18.09.2019 / 09:28

Halef R.  VAYIS

Yakın geleceği merak edenler için bazı öngörüler…

İş yapış şeklimizden eğitime; sağlık hizmetleri, ulaşım, tarım, hukuk uygulamaları, iletişimden üretime değin, halihazırda yaşadığımız her bir şey, ya değişimin kurbanı oluyor ya da değişime kurban olmayı bekliyor…

 

Üç şeyin, dünya durdukça asla değişmeyeceği söylenir: Ölüm, vergiler ve değişim!

Bizim bu haftaki konumuz değişim olacak…

Teknolojiye ve geleceğe kafa yoran çeşitli uzmanların, gelecekteki yaşamla ilgili bazı öngörülerini burada toplayacağız bu yazıda.

İş yapış şeklimizden eğitime her bir şey, ya değişimin kurbanı oluyor ya da değişime kurban olmayı bekliyor zira…

“Uber” uygulaması mesela; dünyanın en büyük taksi şirketi, ancak bir tane bile arabası yok.

“Airbnb” diye bir sanal emlakçı var örneğin, dünyada en fazla kiralık ev pazarlaması yapıyor ama tek bir evin bile sahibi değil.

Yazılım teknolojileri ile iş yapan şirketler, geleneksel endüstrileri rahatsız etmeye çoktan başladı yani.

Yapmak istediğim meslek, gelecekte de var olacak mı?

Amerikalı uzmanlara göre, ABD’de yeni mezun avukatların iş bulması zorlaşıyor. Çünkü IBM‘in Watson uygulaması, saniyeler içinde hukuk danışmanlığı verirken, bunu yüzde 90 oranında başarıyla yapıyor. İnsanın yaptığı danışmanlıkta ise başarı oranı yüzde 70.

Aynı Watson uygulamasının sağlık versiyonunun da başarılı olduğu söyleniyor. İnsan hemşirelere oranla 4 kat daha başarılı teşhislerde bulunuyormuş söz gelimi...

Günümüzün gençleri kendi kendilerine sormalı; “yapmak istediğim meslek gelecekte de var olacak mı” diye…

Önümüzdeki 20 yılda, günümüzdeki işlerin yüzde 70’inin ortadan kalkacağı tahmin ediliyor çünkü.

Elbette hukuk ve sağlık konusu insan hayatında hep var olacak, ancak insanın bu mesleklerin neresinde yer alacağı ise asıl önemi arz edecek…

Çocuklarımız ehliyet ve araba sahibi olmaya gerek duymayacak…

İlk otonom arabalar piyasaya çıktı.

Muhtemelen 15 yıl sonra, kimse artık araba sahibi olmak istemeyecek. Eş-dost-arkadaşla ortak kullandığınız aracınızı çağıracaksınız, araç görünümlü robot, olduğunuz yerden sizi alıp istediğiniz yere götürecek. Yolculuk esnasında uyuyabilecek veya ders çalışabilecekseniz.

Arabayı park etmenize gerek olmayacak, o gidip kendini bir yerlere park edecek veya robot arabayı anonim kullandığınız, eş-dost-arkadaşlarınızdan birinin transferini yapmaya yollanacak. Bu durumda da tabi, çocuklarımız ehliyet ve araba sahibi olmaya gerek duymayacaklar.

Otomobil endüstrisinin süreçlerine dahil olan Tesla, Apple, Google gibi teknoloji firmaları, muhtemelen tekerlekleri olan bilgisayarları bize araba diye sunacaklar.

İşin güzel yanı ise kazaların eni konu azalacak olması. Bugünün verilerine göre ortalama yüz kilometrede bir kaza oluyor. İşte otonom arabalar, bu oranı on milyon kilometrede bir kazaya düşürecek.

Enerji konusu sorun olmaktan çıkacak…

Güneş enerjisinin kıymeti son yıllarda daha çok bilinir oldu ve gelecekte daha kıymet kazanacak görünüyor. Gücü elinde tutan enerji firmaları, her ne kadar evlere güneş enerjisinin girişini sınırlı tutmaya çalışıyor olsa da, zamanla su akar yolunu bulur…

Gelecek tahmincilerine göre ucuz elektrik, ucuz ve temiz suyu da beraberinde getirecek. Deniz suyunun arındırılmasının maliyeti metreküp başına 25 cent’e düşmüş durumda. İçme suyu olarak kullanmasak da arındırılan temiz su, başka her şeyde rahatlıkla kullanılabileceği için, içmeye kalan suyun miktarı haliyle çoğalmış olacak.

