26.05.2021 / 11:36

Halef R.  VAYIS

Uzaktan çalışma: “Bir dogmayı başka bir dogma ile değiştirmek…”

İki binli yıllarla başlayan dijital devrimle birlikte, pandemi sürecinin de tetiklemesiyle insanlık tarihi, yine ve yeni bir dönemden geçiyor; bildiğimiz, alıştığımız hayat, yeniden ve bir kez daha şekil değiştiriyor...

 

Tarlalardan ve küçük el aletleri esnaflığından, fabrikalara ve sanayi üretimine geçişin yaşandığı dönemdir, 18.yüzyılın ikinci yarısı…

Sanayi devrimi ile birlikte, makineleşmiş endüstrinin doğduğu, üretim yapısında ve ekonomide köklü değişimlerin gerçekleştiği yıllardır…

Ticari ve ekonomik yapının yanı sıra, insan yaşamının her alanını derinden etkileyip geri dönüşü olmayan değişimler yaratan sonuçlar doğurmuştur.

Kırsaldan iş göçü dolayısıyla kentlerde nüfusun artmasına sebep olması, bilimsel ve teknik gelişmelerin hızlanmasını sağlaması, sömürgeciliğin yayılmasına vesile olması, çevre sorunlarını başlatması, işbölümü paylaşımı ve seri üretime geçiş, bunlardan bazıları…

Yine, yeni, yeniden…

İki binli yıllar ile başlayan dijital devrimle birlikte ise, pandemi sürecinin de tetiklemesi sonucu, insanlık tarihi yine ve yeni bir dönemden geçiyor; bildiğimiz, alıştığımız hayat, yeniden ve bir kez daha şekil değiştiriyor.

Muhtemelen sonuçlarını önümüzdeki 10 yıl içinde daha fazla göreceğiz, ancak o zamana kadar eskisini çoktan unuttuğumuzdan yenisini normalleştirmiş olacağız.

Üretim yapısının, iş yapış biçimlerinin, yaşamdan beklentilerin, alışkanlıkların, insanların ve toplumların birbirleriyle olan ilişkilerinin nasıl değiştiğinin ayırdına varmak için eskiyi, özellikle hatırlamaya gayret etmek gerekecek 10 yıl sonra...

Ancak olası değişimlerin içinde ben, özellikle “uzaktan/evden çalışma” modeline dikkat çekmek istiyorum. Kimimizin çok beğendiği kimimizin ise “nerden çıktı bu evden çalışmak da şimdi” dediği bir dönemden geçiyoruz çünkü…

Anlaşılan o ki, bazı iş kollarında kalıcı bir model olarak sürecek…

Örneğin Twitter, kalıcı uzaktan çalışmayla ilgili karar verdi bile. Karantinalar sona erdikten sonra da çalışanlarına, evlerinden çalışmalarına izin verileceğini şimdiden açıkladı.

Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt ise pandemi sonrasında esnek çalışma şeklinin öne çıkacağına inanıyor. Çalışanların bazılarının ofis yaşamına dönmek için can attığını, bazılarının ise ofiste çalışma konusunda endişeleri olduğunu dile getiren Schmidt, bu nedenle şirketlerin esnek bir çalışma politikası benimsemek zorunda kalacaklarını söylüyor.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, iş arkadaşları arasındaki günlük etkileşimin olmaması nedeniyle evden çalışmanın olumsuz yan etkileri olabileceğini düşünenlerden. Nadella, bunun sürdürülebilir olmadığı kanaatinde ve tamamen uzaktan çalışma düzenine geçmenin, “bir dogmayı başka bir dogma ile değiştirmek” olacağını ifade ediyor.

İnsanın sosyal bir varlık olduğunu kabul edersek, Google’ın eski CEO’sunun öngördüğü esnek çalışma şekli, bana makul geliyor...

Aksi halde Dünya, yakın gelecekte robotlaşmış insan topluluklarına ev sahipliği yapıyor olabilir.

 

twitter.com/halefrvayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Bozukluk gören gözde… - 24.04.2024
>> Medyada gündem belirleme… - 17.04.2024
>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar