumlu (C) grubu hissedar olarak, 525 bin adet hisse ile (5.250 TL) ortak olacak.
 
  • AK Parti Milletvekili Halide İncekara, dizi senaristlerini "ruh hastası" olmakla suçladı.
 
  • "Yaprak Dökümü" ve "Fatma Gül'ün Suçu Ne" dizilerinin senaristleri Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu, AKP'li Halide İncekara'nın sözlerine şu açıklamayı gönderdi: Sayın milletvekilinin dizi senaryo yazarlarının ve özellikle bizim hakkımızdaki tıbbi teşhisini hayretler içinde ve büyük bir üzüntüyle öğrendik.. Bu,  hakaret ederek, sopa göstererek, sindirmeye çalışmanın son noktasıdır. Bu hakaret ne yazık ki, çok önemli bir kurumun başkanı olan, bir milletvekilinin ağzından talihsizlikle çıkmıştır diye düşünmek istiyoruz.
 
  • TRT 6, bir süredir yayınlarında, çift dil seçeneği yayını denemeleri yapıyor. Alt yapı çalışmaları tamamlanan kanalda, artık canlı maç yayınları aynı anda hem Kürtçe hem de Türkçe olarak izlenebilecek.
 
  • TRT'de son iki haftada 33 kişinin çeşitli bölgelere sürgün edilmesi çalışanları ayağa kaldırdı. KESK’e bağlı Haber-Sen, İbrahim Şahin yönetimini protesto etti.
 
  • TMSF, Cine 5 TV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış takvimi uzatıldı.
YORUMLAR