16.05.2017 / 15:20

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (273-2)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

 İŞTE AŞIRMA

Elazığlı Sırrı Er, almış Kutadgu Bilig'in sözünü, kendininmiş gibi sitesine yapıştırmış! (www.sirrier.com.tr)
Köftehor aşırmaktan bıkmadı!
Satır içi resim 1
 
SAYIN RAHİM ER'E AÇIK MEKTUP
Sayın Er,
Yeğeniniz olduğunu iddia eden Sırrı Er, tam 18 yıldır yaptığı yanlışlıklar ve intihaller nedeniyle tarafımdan eleştirilmektedir.
Kendisi bu durumu, Twitter'deki okurlarına, "Bu kişi, bana 20 yıldır hakarette bulunmaktadır." diyerek şikâyette dahi bulunmaktadır!

Başkalarının (Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, Prof. Dr. Hamza Zülfikar, Prof. Dr. Cahit Kavcar, Beşir Ayvazoğlu, Şiar Yalçın, Nihad Sâmi Banarlı, Nejat Muallimoğlu, Nazik Hoca, Suat Taşer, Emre Tilev ve yüzlercesi) yazılarını İnternet'ten ve kitaplardan kopyalayarak (Hatta kitabına ön söz yazan Sayın Akalın'ın yazısını bile) kendi yazısıymış gibi "makale"ler yazmakta, "yazar" sıfatıyla kitaplar yayımlamaktadır.

Tespit ettiğimiz intihallerin sayısı 2.000'i geçmiş bulunmaktadır. Yazdığı beş kitapta (Hayat Yayınları) da tek sayfası kendisine ait değildir.

Nedense Can Gürzap, Necmiye Alpay, Feyza Hepçilingirler, Dr. Atilla Sarıkayalı ve Akın Önen'in kitaplarından tek satır alamıyor. İnsanın aklına gelmiyor değil: Acaba bu kişiler hayatta oldukları ve dişli kişiler olarak tanındıkları için mi?
Sırrı Er, sizin yazılarınızı bile kopyalayıp altına imza atmaktadır. (Örneklerinden biri Divanyolu dergisi, sayı: 1) Yeterli tahsili olmadığını umarım biliyorsunuz. Kendisini "Sahne Sanatları Eğitimi (Yüksekokul)" mezunu olarak tanıtmakta, bu yolla da okurlarını kandırmaktadır. Yeğeniniz, 2004 yılında yazdığınız makaleyi sekiz yıl beklettikten sonra, 2012'de (www.yazete.com) altına imza atarak yayımlayabilmektedir.

Defalarca uyarmamıza ve araya müşterek arkadaşlarımızı koymamıza rağmen bu huyundan vazgeçmemekte ve aşırmalarına Facebook ve Twitter'de devam etmektedir.
Neticei Kelam:
Bu durumun nihayete erdirilmesi görevi size düşmektedir.
Saygılarımla,
Hüseyin Movit
 
SEL SAL'A KAFAYI TAKAR DA
Bizim Elazığlı Sırrı Er, kelimelere -sel, -sal takılarını ulayanlara saldırır. Saldırır saldırmasına da "Vatan kutsaldır" demekten geri kalmaz. Aklına "mukaddes" kelimesi gelmez çünkü bilgisi yoktur!
İşte yazısı:
"Çanakkale kahramanı Hayati dede ve diğer kahramanlarımızın ruhu şâd olsun... Vatan kutsaldır..." (www.facebook.com, 18.03.2017)
  
AŞIRMACIYA SORU
Elazığlı Sırrı Er, Kutadgu Bilig'in "Dinlenir, akılda kalır kısa söz, Binlerce düğümü bir tek sözle çöz." cümlesini aşırıp nerelerde kullandın?
"Temel Konuşma Teknikleri ve Diksiyon" adlı çakma kitabına ekledin mi?Niye kaynak belirtmedin. Tek uyanık sen misin?
  
USTADAN
Islık çalanlar
Biz hariç, dünyanın hiçbir ülkesinde "ıslık çalanlar" ekrana çıkamaz. Şimdi kimileriniz, "Islık çalmak nedir?" diye soracak. Diş, kulak, burun, boğaz uyumsuzluğu varsa konuşmalar uğultulu çıkar. Islık çalmak buna denir. Merhum Tekin Akmansoy bu konuda,"Ekrana çıkmadan önce iki uzman doktor mutlaka görecek" derdi. Bizdeki bazı ünlü "ıslıkçılar"ı sıralayalım; Gülben Ergen'in boşanmak üzere olduğu son eşi Erhan Çelik. Her anlamda üstün vasıflı Zafer Kiraz'ın yerine tepeden inme oturtuldu. Tatlı Sert Müge Anlı'yı da unutmayalım. Bunlar saymakla bitecek gibi değil. Türkiye'de seçmeler ya gözlere bakılıp ya da torpil patlatılarak yapılmakta. (Burhan Ayeri, Yeniçağ, 26.11.2016)
 
NEYMİŞ?
"Erhan Çelik gibi birileri çıkıp devlet televizyonundan reklamını yaptığı sosyal medya hesabından boşandığı eşine yorumlanan kişisel mesajlar paylaşınca, işin tadı iyice kaçıyor" (Cengiz Semercioğlu, Hürriyet, 31.01.2017)
Kimileri rüyalarında göremeyecekleri yere gelince şaşırıyorlar. 
 
ÖMRÜBİLLAH DİYEMEYEN FENOMEN SUNUCU
1- Müge Anlı, atv, 08.11.2015/11.05: "Ömürbillah çalışsan bitmez", 
    "Şimdiye değin, hiçbir vakit" anlamındaki zarf "ömürbillah" değil, "ömrübillah"tır.!
2- Müge Anlı, atv, 22.06.2015/10.15: "Ömürbillah orada kalacak"
3- Müge Anlı, atv, 25.04.2017/11.10: "Ömürbillah maaş almak)
 
GÜNCEL
Tom and Jerry   
"Eskiden kedinin fareyle oynaması" konuşulurdu, bugünlerde ise "Farenin kediyle oynaması" konuşuluyor!
Miyaaav miyaaav
 
 
ŞÖHRET Mİ ÜNLÜ MÜ MEŞHUR MU?
"Şöhret"in anlamı, "Herkesçe bilinme, tanınma durumu, ün”: (“Kıran Bey, çetesinin şöhretini her tarafa yaydı.” -R. H. Karay.), "meşhur"un anlamı ise "Ünlü, tanınmış, herkesçe bilinen, angın"dır. Bu nedenle "ün oldu" der gibi, "şöhret oldu" denilemez. Doğru ifade: "Meşhur oldu."
 
NEYMİŞ?
İsim tamlaması; aralarında anlamca ilgi bulunan,biri diğerini iyelik(sahiplik) yönünden bütünleyen, en az iki farklı isimden meydana gelmiş kelime grubu. İsim tamlamalarında birinci sözcük grubuna tamlayan, ikinci sözcük grubuna tamlanan denir. (tr.wikipedia.org)
 
NEYMİŞ?
"İslam’da zina yasaktır" diye konuşup duran bir ilahiyat profesörü, otellerde evlilik cüzdanı sorulmadığına göre, bir otelin sahibi olabilir mi? (Lütfü Oflaz, Star, 14.05.2017)
Böyle bir profesör mü var?
Yok yani bilelim de?
Dediğini yapalım da yaptığını yapmayalım bari!
 
BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?
Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen
 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar