Çin, VPN yasağında geri adın atmıyor!

Medyaloji.net » teknoloji » Çin, VPN yasağında geri adın atmıyor!
Çin, VPN yasağında geri adın atmıyor!

Çin hükumetinin VPN kullanımına getirdiği yasak, şimdi de e-ticaret sitelerine sıçradı!

 Çinli otoriterler sanal özel ağların (VPN) satışı ile ilgili, ülkenin çok bilinen beş e-ticaret platformuna uyarı gönderdi. Bu VPN'ler, ülkenin sansür kurallarının aşılmasına izin veriyorlar. Uyarıdaki çevrimiçi satıcılar arasında Alibaba, sosyal alışveriş ağı Mogujie ve eğlence platformları Xiami ve Peiyinxiu bulunuyor.

Bu, Çinli otoritelerin çevrimiçi içerikler üzerinde kontrol sağlamaya yönelik hareketlerinden en yenisi. Bir aydan biraz daha önce Çin, kişilerin VPN erişimini yasaklamış, firmaların da devletten izin alması gerektiğini söylemişti. Bunun ardından buna uyan Apple, Çinli App Store'dan tüm büyük VPN uygulamalarını kaldırmıştı.

Çin'in en önemli siber düzenleyicisi Cyberspace Administration of China (CAC), başta bahsettiğimiz sitelere "kendilerini denetlemelerini ve düzeltmelerini" emretti.

CAC, birkaç gün önce siber kanunlara uymayan bazı sosyal medya platformlarını araştırmaya aldı.

İlgin bir şekilde, Rusya başkanı Vladimir Putin de sadece birkaç hafta önce sanal özel ağları engellemeye yönelik bir yasa tasarısı imzalamıştı. Şu ana kadar dünyada VPN'leri engelleyen sadece birkaç ülke bulunuyor, bundan sonra artıp artmayacağını ise zaman gösterecek.

Peki ya siz VPN yasakları konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz...

YORUMLAR