2050 yılına gelindiğinde…
Gelişmiş teknolojilerle, sağlığınız 7/24 izlenecek… İnsanlar ölümlerinden sonra internette chatbot olarak yaşayacak… Otonom arabaların yol güvenliğini arttırmak için, insanlara sürüş yasağı gelecek…
Geçen haftaki yazımızda konu edindiğimiz, “insanlar ile robotların ortak geleceğine yönelik yapılan bazı haber ve öngörülere”, kaldığımız yerden devam ediyoruz…
“Her karar robotlara bırakılmamalı…”
New South Wales Üniversitesi’nden yapay zeka profesörü Toby Walsh, 2050 yılına gelindiğinde, şu anki insanlara 1900’lü yıllar nasıl eski moda geliyorsa, o zamanın insanlarına da 2000’li yılların öyle geleceğini söylüyor.
Walsh’ın önümüzdeki 25-30 yıl boyunca insan yaşamına dair çeşitli öngörüleri var. Ona göre, yapay zeka 2050 yılına kadar insan hayatını kökten değiştirme gücüne sahip…
Walsh, işleri insanların üzerinden alan ve iş yerinde insanların patronları haline gelen, son derece üstün zekalı makinaları hayal ediyor. İşyerlerinin yönetiminden, iş bulma ve işten atma gibi işlerin kendiliğinden yapılması gibi birçok görevin gelecekte otomatikleşeceğine inanıyor.
Ancak şimdiden uyarıyor: “Her karar robotlara bırakılmamalı…”
“Onlara ‘hayır’ demesini, daha baştan öğrenmek zorundayız. Makinenin bir görevi insandan daha iyi yapması yeterli değil. Makinelere bırakmamamız gereken bazı kararlar var” diyor.
Profesör bu öngörülerinde yalnız değil.
Doktorunuz bir makine olabilir…
Hazırlanan bir raporda, 2030’a kadar ABD’de işlerin % 38’inin yapay zeka ve robotlar tarafından görüleceğini belirtiliyor.
Bir başka öngörü de, önümüzdeki 15 yıl içinde İngiltere’de 10 milyonun üzerinde çalışanın robotlarla yer değiştireceği…
Dr. Walsh, haberlerin yapay zeka botları tarafından yazılacağını ve hatta doktorunuzun da bir makine olacağını iddia ediyor.
Fitness aletleri, nabzınızı ve uyku düzenimizi ölçebilen bugünün giyilebilir kitleri üzerine kurulu olarak sağlığımızın her aşamasını izleyecek.
Tuvaletler otomatik idrar ve dışkı örnekleri alabilirken, akıllı telefonlar ise cilt tümörlerini ve gözlerinizi kontrol etmek için kullanılabilecek.
Otonom arabaların yol güvenliğini arttırmak için insanların araç kullanmasının yasaklanması söz konusu olabilecek.
Asıl yaşam sanal dünyada mı olacak?
Profesör’e göre toplumdan elini ayağını çeken insanlar, sanal dünyalarda daha fazla zaman geçirecek.
Diğer yandan sinema, bilgisayar oyunları ve sanal gerçeklik arasındaki çizgiler bulanıklaşacak ve böylece insanların kendi fantezilerini yaratmalarına ve keşfetmelerine olanak tanınacak.
Ancak bu durum bir soruna dönüşecek ve muhtemelen toplumlara büyük zarar verecek diye de uyarıyor: “Gerçek dünyada yasadışı olan davranışların sanal alanda da yasa dışı olduğu çağrıları yapılacak.”
Walsh, gerçekliğin siber olarak kaçışın bir yansıması olmasının yanı sıra, geleceğin savaşlarının çevrimiçi ortamda yürütüleceğine inanıyor.
Bireylerin bilincinin, öldükten sonra internete yüklenebilir olması ihtimalinden de söz eden Profesör Walsh’ın gelecekle ilgili 10 tahmini…
1- Robotlar işleri devralacak ve insanların patronları olacak.
2- Otomatikleşmiş araçlar, insanlara sürüş yasağı getirecek.
3- Gelişmiş teknolojilerle, sağlığınız 7/24 izlenecek.
4- Hiper gerçekçi avatarlar, Marily Monroe’nun film kariyerini canlandırabilir.
5- Şeylerin İnternet’i, evinizle konuşmanıza olanak tanıyacak.
6- Robotlar, bankaları insanlardan daha becerikli bir şekilde soyacak.
7- Dünya şampiyonu spor takımları, makinelere kaybedecek.
8- Otomatikleştirilmiş araçlar, okyanus, gökyüzü ve demiryollarını birleştiren hatlarda kullanılacak.
9- İnsanlara ihtiyaç duymadan TV haberleri yapılacak.
10-İnsanlar ölümlerinden sonra internette chatbot olarak yaşayacak.
“Oh be! Biz de rahat nefes alır, yan gelir tembellik mi yaparız” dediniz…
Yoksa, “Of! Gözüm korktu” mu?
Bilemedim…