10.02.2020 / 11:05

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (294-2)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

İNTİHAL (AŞIRMA)
Erhan Afyoncu, bugün "102 yıl önceki İspanyol gribi salgınında 10 milyonlarca kişi ölmüştü" başlıklı bir makale yazmış.Yazıyı "www.gezenbilir.com"dan intihal etmiş, önce "www.haber7.com"da yayımladıktan sonra bugün de Sabah'ta tekrarlamış!

Yazıyı okuyunca çok şaşırdım. Önceki yazılarında onlarca hatasını tespit ettiğim yazıda yazıda yanlış yoktu. Bir araştırayım dedim, Vehbi'nin kerrakesi  anlaşıldı. Yeni bir intihalci tespit ettim. Türkiyenin en iyi gazetesi sloganıyla çıkan Sabah'a yakışıyor mu? 

BUNLAR DA KISA KISA

*  Mehmet Nuri Yardım: "Ciddi devlet politikaları ile madden manen desteklenmelidir." (http://mehmetnuriparmaksiz.com/3492/ilhan-ozkececi-bereketli-sanat-mirasimiz-var-mehmet-nuri-yardim…) Mehmet Nuri Yardım, Müge Anlı'ya öykünerek madden uydurmasını kullanmış. Doğru yazım "maddi bakımdan" anlamında "maddeten"dir! 

*   Müge Anlı, atv, 20.11.2019/12.08: "Turgutlu'da ikâmet ederim", "İkâmet ettiği eve gittim" "Bir yerde oturma, eğleşme" anlamındaki kelime "ikaamet" (K kalın) şeklinde seslendirilir. İkinci hecenin ince olarak seslendirilmesi kulak tırmalıyor. "Fenomen"in öğreneceği yok! 

*   Müge Anlı, atv, 06.04.2017/12.08: "O sırada itekledi kakakladı mı?" Sunucu yıllardır aynı hatayı yapıyor ve "İtip kaktı mı?" diyemiyor! Sözde fenomen sunucu hatayı bugün tekrarlıyor: "İtekleme kakaklama mı oldu?" Meğer Müge Anlı inatçıymış: "Ben Arnavut'um, ben inadım." 

*  KÜFÜR KÂFİR/BEDDUA GIRLA (ALABİLDİĞİNE)

Müge Anlı'dan seçmeler: - İnsanın başına ne gelirse meraktan. - Hani bahtsız Bedevi'yi çölde derler ya... - Dün yediğin hurmalar bir yerini tırmalar. - Hani görmemişin bir oğlu olmuş durumu... - Hurmayla ilgili bir atasözümüz var...

* Mustafa Özcan, Fikirname, Ocak 2019: "Selman ve Trump gibi liderler temyiz kabilinden yoksundurlar." Hiçbir anlamı olmayan cümlenin doğrusu: "Selman ve Trump gibi liderler temyiz kabiliyetinden yoksundurlar." Yazı işleri sorumlusu Miraç Çölgezer olursa... 

  DURUMUN VAZİYETİ Eleştirilerimiz Fikirname Dergisi'nin Yazı İşleri Müdürü Çölgezer'in hoşuna gitmemiş olacak ki bizi engellemiş! Yayın Danışma Kurulu üyeleri Erem Şentürk Erol Erdoğan İhsan Aktaş Salih Eğridere Sibel Eraslan ve Mustafa Şen'e berayı malumat, saygı ile duyurulur!

*  

@fikirnamedergi

, 15.11.2018: "Bu mu müslüman?" Kural:Din ve mezhep adları ile bunların mensuplarını bildiren sözler büyük harfle başlar: Müslümanlık, Müslüman; Hristiyanlık..." (TDK) Kuraldan haberi olmayanlar: Miraç Çölgezer, Mustafa Karakaş ve Fakirullah Yüce! 

*  Miraç Çölgezer, Fikirname, Ağustos 2019: "Aslı itibari ile modernitenin..." "İtibari"nin anlamının fiktif olduğunu, derginin Yazı İşleri Sorumlusu Miraç Çölgezer'e anlatmanın bir yararı olur mu dersiniz? "Bakımından" anlamındaki "itibarıyla" zarfını kullanmak varken!  

*   Fikirname Dergisi'nin Ekim 2019 sayısı, Dergi'nin satış noktaları olarak belirttiği Diyanet Kitabevlerinde yok! Esenler Belediyesi'nin Kitap Günleri kapsamında TÜRDEP standında da; ne eski ne de son sayı var. Miraç Çölgezer'in işi gücü yok bizi engelliyor. Minel garaib! 

*    Miraç Çölgezer, Fikirname, Temmuz 2019: "Rabbim istifade edebilmeyi bizlere nasip eylesin." Kural: "Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme imiyle ayrılır." Yazı İşleri Sorumlu'nun kuraldan haberi yok! Doğru yazım: Rabb'im... 

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?

Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen
   

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar