06.02.2019 / 12:12

Halef R.  VAYIS

Yapay zekanın 5 yıl içinde yaşatabileceği tehlikeler…

"Yapay zeka, vatandaşlar, organizasyonlar ve devletler için risklerin büyüklüğünü değiştirecek. Suçlular makineleri, hack’lemek ya da şifre çalmak üzere insan kapasitesi seviyesinde ve üzerinde eğitebilir ya da gözetleme, fişleme ve baskı amacıyla kullanabilir…”
 
Son yıllarda teknoloji dünyasının tüm dikkati yapay zeka üzerine çevrili. Gelecek adeta onun etrafında şekillendiriliyor. Gün geçmiyor ki, yapay zeka hakkında olumlu veya olumsuz bir görüş duymayalım.
 
Sonuçta insan, iyi ya da kötü her türlü amacını yapay zeka yoluyla kolayca uygulayabilir hale geldi. Şüphesiz iyileri insanın yaşamını kolaylaştırıyor. Ancak bir de kötü amaçlı olanları var ki... İşte bizim bu haftaki konumuz bu…
 
Olumsuz etki, son günlerde medyada sıkça dile getirildiği gibi sadece ‘insanın iş kaybı’ ile sınırlı değil maalesef.
 
Uluslararası güvenlik uzmanlarından oluşan 26 kişilik bir grup, yapay zekanın getirdiği tehditlerin gerçek olduğuna ve şimdiden uygulamaya konduğuna dikkat çekerken, kötü niyetle kullanılması halinde oluşacak tehlikeler hakkında da bir rapor yayımladılar.
 
Yüz sayfalık raporda, yapay zekayı tasarlayanlar, teknolojinin kötüye kullanımını engellemek için daha fazla çaba sarf etmeleri konusunda uyarılıyor. Siyasi yetkileri elinde tutanların ise bu konuda yapması gerekenler, özetle şöyle sıralanıyor:
 
-        - Kanun koyucular ve teknik araştırmacılar, yapay zekanın kötüye kullanımının açacağı sorunları anlamak ve buna karşı hazırlanmak için birlikte çalışmalılar.
 
-        - Yapay zeka olumlu amaçlar için kullanılabilse de, gerçekte iki taraflı bir teknoloji olduğunun farkına varılmalı. Yapay zeka araştırmacıları ve mühendisleri çok dikkatli olmalı, kötüye kullanılma ihtimalini de göz önünde bulundurmalı.
 
-        - Bilgisayar güvenliği gibi, uzun zamandır çift yönlü riskleri olan disiplinlerden ders çıkarmalı.
 
-        - Yapay zekanın kötüye kullanılmasının oluşturacağı tehditleri önlemek ve azaltmak konusunda daha fazla çıkar grubu harekete geçmeli.

Cambridge Üniversitesi Varoluşsal Risk Araştırması Merkezi'nden Shahar Avin, BBC'ye yaptığı açıklamada, raporda yapay zekanın uzak bir geleceğe dair ortaya koyduğu tehditlerden ziyade, şu an getirdiği ya da önümüzdeki beş yıl içinde getirebileceği tehditlerin ele alındığını söyledi. 
 
Yakın tehlikeler…
 
Yapay zekada özellikle endişe verici olan, rehberlik eden ya da bir insan örneği olmadan, insanüstü seviyelerde zekaya sahip olacak şekilde eğitilmeleri.
 
Shahar Avin, yakın gelecekte yapay zekanın kötü amaçlı kullanılabileceği muhtemel birkaç senaryoyu sıraladı:
 
-       Google'un yapay zeka şirketi DeepMind tarafından geliştirilen ve zekasıyla rakiplerini alt eden AlphaGo oyunu, bilgisayar korsanları tarafından verilerde yeni örüntüleri ve kodlardan yararlanmanın yeni yollarını bulmak için kullanılabilir.
 
-       Kötü niyetli kişi, insansız hava aracı satın alarak, birini hedef alması için onu yüz tanıma yazılımıyla eğitebilir.
 
-       Bot'lar otomatikleştirilebilir ya da sahte videolar siyasi manipülasyon için kullanılabilir.
 
-       Bilgisayar korsanları hedeflerin kimliğine bürünmek için ses sentezini kullanabilir.
 
Oxford Üniversitesi İnsanlığın Geleceği Enstitüsü'nden araştırmacı Miles Brundage ise şöyle diyor:
 
"Yapay zeka, vatandaşlar, organizasyonlar ve devletler için risklerin büyüklüğünü değiştirecek. Suçlular, makineleri, hack’lemek ya da şifre çalmak üzere insan kapasitesi seviyesinde eğitebilir ya da gözetleme, fişleme ve baskı amacıyla kullanabilir. Yapay zekanın güvenlik üzerindeki etkisi çok büyük olacak..."
 
Genellikle yapay zeka sistemleri sadece insan seviyesinde performansa ulaşmıyor, aynı zamanda onu önemli ölçüde aşıyor.
 
Yani kendimizden hem daha güçlü hem daha akıllı varlıklar geliştiriyoruz.
Böyle bakınca, insanın ne kadar cesur olduğu görülüyor.
 
Cahil cesareti mi, özgüvene dayalı bir cesaret mi?
 
Fazla uzak olmayan bir tarih gösterecek!
 

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
>> Teknoloji insan ırkının sonunu getirir mi? - 06.03.2024
>> Balina üzerinde seyahat eden kedi misali... - 28.02.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar