03.03.2016 / 13:14

Duygu ÇAVDAR

Tüketiciye 29 Şubat Bayramı

Devir, tüketim açısından mevcut durumları yakalayarak fırsata çevirme devri. Tüketim çağı olarak adlandırılan bu dönemde aslolan tükettirmek olduğu için, markalar çeşitli stratejilerle tüketimi perçinleme çabası içerisine giriyor.

29 Şubat ise bu fırsatların açığa çıkartılması için biçilmiş kaftan aslında. Nitekim markalardan bazıları 29 Şubat’ı fırsata çevirmeyi başarmış gözüküyor.

29 Şubat kampanyası deyince, ilk olarak Ülker’in bir reklam filmi ile de taçlandırdığı “29 Şubat Telafi Günü” kampanyası akla geliyor. Son dönemde mutluluk odaklı kampanyalara imza atan Ülker’in 29 Şubat için yaptığı kampanyanın özünde de yine mutluluk temasının yer ettiği görülüyor. 4 yılda bir gelen 29 Şubat gününe bir önem ve özelliğin de atfedildiğini söyleyebileceğimiz reklam filminde, unutulan özel günlerin telafisi için bir fırsat sunulmuş oluyor. Mutlulukheryerde.com adresi üzerinden 29 Şubat’a özel olarak basılan kartlarla, tüketicisine unutulmuş özel günleri telafi etmeye fırsat tanıyan marka, “Kadınlar asla unutmaz” ve “Mutluluk her yerde” sloganları ile çok yönlü kadın erkek ilişkilerine de sosyolojik bir açıdan yaklaşmış oluyor aslında.

29 Şubat’ı fırsata çeviren bir diğer marka da Migros. 29 Şubat 4 yılda 1 gelir, “Migros’ta 4 üründen biri bedavaya gelir!” sloganıyla tüketicisine ulaşan marka, 29 Şubat’ın tamamlayıcısı olan 4 rakamını sembol olarak kullanarak, 4. ürünü ücretsiz olarak tüketicisine sunmayı vaat etti.

En çok ilgi uyandıran kampanyalardan biri ise BiTaksi’nin kampanyası oldu. 29 Şubat’ta BKM Express ile 30 TL’ye kadar olan yolculuklarda taksimetre tutarının dörtte birinin ödenmesinin kulağa oldukça avantajlı gelmesinin yanında, marka kampanyası sayesinde şubat ayı için 4 rakamının kutsallığının temsilcisi olan markaların arasında yer aldı.
Garanti Bonus Flaş, Sevil Parfümeri, Panço da indirim kampanyaları ile 29 Şubat’ı tabir-i caizse tüketici bayramı haline getiren markalar oldu.

29 Şubat’ın esintisi Pierre Cardin, Markafoni ve hatta farklı bir kategoride değerlendirilecek olsa bile Google Doodle’da hissedildi.
Öyle ya da böyle 29 Şubat, 4 yılda 1 olmasının sihriyle hem markalar hem de tüketici açısından fırsatlar doğuran bir kampanya furyası şeklinde esti geçti. Hem tüketici hem de markalar açısından bir şans haline getirilen 29 Şubat’ın en güzel kapanışını ise Milli Piyango yaptı. Milli Piyango’nun 29 Şubat tarihli çekilişinde son iki rakamına göre ikramiye kazanan sayılardan birinin 29 olması ise hoş bir tesadüf oldu.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Nobel’in Bob Dylan Bombası - 21.10.2016
>> Müzikteki Geçmişe Dönüş: Kadıköy Plak Günleri - 22.09.2016
>> Facebook’a Trending Topic özelliği - 01.09.2016
>>  Çin’de robot garsonlar işten çıkarılıyor, Konya’da ise gittikçe benimseniyor - 21.04.2016
>> Facebook’un dondurma sansürü - 18.02.2016
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar