22.02.2017 / 09:03

Halef R.  VAYIS

Küçük dâhilerimizi eğitemiyoruz…

"Üniversitelerin yanı sıra Eray gibi zeki çocukların eğitim alabileceğini düşündüğüm okullara gittim ama bu seviyede bir çocuğu hakkıyla eğitemeyeceklerini belirttiler.”

 

Dahi çocuklar bir toplum için sorun olur mu demeyin. Olur.

Dünya genelinde toplumların ortalama yüzde ikisini oluşturan dahi seviyesinde zekaya sahip çocukların, kendileri değil ama eğitimleri problem.

Bizim ülkemizde de böyle.

Dahi çocuklarımızı eğitecek kurumlarımızın olmaması, çözüm bekleyen sorunlardan biri.

Durumun son örneği 13 yaşındaki Eray Aktokluk olmuş. 5 yaşında uzay ve robotlara ilgi duyan, internetten elde ettiği bilgilerle yazılım ve elektroniği öğrenen Eray, ilk robotunu 10 yaşında yapmış.

ODTÜ ve İTÜ başta olmak üzere katıldığı 32 yarışmanın hepsinde farklı robot projeleriyle birinciliğe ulaşırken, görme engelliler için kişisel uyarı sistemiyle 2014'te patent başvurusu yaparak Türkiye'nin patent sahibi en genç kişisi olmuş.

Hal böyle olunca, Eray'ın başarıları bir iş adamımızın dikkatini çeker. İTÜ Robot Yarışması'nda Eray’ın başarısını gören iş adamı Hüsamettin Kavi, birinci gelen projenin, donanımından yazılımına kadar her şeyini Eray'ın tek başına yaptığını öğrenir ve iyi bir eğitim alması için imkanlarını seferber eder.

Ancak tüm girişimleri boşa çıkar. Kavi, "Üniversitelerin yanı sıra Eray gibi zeki çocukların eğitim alabileceğini düşündüğüm okullara gittim ama bu seviyede bir çocuğu hakkıyla eğitemeyeceklerini belirttiler. Bu çocuk iyi eğitilirse Jobs, eğitilmezse sıradan bir mühendis olur" diyor.

Tam bir Steve Jobs hayranı, Eray. Özellikle tasarım mantığını çok beğeniyor ve o zihniyette olmak için çaba sarf ediyor. Nikola Tesla da kaynaklarını takip ettiği bir diğer bilim adamı. Boş zamanlarında ise Discovery Science'ı izliyor.

Jobs olmak kolay değil belki ama onun yaptığını geçmek mümkün.

 

Sosyal Medyayı kısıtlı kullanıyorum. Çünkü…

1. Ortaya dökülüp saçılan hayatları bilmek istemiyorum. Kimin nerede tatil yaptığı, niye karpuz yediği, hangi kişisel tatminlerini giderdiği, ilgi alanıma girmiyor.

2. Hayatımı ve özelimi çeşitli platformlarda paylaşmak, özel hayat fetişisti olmak bana göre değil.

3. Bilgi kirliğine maruz kalmak istemiyorum. Kaynağı, doğruluğu belli olan olmayan her bir şey paylaşılıyor. Yeter ki, kişinin kendi inandığı, ideolojisini destekleyen veya iddiaları için argüman oluşturan ya da birilerine yalakalık yapacağı konu bulsun.

 

Robot yani yapay zekanın fendi, insanı yenmeye başladı…

Gün geçmiyor ki, teknoloji dünyasına yeni bir robot örneği katılmasın. 
Son haber Çin’den…

Çin'de geliştirilen "Wangzai" adlı yapay zekâlı robot, "Who's Still Standing?" adlı Amerikan bilgi yarışma programının Çin versiyonu "Yizhan Daodi"ye katıldı.

Ve rakiplerini yenerek büyük ödülü kazandı.

Yarışmada yöneltilen soruları hızlı şekilde algılayarak anında cevaplayan Wangzai, izleyenler tarafından ayakta alkışlandı.

Robotu geliştiren teknoloji firması, Wangzai'ın bağımsız analiz, hızlı algılama ve tepki verme özellikleri sayesinde sorulara milisaniyeler içinde yanıt verebildiğini belirtiyor.

Yine Çin’de geliştirilen "Xiaodu" adlı yapay zekalı başka bir robot da geçen ay insan yüzü tanıma ve seslerini ayırt etme gibi kabiliyetlerin test edildiği bir deneyde, insan rakiplerini yenmişti.

 

Sadece birkaç ay önce kurulan şirket 1 milyar dolara satıldı…

ABD’li otomotiv üreticisi Ford, Silikon Vadisi temelli bir start-up olan Argon AI’nin çoğunluk hisselerini satın almış.

Argon AI için 1 milyar dolar ödeyen Ford, böylece otonom sürüş teknolojileri alanında önemli bir avantaj elde etmiş.

Argon AI, satılmadan sadece birkaç ay önce, Google’ın otomobil çalışmalarıyla tanınan Bryan Salesky ve Uber mühendisi Peter Rander tarafından kurulmuştu.

Böylece, bebek bir start-up’ın 1 milyar doların üzerinde satılmasıyla Silikon Vadisi’nde yeni bir rekor kırılmış.

 

twitter.com/halefrvayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Bozukluk gören gözde… - 24.04.2024
>> Medyada gündem belirleme… - 17.04.2024
>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar