Erasca ve Novartis kanser ilacı denemelerinde işbirliği yapıyor

Medyaloji.net » iş dünyası » Erasca ve Novartis kanser ilacı denemelerinde işbirliği yapıyor
Erasca ve Novartis kanser ilacı denemelerinde işbirliği yapıyor

Hassas bir onkoloji şirketi olan Erasca, Inc, açıklamada, yeni bir kanser tedavisinin geliştirilmesini ilerletmek için ilaç devi Novartis ile klinik deney işbirliği ve tedarik anlaşmaları imzaladı.

Anlaşmalar kapsamında Novartis, Erasca'ya iki kanser türü için bir pan-RAF inhibitörü olan naporafenibin klinik çalışmalarını desteklemek üzere ücretsiz olarak bir MEK inhibitörü olan trametinib (MEKINIST®) sağlayacak. İşbirliği, RAS Q61X solid tümörler için SEACRAFT-1 Faz 1b çalışmasına ve NRAS-mutant (NRASm) rezeke edilemeyen veya metastatik melanom için pivotal Faz 3 SEACRAFT-2 çalışmasına odaklanacaktır. 

SEACRAFT-1 çalışmasının 2024'ün ikinci ve dördüncü çeyrekleri arasında ilk verileri raporlamaya başlaması beklenirken, SEACRAFT-2 çalışmasının 2024'ün ilk yarısında başlaması planlanmaktadır. Bu denemeler, bu spesifik kanser mutasyonlarına sahip hastaların karşılanmamış yüksek tıbbi ihtiyaçlarını ele almayı amaçlamaktadır, çünkü şu anda bu koşullar için onaylanmış bir hedefe yönelik tedavi bulunmamaktadır.

Naporafenib 500'den fazla hastaya uygulanmış ve özellikle trametinib ile kombine edildiğinde erken denemelerde umut vaat etmiştir. Bu kombinasyon etkileyici bir anti-tümör aktivitesi ve yönetilebilir bir güvenlik profili ortaya koymuştur.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da melanom, küçük hücreli dışı akciğer kanseri ve diğer türler de dahil olmak üzere yılda yaklaşık 150.000 hastaya RAS Q61X solid tümör teşhisi konulmaktadır. Özellikle agresif bir form olan NRASm melanom, melanom vakalarının yaklaşık %20-30'unu oluşturmaktadır ve bu da aynı bölgelerde her yıl yaklaşık 50.000 yeni vakaya karşılık gelmektedir.

Erasca'nın CEO'su Dr. Jonathan E. Lim, naporafenibin trametinib ile birlikte bu ileri solid tümör endikasyonlarına sahip hastalar için sonuçları iyileştirme potansiyeli konusunda iyimser olduğunu ifade etti. Naporafenib, anti-PD(L)-1 rejimi başarısızlığından sonra NRASm melanom için FDA Fast Track Designation almıştır.

Bu denemelerin başarısı, sınırlı alternatifleri olan hastalar için yeni tedavi seçeneklerine yol açabilir. Bu ortaklık, Erasca'nın kanser tedavisinde RAS/MAPK yolağını hedef alan tedaviler geliştirme misyonunu yansıtmaktadır. Bu makaledeki bilgiler basın açıklamasına dayanmaktadır.

YORUMLAR