Başımı sokacak bir evim bile yok

Medyaloji.net » magazin » Başımı sokacak bir evim bile yok
Başımı sokacak bir evim bile yok

Yeşilçam'ın en ünlü kadın oyuncularına sesini veren Belkıs Özener isyan etti.

 Yeşilçam filmlerinin efsanevi sesi Belkıs Özener... Belgesellere konu olmuş, 300 filme sesini vermiş, sayısız ödülün sahibi görünmez bir kahraman. Kendisinin deyişiyle ablası Gönül Yazar sahnelerin tozunu attırırken, o yıllarını dublaj stüdyolarında şarkılarını söyleyerek geçirmiş. Alican Sekmeç'in 7. Malatya Uluslararası Film Festivali için hazırladığı Belkıs Özener kitabı; festival misafirlerini bilmedikleri bir Belkıs Özener'le tanıştırdı. Festivalde 'Onur Ödülü' alan Özener, Sabah Gazetesi'nden Funda Karayel'e Yeşilçam'ı ve dublaj odasında geçen yılları anlattı.

Yeşilçam filmlerinden hepimizin hafızasına kazınan ses sizin olmasına rağmen niye 'Bu ses benim' demediniz?

Zarafetimden, kibarlığımdan tam 40 sene 'Bu ses benim' demedim. Ablam (Gönül Yazar), bir yerlere geldi, assolist oldu, Zeki Müren ile sahnelerin tozunu attırdı. Belkıs Ablan sahnelere ayak uyduramadı, sinemaya saptı, iyi de yaptı. En güzel, en başarılı kadınlara sesini vererek kalıcı bir iş yaptı. Türkan Şoray, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Selda Alkor, Müjde Ar, Hale Soygazi, Perihan Savaş, daha kimler kimler... 25 yaşımda Türkan Şoray'a sesimi verdim, başlayış o başlayış. Edith Piaf, Frank Sinatra, Celine Dion dinleyerek o dublajları yaptım.

"TELİFLER DEDE MAAŞI GİBİ"

Filmlerin jeneriklerinde bile adınız yazmıyormuş...

İsyan demeyelim de sitemim var bu konuda; hep içimde sızı olarak kaldı, buruk bir acıydı. İzleyin 'Titanik'i, kocaman Celine Dion yazar; hani nerede benimki? Necip Sarıca, şarkılarımı kadife örtüler içinde saklamış. Bu yeniden tanınmama yardımcı oldu. Bir gün "Kızım artık yaşlandım, gel al şarkılarını" dedi. 50'ye yakın şarkımı saklamış. Çok minnettarım ona."

Röportajın devamını okumak için TIKLAYIN...

YORUMLAR