21.11.2018 / 09:35

Halef R.  VAYIS

Bildiğimiz internetin sonuna mı geldik?

Değişimler, belli eşikler geçildikten sonra tüm toplum tarafından algılanır, yaşanmaya başladığı fark edilir. Bu, 19.yüzyılın ikinci döneminde gerçekleşen endüstri devriminde böyle olmuştur, içinde yaşadığımız dijital dönüşümde de böyle bir görüntü çiziyor…

 

Farkında olarak veya olmayarak dijital mecralarda bıraktığımız izler öyle değerli hale geldi ki, özellikle tanıtım, reklamcılık ve satış alanlarında adeta bir kaynak oldu.

İnternetle birlikte bilginin akışı tek yönlü olmaktan çıkıp çift yönlü hale gelince, bu özelliği ilk gören ve kullanan yenilikçi şirketler, durumu stratejik avantaja çeviriyor.

Örneğin Netflix, kimin günün hangi saatinde hangi cihazdan neyi izlediğine, hangi sahneleri tekrar izleyip hangi sahnede rahatsız olarak ekrandan kaçtığına bakarak, ne tür bir prodüksiyonun çok tutacağını belirleyebiliyor.

Amazon.com, e-kitap okuyucusu üzerinden müşterisinin nasıl bir kitap okuduğunu, kitabın hangi sayfasında hangi satırını işaretlediğini görerek, yaptığı analize göre müşterisine yeni kitaplar öneriyor.

THY, bir Türk takımının herhangi Avrupa ülkesinde yapacağı futbol karşılaşmasının kurası çekildiği gün, futbolseverlerin arama motoru Google’dan yaptığı arama hacmine göre, tüketiciler henüz THY’nin sitesini ziyaret bile etmeden, uçak biletini yeniden fiyatlayabiliyor.

Hal böyle olunca, ölçümlemede dijital medya takip araçları ve sentiment (duygu) analizi gibi teknikler, artık daha fazla önem arz ediyor.

Değişimler, belli eşikler geçildikten sonra tüm toplum tarafından algılanır, yaşanmaya başladığı fark edilir. Bu, 19.yüzyılın ikinci döneminde gerçekleşen endüstri devriminde böyle olmuştur, içinde yaşadığımız dijital dönüşümde de böyle bir görüntü çiziyor.

İçinde bulunduğumuz zamanı, gözü kapalı geçmemek gerek…


Dünyanın her yerinden internete kesintisiz ulaşım için dev bir hamle…

Artık birçok şeyimiz internete bağlı gerçekleşiyor.

İnternet bir saat kesilse işlerimiz duruyor, haberleşme imkanlarımız kısıtlanıyor, sudan çıkmış balığa dönüyoruz.

İşte bu nedenle, 2002 yılında 100 milyon dolar sermaye ile kurulan Space Exploration Technologies Corporation, kısa adıyla SpaceX'in yeni hamlesi çok önemli ve şirket bunun için gerekli yasal izinleri aldı bile.

Peki, Elon Musk’ın kurduğu SpaceX ne yapacak?

ABD-Kaliforniya merkezli uzay araştırma şirketi olan SpaceX, herkesin her yerden internete kesintisiz ulaşımını sağlayabilmesi için 7000'den fazla internet ışınlı uyduyu yörüngeye yerleştirmeye hazırlanıyor.

Böylece dünya güçlü bir internet sistemine kavuşacak…

Tabi yeni sistem, biz kullanıcılar için hangi başka bağımlılıkları beraberinde getirecek, yaşayıp göreceğiz.

Belki bildiğimiz internetin sonuna geliyoruz…
Bu da yeni bir başlangıç demektir…

 

twitter.com/halefrvayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Bozukluk gören gözde… - 24.04.2024
>> Medyada gündem belirleme… - 17.04.2024
>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar