04.01.2021 / 15:00

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası

DURUMUN VAZİYETİ

Şu bizim Elazığlı Sırrı Er, adına "Serhat"ı eklemiş.

Amazon'da satılan kitabın müellifi Sırrı Er olarak görünüyor.

"Aşkın Sırrı: Serhat Sırrı Er: "

(http://Amazon.com.trwww.amazon.com.tr› Aşkın-Sırrı-Serhat-ErOna göre âşık; tamamıyla fakirlik, mezellet içinde ve ihtiyaç..)

BİR SÖZLÜĞÜN İRDELENMESİ

* Dr. Serhat Demirel'in yazdığı Türkçe Telaffuz Sözlüğü'ndeki yanlışlar bitmek bilmiyor!"Esmayı Hüsna" diye bazı sözlüklerden aynen aldığı kavramın doğrusu, "Esma ül hüsna"dır. Bazı sözlüklerin eksik ya da yanlış olduğunu öne süren Dr. Demirel, anlaşılıyor ki bazı İslami kavramları da tam olarak bilmiyor!  

* Sakarya Üniversitesi Türk Dili Bölüm Başkanı Prof. Dr.Yılmaz Daşçıoğlu, yardımcısı Dr. Serhat Demirel'in yazdığı çakma Türkçe Telaffuz Sözlüğü'ndeki binlerce yanlışı görüp ses çıkarmıyor, e-postamıza da cevap vermiyor! "Karides"i balık zanneden Demirel de bundan cesaret alarak daha "çook" sözlük yazar; yetmez spikerlik yaptığı için kaset de çıkarır.Liyakat efendim, liyakat. 

* Dr. Serhat Demirel’in çakma sözlüğünde binlerce yanlış var. Her gün bu yanlışlardan bir kısmını yazıyoruz. Bugüne kadar yüzlercesini açıkladık. Bugün de dört tanesinden söz edeceğiz. Dr. Demirel, bazı kelimelerin anlamlarını, yaygın olarak bilinmeyen sözcüklerle  açıklamış. O bilinmeyen sözcüklerin anlamı ise sözlüğünde yok. Örneğin Kafiye için uyak demiş. Uyak nedir diye bakacak olursanız, kitapta öyle bir maddeyi göremiyorsunuz.  

* Dr. Serhat Demirel, Türkçe Telaffuz Sözlüğü'nde "meserret" kelimesi için örnek cümle veriyor:Meserret: Sevinç, şen olma.Kadın, hamala,— Meserret Oteli’ne, dedi. Hamal,— Meserret Oteli’ne mi?diye sordu...Meserret Oteli, meserret sözüne örnek cümle oluyorsa; "Elma Otel'de kaldım" Elma kelimesine, "Pınar sucuk yedim" de Pınar kelimesine örnek olarak verilebilir öyle değil mi? Bilisize sözlük yazdırırsan işte böyle fason imalat sözlük ortaya koyar.Sen sağ ben selamet!

* Dr. Serhat Demirel’in çakma sözlüğünde bir hayli yanlış var. Her gün bu yanlışlardan bir kısmını yazıyoruz. Bugüne kadar yüzlercesini açıkladık. Günlerdir ifade ettiğimiz bunca yanlışı peş peşe döktüğünüzde, bu kişi doktora tezini nasıl yazmış diye merak etmez misiniz? .

* RTÜK'ün bastırdığı Sakarya Üniv. öğretim görevlisi Dr. Serhat Demirel'in Türkçe Telaffuz Sözlüğünde yüzlerce değil binlerce yanlış var. Abideden önce Abidin yazmış.Alfabe maddesi Ali'den sonra yazılmış. arter, artezyen, artırmak, arşı alânın önüne alınmış.arzudan önce arzuhal, Asaf'tan önce asap, asri saadetten önce astigmat, ateşi suzan'dan önce ateşperest gibi alfabetik dizine aykırı pek çok yazım var. Hatta bazı kelimeler var ki arada 15 sayfalık mesafe var .

BUNLAR DA KISA KISA

* İbrahim Sadri, atv, 24.10.2020/8.37: "Buna vesile olan kişinin..."Adres yeterli olmadığı için paketi yerine ulaştıramayan kurye, yediği dayak sonucu hastanede yoğun bakımda, İbrahim Sadri vesileden bahsediyor.Sunucu olmaya her hevesleneni ekrana çıkarın bakalım!

* Müge Anlı, atv, 27.11.2020/11.18: "Ağzım açık kalıyor."Müge Anlı hayretini belirtiyor ama bir gerçeği de söylüyor.Uzun cümleler sonunda sunucu ağzını devamlı olarak açık tutuyor!Bu da kötü bir görüntü veriyor! 

*  Metin Özkan, CNN Türk, 05.12.2020/22.09: "14 tane koruman var", "7 tane bayan milletvekili..."- İnsanlardan taneyle bahsedilmez- "Bayan milletvekili" değil, "kadın milletvekili"Erkekler için "bay milletvekili" diyor muyuz?Metin Özkan derse yakışır!

 *  Mesut Hakkı Caşın, CNN Türk, 26.11.2020/21.12: "Azerbeycan'daki Türkiye'nin başarısı..."Mesut Hakkı Caşın, bir türlü "Azerbaycan" diyemiyor, haftalardır!  

Yeni yılın bütün okurlarıma sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim!

 

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?

Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar