Londra Film Festivali başladı

Medyaloji.net » dünya » Londra Film Festivali başladı
Londra Film Festivali başladı

Bu yıl 58.si düzenlenen Londra Film Festivali 'The Imitation Game' ile açıldı.

Bu yılki festivalin açılışını, Benedict Cumberbatch'in bilgisayar öncüsü Alan Turing'i canlandırdığı ''The Imitation Game'' (Taklit Oyunu) yapıyor.Filmde, Turing gibi kripto çözme işinde çalışan meslektaşı ve bir dönem nişanlısı olan Joan Clarke'ı, Keira Knightley canlandırıyor.

Daha önce ''Sherlock'' filmiyle büyük çıkış yapan Cumberbatch, şimdi de kripto çözücü müthiş bir zekayı canlandırmasının, "sadece akıllı tipleri oynayabileceği" şeklinde yorumlanmamasını istedi.

Alan Turing'in Alman şifrelerini çözmede gösterdiği büyük başarı, 2.Dünya Savaşı'nın kazanılmasına yardımcı olmuş, ancak Turing savaştan sonra eşcinselliği yüzünden yargılanmış, bunun üzerine 1954 yılında intihar etmişti. Günümüzde ise bir savaş kahramanı olarak kabul edilen Turing, geçen yıl Kraliçe tarafından affedilmişti.

Cumberbatch, bugün düzenlenen basın toplantısında "Alan Turing gibi birisini canlandırmak büyük bir onur. O yüzden hiç de, bu da Sherlock gibi birşeydi diyecek değilim. Ben aptal insanları da canlandırdım sinemada; elinizde başka aptal rolleri varsa hemen getirin bana." dedi.

Benedict Cumberbatch, "Ben bir Londralıyım ve benim için, festivalin bu filmle açılmasından daha büyük bir gurur kaynağı olamazdı" diye konuştu.

Keira Knightley de, filmin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, filmdeki oyuncuların, canlandırdıkları kişilerin problem çözme becerilerine uyum sağlamakta epey zorlandıklarını anlattı.

Knightley, "Bir gün hep birlikte bir bulmacayı çözmeye karar verdik. Beş kişiydik, aldık önümüze bulmacayı. Bei günümüzü aldı ve hala da bitirmiş değiliz" dedi.

Yönetmenliğini Morten Tyldum'un yaptığı ''The Imitation Game''(Taklit Oyunu) genellikle Oscar Ödülleri için ilk ipuçlarını veren Toronto Film Festivali'nde, Halkın Seçimi ödülünü aldı.

Cumberbatch'ın filmdeki rolüyle Oscar'larda iddialı olduğu söyleniyor. Bu yılki festivalde kırmızı halıdan geçecek ünlüler arasında Brad Pitt, Shia LaBeouf, Timothy Spall, Andrea Riseborough, Sophie Okonedo, Noomi Rapace, Viggo Mortensen, Steve Carell, Sienna Miller, Reese Witherspoon, Dominic West ve Emily Watson gibi oyuncular var.

58. Londra Film Festivali 19 Ekim'de Brad Pitt'in rol aldığı, David Ayer'in yönettiği savaş hikayesi "Fury" ile son bulacak.
Festivalin kapanışından bir gece önce ise, Nuri Bilge Ceylan'ın filmi "Kış Uykusu" "Yolculuk Filmleri Galası" kapsamında gösterilecek.

Londra Film Festivali'ne ayrıca Fatih Akın'ın, Türkiye'de gösterilip gösterilemeyeceği tartışmalar yaratan ve 1915'te yaşananları anlattığı filmi "The Cut", Kutluğ Ataman'ın filmi "Kuzu" ve Ömer Lütfi Akad'ın restore edilen 1973 yapımı "Gelin"i gösterilecek.

YORUMLAR