28.02.2018 / 10:33

Halef R.  VAYIS

Sosyal medyaya karşı mücadele başlatanlar…

"Facebook, Twitter, Instagram ve Google, dünyanın çokça faydalandığı inanılmaz ürünler geliştirdiler. Ancak hep daha fazla para kazanmaya odaklanan bu şirketler, aynı zamanda bir yarışa giriştiler. Dikkatimizi çekmek için başlayan bu yarış, artık toplumların temellerini yok ediyor. Toplumlar teknoloji tarafından adeta gasp ediliyor…”

 

Google'ın etik eski danışmanlarından Tristan Harris, internet şirketlerinin günümüz yaşantısına sirayet eden etkilerinden endişe duyduğunu söylüyor.

Duyduğu endişe nedeniyle de “Teknoloji hakkındaki gerçek” başlığıyla (The Truth About Tech) başlatılan kampanyaya destek veriyor.

Amaç, akıllı telefon kullanan çocuklar için daha sıkı koruma ve internet devlerini sosyal medya bağımlılığını önlemeye yönelik daha fazla adım atmaya zorlamak.

Bu kapsamda ABD'deki 55 bin okula, sosyal medyanın etkilerini anlatan materyaller gönderilecek.

Kampanya boyunca sosyal medya uygulamalarının aşırı kullanımının depresyon gibi tehlikeler yarattığına dikkat çeken reklamlar yayınlanacak. Bunlar için 50 milyon dolarlık bütçe ayrıldı.

Ayrıca teknolojinin çocukların sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik bir araştırma yapılması ve bot hesapların sınırlandırılması için de uğraş verilecek.

Kampanya, İnsani Teknoloji Merkezi ve çocuklar için güvenli teknoloji sağlanmasına yönelik mücadele eden Sağduyu adlı sivil toplum kuruluşu tarafından yürütülüyor.

Ekipte, Mark Zuckerberg'in bir zamanlar danışmanlığını yapan Roger McNamee ve Facebook'un 'beğen' seçeneğini bulan Justin Rosenstein gibi internet dünyasının yakından tanığı başka isimler de var.

“Dikkatimizi çekmek için başlayan yarış, artık toplumun temellerini yok ediyor”

Aynı STK’nın internet sitesinde şöyle bir açıklama var:

"Toplumumuz teknoloji tarafından gasp ediliyor. Dikkatimizi çekmek için başlayan yarış, artık toplumumuzun temellerini yok ediyor. Facebook, Twitter, Instagram ve Google dünyanın çokça faydalandığı inanılmaz ürünler geliştirdiler.

Ancak hep daha fazla para kazanmaya odaklanan bu şirketler, aynı zamanda bizim dikkatimizi çekmek için bir yarışa giriştiler. Rakiplerinden daha iyi performans göstermeleri için sürekli baskı altında olduklarından, bizi ekrana yapıştırmak için artan bir şekilde ikna etme yöntemleri kullanmak zorunda kalıyorlar."

İnternet dünyasının kurucu insanları arasında sayılan şahısların yorumları bunlar.

Sosyal medyanın geldiği noktadan rahatsızlık duyuyorlar ve bu yolda sıkı mücadeleye hazırlar.

Google'ın merkezindeki 50 kişinin iki milyar kişiyi yönlendirmesi, onlara adil ve etik gelmiyor…

 

twitter.com/HalefRVayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Bozukluk gören gözde… - 24.04.2024
>> Medyada gündem belirleme… - 17.04.2024
>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar