27.04.2019 / 11:25

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (288)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

ADAMDAKİ CESARETE BAKIN

Basın emekçisi Muammer Erkul, iyi niyetlerle ve zor şartlar altında yepyeni bir dergi çıkarmış: Divanyolu.
İçinde ilginç yazılar var. Yazarlarından bir kısmı tanıdık ve bizim de takip ettiğimiz kişiler:
Hayati İnanç, Rahim Er, Gürbüz Azak, Yavuz Bahadıroğlu, Cihat Zafer, Prof.Dr.Ahmet Şimşirgil, Prof.Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Mustafa Necati Özfatura, Gülten Dayıoğlu ve Mehmet Nuri Parmaksız.
Bu kadar değerli kişinin bulunduğu bir dergide Elazığlı Sırrı Er adında bir aşırmacı, yaza yaza cılkını çıkardığı "En-kıro-men" başlıklı yazısını tam üç sayfaya yaymış.
İşin ilginç yanı köftehorun yazısında tek satırı yok, hepsi aşırma.
Bu adamın bu dergide işi ne? Hem de ilk sayıda. Kabahatin büyüğü aşırmacının amcası, Türkiye gazetesi yazarı Rahim Er'de.
Sırrı Er'in bu dergideki yazısına mâni olmalıydı.
Er soyadını lekeleyen bu kişi 10 yıldan fazla bir süredir aşırmacılık konusunda icrari faaliyette; neredeyse "doçentlik tezi" hazırlayacak.
Yazık yazık çok yazık!

"EĞİTİM"İN ANLAMI
Kendine eğitimci süsü vermiş olan Elazığlı Sırrı Er, ne kadar bilisiz olduğunu cümle âleme ispatlıyor: "Eğitim (öğrenim) , büyük bir kısmı ile sınıflarda verilen dersin dinlenmesine bağlı (Topluluk Önünde Etkili Konuşma Teknikler-Hayat Yayınları, s. 44)
"Eğitim"in anlamı "Uzman"ın dediği gibi "öğrenim" değil, "Yeni kuşakların toplum yaşayışında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine yardım etme, terbiye"dir.
Köftehorun daha öğreneceği çoook şey var diyeceğim ama bu yaştan sonra pek zor. Hem kapasite meselesi efendim, kapasite.

KISA KISA
ntv.com.tr , 30.12.2018: "Tepeküknarlı köyündeki aile kabristanlığına defnedildi." NTV de ajanstan gelen haberi kontrol etmeden sitesine koyuvermiş. Mezaarlık anlamındaki keli kabristanlık değil kabristandır!

haberturk.com , 03.06.2018: "Namazının ardından İshaklı köyündeki aile kabristanlığına defnedildi."
Mezarlık anlamındaki "kabristan" kelimesi HaberTürk'te kabristanlık uydurmasına dönmüş...

http://www.aa.com.tr , 01.04.2019: "Somuncu Baba Külliyesi Ervah Kabristanlığı morgundan alınarak.." Koskoca Anadolu Ajansı da kabristana (mezarlık) kabristanlık derse...

MERAK BU YA
Olmaz ya; diyelim ki İstanbul seçimi tekrarlanacak... Yine diyelim Sn. Binali Yıldırım "Ben bu işte yokum" diyerek torunlarıyla birlikte tatile çıktı... "Töbe töbe", bu şeytanın işi yok mu ya...

Meltem Ersan, TRT Radyo 1, 21.04.2019/23.00: "Aile kabristanlığına defnedildi" TRT spikeri "kabristan" (mezarlık) yerine kabristanlık uydurmasını kullanıyor. Hata ertesi gün 7.30 haberlerinde de tekrarlandı. Haberi hangi uyurgezer hazırladı, hangi uyurgezer denetledi?

MERAK BU YA
Notre Dam'daki yangının itfaiye ile söndürülemeyecek kadar büyük olduğu meydandayken; bina içinden alınmış tedbirler yeterli miydi? Akla gelen ilk soru bu!

Hıncal Uluç, kesme işaretinin nerelerde kullanılacağını bilmiyor. Yine gereksiz yere bu işareti kullanmış: "Özel isimleri, Türkçe'de okuduğu gibi yazdığına dikkat ettiniz mi?" (Sabah, 21.04.2019) Doğru yazım: Türkçede...

MERAK BU YA
Ersoy Dede, Tatil Gündemi programında, 19 Mayıs'ın 100. yıldönümü için hazırlanan "Millî Mücadele'nin 100. yılı" konulu logoyu çok beğendiğini söyledi. (TRT Radyo 1, 21.04.2019/8.01) Sosyal medyada, çalışmanın Azerbaycan'dan kopyalandığı belirtiliyor. MERAK EDİYORUZ!

Murat Şahin, Diksiyon, Avcıol Basın Yayın, s. 197: "İnkisar-ı hayali: Düş kırıklığı..." Murat Şahin, "Hayali Küçük Ali" der gibi, "inkisar-ı hayali" yazmış! tamlamanın doğrusu "inkisarıhayal"dir (bk. TDK ve Dil Derneği Türkçe Sözlük)

SPİKERLERE
"Kimyaya ait, kimya ile ilgili, kimyevi" anlamındaki kelime "kimyaasal" şeklinde seslendirilir! Gülçin Şeyhbızınlı orta heceyi kısa olarak seslendiriyor: kimyasal (...)

NEYMİŞ
"İktidar için kaybın sebebi olarak iç çekişme, organize suç örgütünün müdahalesi gibi faraza 10 madde sıralanırsa bunların başında hayat pahalılığı gelir.Bu hafta semt pazarında soğan 8,5 TL idi.(Rahim Er, Türkiye, 19.04.2019)
Biz aylardır yazıyoruz. Rahim bey yeni uyanmış.

Nidayi Sevim, "Sadaka Taşları" adlı bir "kitap yazmış" Görünüşte yazmış! Çünkü kitabın tamamı oradan buradan kopyalanarak hazırlanmış! Millet emek verip kitap yazacak, sen oturup kopyalayacaksın. Hem de hiçbir akademik eğitimi olmaksızın. Derleme olduğunu itiraf da etmiş!

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?

Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar