08.09.2010
Saat: 10:48
Saat: 10:48
Medya Takip Merkezi (MTM), geçtiğimiz ay Türkiye gündemine damgasını vuran olay, kişi ve kurumları araştırdı. İşte Ağustos ayında medya gündeminde yer bulan dikkat çekici gelişmeler
Medya Takip Merkezi (MTM), geçtiğimiz ay Türkiye gündemine damgasını vuran olay, kişi ve kurumları araştırdı. Medya ay boyunca referanduma kilitlenirken, KPSS sınavında yaşanan skandal ise gençleri ve ana-babaları mağdur etti. İşte Ağustos ayında en çok dikkat çeken gelişmeler!
Medya Takip Merkezi’nin (MTM) her ay düzenli olarak 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesini inceleyerek oluşturduğu medya raporunun sonuçlarına göre; geçtiğimiz ay Türkiye gündemine damgasını vuran konular, AKP ve Recep Tayyip Erdoğan oldular.
TERÖR HABERLERİ GÜNDEMDEKİ SICAKLIĞINI KORUYOR…
Ağustos ayında ülke gündeminde en çok konu edilenler arasında, PKK Terör Örgütü üst sıralarda yer aldı. Ay boyunca eylemlerini çeşitli şekillerde sürdüren PKK, Batman’da ve yurdun çeşitli yerlerinde mayın patlaması konularıyla da adından söz ettirdi . Rapora göre; PKK ay boyunca 34 bin 988 haber ve yazıda yer aldı.
AVRUPA BİRLİĞİ’NE İLGİ ARTTI…
Geçtiğimiz ay gündemde en çok yer bulan bir diğer konu başlığı ise, Ergenekon, Anayasa açılımı ve Referandum konularını geride bırakarak listede üst sıralara yerleşen AB’ye giriş süreci oldu. İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, Ankara'da yaptığı basın toplantısında Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek vererek Fransa ve Almanya'yı iki yüzlülükle suçlaması ve Baş müzakereci Egemen Bağış’ın 50 bin 250 muhtara mektup göndererek anayasaya evet oyu istemesi, ayın en çok dikkat çeken gelişmeleriydi. Avrupa Birliği, Ağustos ayında medyada toplam 25 bin 332 haber ve yazıda yer buldu.
GÜNDEM REFERANDUM’A KİLİTLENDİ… Aylardır Türkiye gündeminin en üst sıralarında yer alan ve partilerin yoğun iletişim çalışmalarına sahne olan referandum süreci, Ağustos’ta siyasi partilerin kıyasıya rekabetine sahne oldu. Türkiye adım adım 12 Eylül'de yapılacak referanduma doğru giderken, medya da referandumla ilgili haberleri an be an kaydetti. Konu, ay boyunca 12 bin 446 haberde yer buldu.
KPSS SINAVINDA SKANDAL… 

Geçtiğimiz ay Türkiye gündemine bomba gibi düşen bir diğer önemli gelişmede KPSS sınavının cevaplarının çalınmış olmasıydı. Sınava giren adaylardan büyük tepki toplayan olay, bakanlıkların çeşitli açıklamaları ile sıkça tartışıldı. Medyanın yakın markajına giren KPSS konusu, ay boyunca 7 bin 623 haber ve yazıda yer aldı.
AYIN ÖNE ÇIKAN KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ;
SİYASET GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi’nin (MTM) düzenli olarak hazırladığı ‘ayın siyaset gündemi’ raporuna göre; geçtiğimiz aya damgasını vuran siyasi parti, referandum öncesi haberlerinde büyük artış yaşanan AKP oldu. Parti, ay boyunca 73 bin 300 haberde yer bulurken, 479 saati aşkın süre de ekranlarda kaldı.
CHP REFERANDUM ÇALIŞMALARIYLA DİKKAT ÇEKTİ…
Aynı araştırma raporuna göre; Ağustos ayında haberleriyle dikkat çeken bir diğer siyasi parti ise CHP oldu. Referandum mitingleri ve Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları ile medyanın ilgi odağı olan parti, ay içerisinde 59 bin 467 haberde yer buldu. CHP’nin, KPSS’de yaşananlar ve ÖSYM’nin sorunları konusunda Meclis araştırmasını talep etmesi de gündemde sık yer alan konu başlıkları arasındaydı. CHP’ye TV kanalları ise 476 saati aşkın süreyle yer ayırdı.
Verilere göre, ayın en çok ilgi gören diğer siyasi partileri, 31 bin 156 haberle MHP, 17 bin 379 haberle BDP ve 6 bin 168 haberle SP oldular.
| AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ | ||||
| No | Adı | Ağustos | Temmuz | Artış Yüzdesi (%) |
| 1 | AKP | 73.300 | 58.097 | 26 |
| 2 | CHP | 59.467 | 51.506 | 15 |
| 3 | MHP | 31.156 | 22.524 | 38 |
| 4 | BDP | 17.379 | 5.598 | 210 |
| 5 | SP | 6.168 | 8.187 | -25 |
| MTM Medya Takip Merkezi'nin, Ağustos ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir. | ||||
ERDOĞAN MEDYANIN GÖZDESİ… 

MTM’nin raporuna göre; Ağustos ayının en çok konuşulan siyasetçisi, geçtiğimiz aylarda da zirvede yer alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Referandum öncesi yoğun bir şekilde mitinglerde yer alan Erdoğan, muhalefet parti lideri Kılıçdaroğlu ile girdikleri polemiklerle de basında sıkça yansıma buldu. Siyasi lider, Kılıçdaroğlu ile yaşadığı boy-soy tartışmasıyla medyanın ilgi odağı olurken, HSYK, YARSAV hakkındaki söylemleri ile de sıkça gündeme geldi.
İngiliz haber dergisi Monocle, dünyanın en başarılı 15 liderini sıraladığı listeye göre; Erdoğan’ın bu listede beşinci olması, dünya basının Erdoğan’a ilgisini de ortaya koydu. Ağustos ayında 65 bin 390 yazıda yer bulan Erdoğan, 622 saati aşkın süreyle ekranlarda yer aldı.
| AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASETÇİLERİ | ||||
| No | Adı | Ağustos | Temmuz | Artış Yüzdesi (%) |
| 1 | Recep Tayyip Erdoğan | 65.390 | 48.793 | 34 |
| 2 | Kemal Kılıçdaroğlu | 30.936 | 23.825 | 30 |
| 3 | Devlet Bahçeli | 9.127 | 6.686 | 37 |
| 4 | Deniz Baykal | 7.704 | 6.733 | 14 |
| 5 | Bülent Arınç | 6.220 | 4.200 | 48 |
| MTM Medya Takip Merkezi'nin, Ağustos ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir. | ||||
KILIÇDAROĞLU-ERDOĞAN ÇEKİŞMESİ MEDYANIN YAKIN MARKAJINDAGeçtiğimiz ayın en çok konuşulan bir diğer siyasetçisi Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, ay boyunca “Referanduma Hayır” için düzenlediği mitingler ve Erdoğan ile girdikleri polemiklerle medyada sıkça yansıma sağladı. Kılıçdaroğlu, “Hayır deyin, genel affın yolu açılsın.” söylemleriyle de tartışmanın odağı oldu. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da hesap açıp, buradan da referandum ile ilgili iletişim çalışmalarını sürdüren Kılıçdaroğlu, ay boyunca 30 bin 936 habere konu edildi. Ünlü siyasi lidere TV kanalları ise 294 saati aşkın süreyle yer verdiler.
Aynı araştırma verilerine göre; ayın en çok ilgi gören diğer siyasetçileri, 9 bin 127 haberle Devlet Bahçeli, 7 bin 704 haberle Deniz Baykal, 6 bin 220 haberle Bülent Arınç oldular.
EKONOMİ GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), düzenli olarak hazırladığı medya raporunun Ağustos ayı sonuçlarına göre; ekonomi basınına damgasını vuran konular arasında birinci sıraya, aylardır Türkiye’nin değişmeyen gündem maddesi olan “ekonomik kriz” oturdu.
THY TAHTINI GERİ ALDI…
Önceki ay tahtını A&T Bank’a bırakan THY, Ağustos ayında yine zirveye yerleşti. THY, US Airways ile 1 Eylülden itibaren ortak uçuş düzenleyeceği açıklaması, Basketbol Milli Takımları ile ana sponsorluk anlaşması, ilk 6 aylık karının 278 milyon liraya ulaşmasına dair haberleri ile sıkça yansıma sağladı. Şirket, toplam 5 bin 909 haber ve yazıya konu edildi.
TURKCELL İKİNCİ SIRADA…Aynı araştırma sonuçlarına göre; en çok konuşulan ikinci marka ise Turkcell oldu. Ay içerisinde yoğunlukla, sosyal sorumluluk haberleri, kampanyaları, ikinci çeyrek kar açıklaması ve Pakistan’a yardım kampanyası haberleriyle dikkat çeken Turkcell, toplam 5 bin 741 haberde yer buldu.
AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ;
MAGAZİN GÜNDEMİ
TÜRKİYE’NİN EN ÇOK KONUŞTUĞU SANATÇI: SEZEN AKSUMedya Takip Merkezi’nin (MTM), düzenli olarak hazırladığı, “ayın magazin gündemi” raporu sonuçlarına göre; Ağustos ayında sürpriz bir çıkış yaparak magazin gündemine damgasını vuran isim, Sezen Aksu oldu. Kanser olduğu söylentileri ile sevenlerini üzen minik serçeye medya büyük ilgi gösterdi.
Aksu’nun 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası açılışında sahne alması, Harbiye Açıkhava konserleri, referandumda evet oyu vereceğini söylemesi, Fazıl Say’ın hakkındaki söylemleri, gün yüzüne çıkmamış bestelerini oğluna bırakacağını açıklaması, Ağustos ayında en sık yer alan konu başlıkları oldu. Önceki aya oranla haber sayısı yüzde 130 artan minik serçe, ay boyunca üç mecranın toplamında 2 bin 819 haberde yer buldu.
FAZIL SAY AÇIKLAMALARIYLA GÜNDEM YARATTI… 

MTM’nin aynı araştırma raporuna göre; Ağustos ayının en çok konuşulan bir diğer ünlü ismi, yarattığı tartışmalarla medyanın ilgisini üzerine toplayan Fazıl Say oldu. Say, Twitter’e taşıdığı “arabesk yavşaklığından utanıyorum” yorumundan sonra, Sezen Aksu için bulunduğu “Sezen’in müziği detone ve kirli” söylemiyle de polemiklerine bir yenisini ekledi.
Fenerbahçe ve AKP’ye karşı sert eleştirileri ve referanduma hayır oyu vereceği açıklamaları ile Say, ay boyunca medyanın yakın markajında kaldı. Dünyaca ünlü piyanistin, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile açılışını yaptığı Salzburg Müzik Festivali’nde ikinci kez sahne alması, medyadan ilgi gören bir diğer konu başlığıydı. Önceki aya oranla haber sayısı yüzde 55 artış gösteren Fazıl Say’ın, medyada 890 kez bahsi geçti.
MEHMET ALİ ERBİL ÖZEL HAYATIYLA GÜNDEMDE…
Aynı araştırma raporuna göre; adından sıkça bahsettiren bir diğer ünlü de haberlerinde yüzde 36 oranında artış yaşanan Mehmet Ali Erbil oldu. Özel yaşantısı ile gündemden düşmeyen Erbil’in, Sabah gazetesi muhabirinin kendisini bir bayanla görüntülemesinin ardından çıkan tartışmanın, muhabirin işten çıkarılmasına kadar varması ile de gündeme bomba gibi düştü. Erbil, sunduğu Çarkıfelek programı ve “Pak Panter” filminde konuk oyuncu olarak yer alması ile de medyada yansıma buldu.
HÜLYA AVŞAR-FAZIL SAY POLEMİĞİNE MEDYADAN BÜYÜK İLGİ…
Fazıl Say’ın “arabesk yavşaklığından utanıyorum” yorumları üzerine, Avşar kızının Say için “tedavi olsun” açıklamasını yapması, geçtiğimiz ay magazin basınına yansıyan önemli gelişmeler arasındaydı. Resmi belgede sahtecilik suçlaması ve uzun bir aradan sonra “72. Koğuş” adlı filmle beyaz perdeye döneceğine ilişkin haberler, Hülya Avşar’ın en çok yansıma bulduğu diğer konulardı. Önceki aya oranla medyadaki görünürlüğü yüzde 51 artan Avşar, üç mecra toplamında bin bir habere konu edildi.
TARKAN’IN SOSYAL DUYARLILIĞINA BAKAN’DAN SERT ÇIKIŞ…
Alliaoni’nin korunması gerektiğini içeren sosyal duyarlılık mesajının ardından, Çevre ve Orman Bakanı’nın Tarkan’a, “Alliaoni diye bir yer yoktur. Herkes kendi işini yapsın” demesi, ayın dikkat çeken gelişmelerinden biriydi. Bakanın sert çıkışı karşısında pek çok kesimden destek gören ünlü sanatçı, yeni çıkardığı “Adını Kalbime Yaz” albümü sonrasında verdiği açık hava konserleri ile de sevenlerinden büyük ilgi topladı. Medya yansımalarında, önceki aya göre yüzde 103’lük artış tespit edilen Tarkan, toplam 936 haber ve yazıda yer buldu.
| ŞOV DÜNYASININ EN ÇOK KONUŞULAN İSİMLERİ | ||||
| No | Adı | Ağustos | Temmuz | Artış Yüzdesi |
| 1 | Sezen Aksu | 2.819 | 1.224 | 130 |
| 2 | Fazıl Say | 1.890 | 1.217 | 55 |
| 3 | Mehmet Ali Erbil | 1.017 |
YORUMLAR
Sağlık ve Eğitim Vakfı'nın yeni iletişim ajansı Marjinal Porter Novelli oldu
Brandworks İletişim Danışmanlığı, portföyüne İsveç Ticaret Merkezi Derneği'ni ekledi
ProRota Asistans'ın iletişim ajansı Marjinal Porter Novelli oldu
Distribution Group'un İletişim Ajansı Belli Oldu
Volta Motor'un Yeni İletişim Ajansı AKare
PizzaLazza ve Saloon Burger'in iletişim ajansı Aristo oldu
Denge Değerleme'nin iletişim ajansı Marjinal Porter Novelli oldu
Tam Finans Yeni İletişim Ajansını Seçti
Boltas'ın yeni iletişim ajansı Brandworks İletişim Danışmanlığı oldu
Brandworks İletişim Danışmanlığı, Lokman Group'un iletişim ajansı oldu
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı'nın (KAÇUV) yeni iletişim ajansı Brandworks İletişim Danışmanlığı oldu
fiCommerce'nin iletişim ajansı Marjinal Porter Novelli oldu
En çok okunan haberler
| |
