05.12.2018 / 10:31

Halef R.  VAYIS

“Harekete geçirmek için öfkeyi kullanmak”

Kamboçya'nın Hukuk ve Ekonomi Kraliyet Üniversitesi'nde hukuk okumaya hak kazanan ilk kadın olan Vaesna, kadınlara yurt olanağı olmadığı için yaşamını okulun yakınlarındaki bir bodrumda sürdürmeye çalışıyor…
 
BBC her yıl, dünya çapında etki yaratmış veya hikaye ve çalışmalarıyla topluma ilham vermiş 100 kadını seçiyor.
 
Ve “100 Kadın Sezonu” adını verdiği etkinlik ile hem kadınların yaptıklarıyla kamuoyunda tanınmasını sağlıyor hem de onların ilginç öykülerini okurlarıyla paylaşıyor.
 
Bu yılki projede belirlenen iki tema, “harekete geçirmek için öfkeyi kullanmak” ve “tarihin gölgesinde kalmış kadınlar”.
 
Listede yer alan 60 ülkeden 15 ila 94 yaş aralığındaki kadınlar arasında, liderler de var gizli kahramanlar da...
 
Bazı kadınlar, proje kapsamında hazırlanan BBC'nin "Özgürlük Çöp Kutusu" adını verdiği dijital platforma, kendilerini kısıtladıklarını düşündükleri eşyaları attı.
 
Bazıları ise, bütün imkansızlıklara rağmen yakaladıkları başarı hikayelerini anlattı.
 
Dikkatimi çeken bazı isimleri burada paylaşmak istedim.
 
İsim, yaş, meslek, doğum yeri ve biyografileriyle:
 
Abisoye Ajayi-Akinfolarin, 33 - Girişimci, Nijerya: Abisoye, ülkesi Nijerya'da kız çocuklarına kendi köylerindeki toplumsal sorunları çözebilmeleri için, internet sitesi yazılımcılığı, kodlama ve tasarım dersleri verilen sivil toplum kuruluşu GirlsCoding'i kurdu.
 
Nimco Ali, 35 - Yazar ve aktivist, Somaliland: Nimco, kadın sünnetine karşı eylemler yürüten ödüllü bir aktivist.
 
Alina Anisimova, 19 - Öğrenci programcısı, Kırgızistan: Alina, Kırgızistan'da kız çocukları için açılan Uzay Okulu'nun lideri. Okulun amacı, gelecekte ülkenin ilk uydusunu uzaya yollamak.
 
Leyla Belyalova, 61 - Akademisyen, Özbekistan: Özbekistan dağlarındaki ekosistemin ve kuş türlerinin korunması için çalışan üniversite öğretim üyesi.
 
Joy Buolamwini, 28 - Yapay zeka sanatçısı/araştırmacı, Kanada: Joy, yapay zekanın toplumsal etkilerini sanat ve araştırma ile görselleştirmeye çalışan bir "kodlama şairi".
 
Tamara Cheremnova, 62 - Yazar, Rusya: "Siberya'nın hikaye anlatıcısı" lakaplı Tamara, beyin felci ile yaşamını sürdürmeye çalışırken bir yandan masallar yazıyor.
 
G.E.M, 27 -Şarkıcı, şarkı yazarı, Çin: G.E.M, ülkesi Çin'de çok satan bir şarkıcı ve şöhretini; müzik, eğitim ve yoksulluk alanlarında çalışan yardım kuruluşlarına destek vermek için kullanıyor.
 
Janet Harbick, 33 - Taşıyıcı anne, güzellik uzmanı, Kanada: Janet, beş çocuklu çalışan bir anne ve gönüllü olarak ikinci kez taşıyıcı annelik yapıyor.
 
Veasna Chea Leth, 44 - Avukat, Kamboçya: Kamboçya'nın Hukuk ve Ekonomi Kraliyet Üniversitesi'nde hukuk okumaya hak kazanan ilk kadın olan Vaesna, kadınlara yurt olanağı olmadığı için yaşamını okulun yakınlarındaki bir bodrumda sürdürmeye çalışıyor.
 
Nujeen Mustafa, 19 - Öğrenci, Suriye: Suriye'deki iç savaştan tekerlekli sandalyesi üzerinde kaçan kadın, engelli diğer göçmen ve mültecilere destek veriyor.
 
Helena Ndume, 58 - Göz doktoru, Namibya: Helena, ülkesi Namibya'da görme sorunu yaşayan 35 binden fazla hastayı ücret almadan ameliyat etti. Hastalar ona "Namibya'nın sihirli doktoru" lakabını verdi.
 
Kanpassorn Suriyasangpetch, 30 - Dişçi, girişimci, Tayland: Kanpassorn, Tayland'da akıl sağlığı sorunları yaşayan insanlar için ilk telefon uygulamasını yarattı.
 
Nergiz Taraki, 21 - Sivil toplum kuruluşu hukuk danışmanı, Afganistan: Ailesinin beşinci kızı olan Nergiz, az kalsın bir erkek çocuğuyla takas edilecekmiş. Ancak ailesi okulunu bitirmesine izin vermiş ve şimdi kadınların güçlendirilmesi için çalışmalar yapıyor.
 
Maral Yazarloo-Pattrick, 37 - Moda tasarımcısı ve motorcu, İran: Maral, motorsikleti üzerinde dünyayı gezerek İranlı kadınların halk içinde motorsiklet kullanmalarını yasaklayan kuralları zorluyor.
 
Bazen, yaşamın salt kendi dünyamızdan ibaret olduğunu sanırız ya…
Öyle olmadığını arada bir de olsa hatırlamakta fayda var…
 
 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Medyada gündem belirleme… - 17.04.2024
>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar