09.05.2018 / 15:20

Halef R.  VAYIS

Yapay zeka eğitimde pozitif katkı yapabilir

Çocuklarımıza teselli maksatlı “ben de matematikten anlamazdım” ya da “matematiği yapamamanı anlıyorum’ gibi cümleler kurmamamızı öneriyor Rossi öğretmen. Çünkü bunu söylersek, çocuğumuzun zihninde bu süreci kapatmış olacağımıza ve onun ilgisizliğini normalleştireceğimize inanıyor.

 

Finlandiyalı matematik öğretmeni Maarit Rossi…

2016 yılında düzenlenen ‘Küresel Öğretmen Ödülü’nde, ilk 10 arasında olan Rossi, ömrünü matematiği öğrencilere sevdirmeye adamış.

Kolay değildir, birçok öğrencinin korkulu rüyası matematiği sevdirmek…

Saygıdeğer hoca, Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa katılmış.

Ve bakın neler söylemiş:

Finlandiya’da haftalık 3-4 saat matematik dersi yapılıyor, Türkiye’de ise 7-8 saat. Eğer bu konuda değişiklik yaparsanız, olumlu değişimler elde edebilir, Finlandiya’dan çok daha fazla ilerleme kaydedebilirsiniz.

Öğrenciler, matematikten korkar. Finlandiya’da bunu dikkate alıyoruz. Ancak matematiğe karşı tavır çok önemli… Mesela ben lisedeki müdürlük kariyerimden ayrıldığımda, beşinci ve altıncı sınıflar için öğretmenlik yapmak istedim. Çünkü öğrencilerin çoğunu bu yaşlarda kaybediyoruz. Gerçekten çok erken yaşlarda başlıyor bu süreç.


Kime ne bizim eğitim düzeneğimizden demek, elbette mümkün. Ancak mevcut deneyimlerden faydalanmak her zaman kazanç sağlar.

Çocuklarımıza teselli maksatlı “ben de matematikten anlamazdım” ya da "matematiği yapamamanı anlıyorum" gibi cümleler kurmamamızı öneriyor Rossi öğretmen.

Çünkü bunu söylersek çocuğumuzun zihninde bu süreci kapatmış olacağımıza ve onun ilgisizliğini normalleştireceğimize inanıyor.

 

Yapay zeka çocuklara olumlu katkıda bulunabilir

Yapay zeka hakkında genellikle olumsuz şeyler duyuyoruz son günlerde. Ancak Maarit Rossi, özellikle eğitim konusu için aynı düşüncede değil.

Tam aksini düşünüyor; matematik ile yapay zeka arasındaki ilişkiyi çok yakın buluyor ve çocuklara yardım maksatlı hazırlanacak robotların, öğrencilere pozitif katkı sağlayacağını öne sürüyor.

Yapay zekanın, süreci, öğrencinin seviyesine göre kişiselleştirilebileceğini ve sıkıcı olmaktan çıkarıp eğlenceli bir hale getirebileceğini belirtiyor.

Konuya dair düşüncelerini ise şöyle özetliyor:

Problem çözme yöntemlerimiz çok matematiksel. Kritik düşünme son derece önemli, yaratıcılık bunlardan bir tanesi. Matematik derslerini nasıl daha yaratıcı hale getirebiliriz, bunun üzerine kafa yormalıyız.

Ah bu eğitim konusu!
Siyasallaştırılmaktan bir kurtarılsa…

 

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
>> Teknoloji insan ırkının sonunu getirir mi? - 06.03.2024
>> Balina üzerinde seyahat eden kedi misali... - 28.02.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar