Medyaloji: Yılın en çok konuşulan yayınları

Medyaloji.net » pr » Medyaloji: Yılın en çok konuşulan yayınları
Medyaloji: Yılın en çok konuşulan yayınları

Medyaloji, MTM işbirliğiyle 2009 yılının medya dünyasını mercek altına aldı: Geçtiğimiz yıl medya dünyasında en çok konuşulan yayınlar hangileri oldu? Bu yayınlar hangi konularla gündemdeydi? İşte, yılın en medyatik yayınları…

Medyaloji, MTM işbirliğiyle 2009 yılının medya dünyasını mercek altına aldı: Geçtiğimiz yıl medya dünyasında en çok konuşulan yayınlar hangileri oldu? Bu yayınlar hangi konularla gündemdeydi? İşte, yılın en medyatik yayınları…
 
TARAF GAZETESİ, “İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI” HABERİYLE YILA DAMGASINI VURDU
2009 yılının en çarpıcı haberine imza atan gazetesi, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” haberleriyle, Taraf Gazetesi oldu. Bu haber ile yıla damgasını vuran gazete, ayrıca “Dağlıca Baskını” haberleriyle de dikkatleri üzerine çekti. Gündem yaratan haberlerde genelde öne çıkan isim ise gazetenin muhabiri Mehmet Baransu’ydu.
 
BASINDA EN ÇOK BAHSİ GEÇEN GAZETE HÜRRİYET OLDU 
MTM’nin 2009 yılını kapsayan basın raporunun sonuçlarına göre; yılın basında en çok bahsi geçen gazetesi, Hürriyet oldu. Haber sayısı 2008 yılına göre yüzde 14 artış gösteren gazetenin adı, 12 bin 130 haber ve yazıda geçti. Altın Kelebek Ödül Töreni ve Kırmızı Ödülleri ile adından sıkça söz ettiren Hürriyet, Hürriyet Hakkımızdır Treni ve Aile İçi Şiddete Son isimli sosyal sorumluluk kampanyalarıyla da beğeni topladı. 20 yıldan bu yana gazetenin Genel Yayın Yönetmeni koltuğunda oturan Ertuğrul Özkök’ün, görevi Enis Berberoğlu'na devretmesi ise yılın en çok yankı bulan gelişmeleri arasında kayda geçti. 

2009 yılında gazete ve dergilere en çok habere konu olan ikinci gazete, Milliyet oldu. 2008 yılına oranla haber sayısı % 30 artış gösteren Milliyet, özellikle satılacağına dair haberler ile basında geniş yer buldu. Baba Beni Okula Gönder adlı sosyal sorumluluk projesiyle de öne çıkan gazete, 9 bin 675 habere konu edildi. 

Yılın en çok konuşulan üçüncü gazetesi, Cumhuriyet’ti. Yıl boyunca toplam 7 bin 60 haberde bahsi geçen Cumhuriyet Gazetesi, özellikle Ergenekon Davası nedeniyle sıkça yansıma sağladı.
 
Medya Takip Merkezi’nin basın takibi sonuçlarına göre; geçtiğimiz yıl Türk medyasında en çok ilgi gören yabancı yayın ise The Guardian gazetesi oldu.
 

ATV-SABAH ÇALIŞANLARININ GREVİ YANKI UYANDIRDI…

2009 yılının basında en çok yansıma bulan yayınları arasında ATV ve Sabah da yer aldı. Global ekonomik krizle birlikte birçok çalışanıyla yollarını ayıran ATV ve Sabah, işten çıkarılan personelin uzun soluklu ve dikkat çekici grevi nedeniyle de basının yakın markajındaydı.

 

YILIN EN ÇOK TARTIŞILAN İKİ DİZİSİ: AŞK-I MEMNU VE YAPRAK DÖKÜMÜ 

MTM’nin basın takibi sonuçlarından derlenen araştırmaya göre, geçtiğimiz yılın en çok tartışılan ve ilgi gören iki yerli dizisi de Kanal D ekranlarında izleyicileri ile buluştu. Birbirinden çarpıcı sahneleriyle dikkat çeken ve Türk aile yapısına aykırı senaryosuyla ilgi odağı olan Aşk-ı Memnu ve Yaprak Dökümü dizileri, yılın iz bırakan yapımları arasındaydı. Bu iki diziyi, 2009 yılında Star TV’ye geçen Kurtlar Vadisi Pusu izledi.
 
2008 yılında yayına başlayan ve bir anda yıldızı parlayan Show TV’nin reyting rekortmeni yarışma programı “Var Mısın Yok Musun?”, yılın en çok konuşulan bir diğer yapımıydı.
 
ANADOLU AJANSI’NDAN BÜYÜK ATAK
Yılın en dikkat çekici gelişmelerinden biri de haber ajansları kanadında yaşandı. Yıl boyunca önemli ataklarıyla dikkat çeken Anadolu Ajansı, yaptığı işbirlikleriyle de öne çıktı. AA, 2009 yılında, Güney Kore'nin en büyük haber ajansı Yonhap’la, Suriye'nin resmi haber ajansı SANA’yla, dünyanın haber fotoğrafı konusunda sayılı ajanslarından European Pressphoto Agency (EPA) ile ve Çin'in resmi Xinhua Haber Ajansı’yla görüntü değişimini öngören anlaşmalar yaptı.
 
2009 yılında, kendi haber ajansını kuran yayın grupları arasına Ajans Habertürk ile Habertürk grubu da dahil oldu. Haber ajansı olan diğer medya grupları; Doğan Yayın Grubu (DHA), İhlas Grubu (İHA), Turkuvaz Grubu (Turkuvaz Haber Ajansı), Feza Gazetecilik ve Samanyolu grupları (CİHAN), Kanal 7 grubu (Yurt Haber Ajansı)…
 
EKONOMİK KRİZ CİNER’İN DERGİLERİNİ VURDU
Yılın dikkat çeken bir diğer gelişmesi de, Ciner Yayın Grubuna ait dokuz derginin yayın hayatına son verilmesiydi. Ciner’in yayınını durdurduğu dergiler ise Arena, Seventeen, La Cucina İtaliana, Joy, Empire, Bravacasa, PC Magazine, Rolling Stone ve Electronic Gaming Monthly oldu. Holding’in kriz nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiği ve işçilerinin maaşlarını ödeyemediği söylentileri yıl içerisinde sık sık konuşuldu.
 
YORUMLAR