İki deve borsadan darbe

Medyaloji.net » » İki deve borsadan darbe
İki deve borsadan darbe

Fransız otomobil üreticisi Citroen ve Peugeot’nun oluşturduğu PSA Grubu, Paris Borsası’ndan çıkarılıyor.

Ülkenin en büyük 40 şirketinin yer aldığı CAC 40 endeksinde 1987 yılından bu yana yer alan ve Fransa’nın ‘Ulusal Şampiyonları’ arasında gösterilen PSA’nın piyasa değeri son 1 yılda yüzde 65 eriyerek 2.5 milyar Euro’ya geriledi.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, uzun yıllar Fransa’yı ülkenin en önemli ekonomik güçlerinden biri olarak temsil eden şirket, CAC 40 endeksinde yer alabilmek için resmi bir gereklilik olan ‘yüksek piyasa değeri’ konusunda beklentileri karşılayamadığı için yerini Belçikalı kimya şirketi Solvay’e bırakacak.

CAC 40 endeksinin yıl başından bu yana yüzde 11 oranında değer kazanmasına rağmen, PSA’nın kan kaybetmeye devam ettiği bu nedenle CAC komitesi tarafından endeksten çıkarılması kararının verildiği ifade edildi.

Kritik tarih: 24 Eylül
Belçikalı bir şirketin PSA’nın yerini almasının ülke ekonomisi için zayıflık göstergesi olabileceği, PSA’nın içinde düştüğü bu durumdan kurtarılması gerektiği yorumları da yapılıyor. PSA’nın hisse değerinin düşmeye devam etmesi halinde 24 Eylül’de borsadan çıkarılacağı ifade edildi. Simsarların hedefi oldu PSA hisselerinin, piyasa değerinin sürekli düşmesi nedeniyle, açığa satış yaparak para kazanan borsa simsarlarının hedefi haline geldiği belirtildi. Peugeot’nun borsadaki hisselerinin yüzde 14’ünün açığa satışla el değiştirdiği belirtilirken, şirketin borsadan çıkması halinde hissedarların nasıl bir yol izleyeceği belirsiz. 10 bin kişiyi işten çıkaran ve bir fabrikasını kapatan PSA’nın, borsadan çıkması halinde altından kalkamayacağı bir darbe yemiş olacağı öne sürülüyor.

YORUMLAR