Sağlık konusunda ise bir devrim bekleniyor...

Star Trek filmlerinde medikal tarama yapan cihaz olan Tricoder X, çok yakında güncel hayatımıza girerse hiç şaşırmayalım.

Bazı şirketler, Tricoder denilen ve telefonunuzla çalışan bir medikal cihaz üretmeye başladı bile. Bu cihaz sayesinde retina taraması yapabilir, kan ve nefes örneklerinizi sisteme yükleyebilirsiniz örneğin.

Neredeyse tüm hastalıkları tanımlayabilecek olan cihaz, ucuz olacağından bu medikal sisteme erişim de kolay olabilecek, uzmanların deyişiyle...

Üretimde 3D yazıcılar baş köşeye oturtuluyor…

Yaklaşık 10 yıldır hayatımızda olan 3D yazıcıları hep ilginç bulmuşumdur. Ne iskemle yapmadıkları kaldı 3D’lerin, ne bina, ne de köprü…

En ucuz 3D yazıcıların fiyatı günümüzde 18-20 bin dolarlardan 400-500 dolarlara kadar gerilemişken, yetenekleri ise yaklaşık 100 kat arttı.

Tüm büyük ayakkabı firmaları çoktan 3D yazıcılarla üretime başladılar örneğin.

Bazı uçak yedek parçaları 3D yazıcılarla üretiliyor artık. Eskiden dünyadan götürülmekte olan birçok yedek parça, uzay istasyonunda bulunan 3D yazıcılarla yerinde üretiliyor mesela.

Yakın zamanda akıllı telefonlar 3D tarama özelliklerine sahip olacak. Artık telefonunuzla ayağınızı tarayıp evde ayağınıza mükemmel uyan bir ayakkabı üretebileceksiniz.

Çin’de 6 katlı bir ofis binası 3D yazıcıyla üretildi mesela. 2027’yılına geldiğimizde üretilen her şeyin yüzde 10’u 3D yazıcılardan çıkmış olacak diyor, gelecek tahmincileri.

2020’de yüz ifadenizden yalan söyleyip söylemediğiniz anlaşılabilecek...

100 dolarlık bir tarım robotu düşünün. Tarlada tüm işleri bunlar yapacak.

Topraksız tarım çok daha az su ile yapılacak. İyi mi kötü mü yorum yok; ancak doğrudan et tadında üretilecek hazır gıdalar, gerçek hayvandan üretilen etten daha ucuz olacak.

Böcek proteinini yakın zamanda piyasaya sürmeye hazırlanan yeni girişimler var. Böcekler normal etten daha fazla protein içeriyor. Bu ürünler ilk önceleri kulağa daha hoş gelsin diye alternatif protein kaynağı olacak adlandırılacak, çünkü birçok insan böcek yeme fikrine henüz sıcak bakmıyor.

“Moodies” adı verilen ve hangi ruh halinde olduğunuzu tespit eden bir uygulama var. 2020’de yüz ifadelerinizden yalan söyleyip söylemediğinizi anlayabilecek.

Dijital paralar, gelecekte dünyanın olağan para birimi haline gelebilir.

2020’de insanların yüzde 70’i akıllı telefon sahibi olacak.

Her çocuk, 1. dünya ülkelerindeki çocukların okulda öğrenmesi gereken şeyler için Khan Academy‘yi kullanabilecek. Uygulamayı Endonezya’da yayınladılar bile.

Yakında da Arapça, Svahili ve Çince sürümleri de çıkacak. Eğer İngilizce uygulama bedava yayınlanırsa, 6 ay gibi bir sürede Afrika ve dünyanın geri kalanındaki çocuklar akıcı bir İngilizceye sahip olabilir.

Tüm bunların uzak olduğunu hiç düşünmeyin, eşikte sırasını bekliyor. 
Bir odadan bir odaya geçmek kadar yakın duruyor…

 

https://twitter.com/halefrvayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Bozukluk gören gözde… - 24.04.2024
>> Medyada gündem belirleme… - 17.04.2024
>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar