15.07.2015 / 10:19

Halef R.  VAYIS

Yapay zeka insan aklını aşar mı?

“Uzun vadede partiküllerin insan beyninden daha gelişmiş hesap ve planlar yapacak şekilde organize olmasını engelleyecek hiçbir fizik yasası bulunmuyor. Böyle bir oluşum, bizler için büyük bir dönüm noktası olabilir. Elbette bu, filmlerdekinden çok daha farklı şekilde gerçekleşebilir.”

 

Yapay zeka teknolojisinin büyük kıyımlara neden olabileceğini iddia eden 73 yaşındaki Hawking’in en büyük endişesi, kısa vadede orduların kendi kendine hedefleri yok etme kararı alabilecek silahlar geliştirmeye çalışması.

Birleşmiş Milletler ve Human Rights Watch’a, daha şimdiden bu tip silahların yasaklanması için bir anlaşma imzalanmasını önerdi bile.

Bu icatların ekonomi üzerinde büyük etkileri olabileceğini belirten Nobel ödüllü bilim adamı, orta vadede yapay zekanın ekonomiye büyük katkılar sağlayabileceği gibi, büyük bir yıkım getirebileceği inancını da taşıyor.

Hawking bu endişesinde yalnız değil.

ABD'li milyarder girişimci, PayPal'ın ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk da konuya kafa yoranlardan.

Geçtiğimiz aylarda yapay zeka konusundaki gelişmelerin insanlığa faydalı bir çizgide kalabilmesi için The Future of Life Institute (Hayatın Geleceği Enstitüsü) isimli sivil toplum kuruluşuna 10 milyon dolar bağışladı.

“Microsoft başarısız olsaydı, yapay zeka üzerine çalışırdım”

Yapay zekaya ilgi, ancak aynı zamanda da kaygı duyan bir diğer teknoloji gurusu ise Bill Gates.

"Microsoft başarısız olsaydı, yapay zeka alanında çalışırdım" diyen Gates, yapay zekanın kontrol edilemeyecek kadar büyümesinden endişe etmeyen insanları anlayamadığını söylüyor.

Sosyal paylaşım sitesi Reddit'te soruları yanıtlayan Gates, "makineler önce bizim için iyi işler yapacak ve süper zeki olmayacaklar. Bunu doğru yönetebilirsek çok olumlu olacak. Ancak sonraki yıllarda yapay zeka, endişe yaratacak kadar güçlenecek. Böyle bir ihtimal için kaygı duyan Elon Musk ve diğerlerine katılıyorum" demişti.

Bill Gates, yakın zamanda robotların meyve toplama, hastanelerde hastaları taşıma gibi işler yapacağını, makinelerin görme ve hareket kabiliyetleri gerektiren işlerde daha yaygın kullanılacağını öngörüyor.

Gmail'den yapay zeka hamlesi…

Tüm bunlar tartışıladursun, konuya dair yeni bir gelişmenin haberi Google’dan geldi.

Gmail kutusuna düşen spam sayısının yüzde 0.1'den daha az olduğunu söyleyen ürün müdürü Sri Harsha, yanlışlıkla spam olarak algılanan "yalancı pozitif" postaların ise yüzde 0.05 oranlarında olduğunu, buna rağmen Gmail’in spam algılamasının mükemmel olmadığını açıkladı.

Ancak çözüm üretmek için çalışmaları da var.

Google, postaların spam klasörüne düşmemesi için e-postaları yapay sinir ağları ile ayıracak. Şirketler bu sayede yüksek hacimli gönderiler için teslim hataları ve spam raporları gibi detaylara ulaşarak e-posta analizlerini yapabilecekler.

Yapay zeka, insan zekasını geçer mi?

Hawking, insanlığı bekleyen en büyük tehlikenin yapay zekanın, insan zekasını geçmesi olduğunu söylüyor ve devam ediyor:

“Uzun vadede partiküllerin insan beyninden daha gelişmiş hesap ve planlar yapacak şekilde organize olmasını engelleyecek hiçbir fizik yasası bulunmuyor. Böyle bir oluşum, bizler için büyük bir dönüm noktası olabilir. Elbette bu, filmlerdekinden çok daha farklı şekilde gerçekleşebilir. Yapay zeka sürekli kendini geliştirir. Böyle bir teknoloji ise ekonomik piyasaları kontrol altına alır. İnsan mucitlerden daha fazla keşif yapmaya başlar, insanların anlam bile veremediği silahlar geliştirebilir.”

Ünlü bilim adamı, önümüzdeki yıllarda yapay zeka teknolojisinin gelişiminin daha da hızlanacağının altını çizerken, herkesin bütün riskleri göz önünde bulundurarak bu teknolojinin insanlık için en faydalı şekilde nasıl geliştirilebileceği üzerine düşünmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Bakalım o gün geldiğinde insan aklı mı, yoksa yapay zeka mı galip gelecek?

 

https://twitter.com/HalefRVayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Savaş kültürüyle beslenmek… - 17.07.2025
>> Bilgi ve mesaj yağmuru, bellek erimesine mi neden oluyor? - 09.07.2025
>> Panoptikon: Bütünü gözlemlemek… - 25.06.2025
>> Popüler kültürde Kaliforniya sendromu… - 18.06.2025
>> Bilgi her yerde, ya görgü? - 11.06.2025
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Savaş kültürüyle beslenmek…
Tüm Yazarlar